Mäta varumärkesmedvetenhet

Kampanjer för varumärkesutveckling har ett unikt mål: att öka medvetenheten kring och synligheten för din produkt, din tjänst eller ditt ändamål. För att uppnå detta kan du skapa Google Ads-kampanjer med målet Varumärkesmedvetenhet och räckvidd för att öka trafiken till din webbplats eller uppmuntra kunder att interagera med ditt varumärke. Läs mer om mål i den nya Google Ads-upplevelsen.

När du har satt upp mål för dina kampanjer för varumärkesutveckling kan du välja de bästa platserna för att visa annonserna och sedan mäta hur framgångsrika de är genom att bevaka exponeringar, konverteringar och annan statistik. I allmänhet är det bra att visa annonserna för så många människor som möjligt inom din målgrupp.

De flesta annonsörer som kör kampanjer för varumärkesutveckling är i första hand intresserade av att skapa medvetenhet kring varumärket. De kan ha nytta av att spåra konverteringar i form av sidvisningar i stället för köp. En annonsör som exempelvis introducerar en ny energidryck vill skapa medvetenhet och intresse hos så många sportintresserade som möjligt och är inte nödvändigtvis inställd på att faktiskt sälja drycken online.

Tips!

Vet du inte var du ska börja? Läs om strategier för att skapa kampanjer som stärker varumärkesmedvetenheten.

Nätverk för kampanjer för varumärkesutveckling

Dina annonser kan visas i två nätverk hos Google: söknätverket och Display-nätverket. I söknätverket visas främst textannonser, medan Display-nätverket visar textannonser, bildannonser och multimedieannonser (som videor eller animationer) som kan vara särskilt användbara för att visa upp varumärkesbudskap. Displayannonser kan skapa en känslomässig koppling med hjälp av grafik, ljud och video som förmedlar det som är unikt för ditt företag.

I Display-nätverket kan du inrikta dina annonser på ett mycket effektivt sätt. Genom att välja exakt på vilka webbplatser och sidor dina annonser ska visas och skapa en visuellt slående annons kan du lätt väcka intresse hos personer som är intresserade av det du säljer.

Exempel

Anta att du jobbar för en tillverkare av italienska lyxbilar. Då kan du skapa en videoannons som visar upp de nya funktionerna på den senaste modellen, SuDuperRossa, och välja att endast visa den annonsen på webbplatser som riktar sig till personer som äger lyxbilar, eftersom de tillhör din målgrupp.

Vad ska mätas för varumärkesmedvetenhet?

Detta är några viktiga mätvärden som visar om din kampanj för varumärkesutveckling är lyckad:

• Exponeringar: Exponeringar är viktiga att spåra i alla typer av kampanjer, oavsett vilka dina mål är. De kan vara särskilt viktiga i kampanjer för varumärkesutveckling, eftersom de visar hur många kunder som faktiskt har sett din annons. Du kanske inte bryr dig om ifall de köper något på webbplatsen, men du vill att de ska komma ihåg din nya klatschiga slogan som du betalade stora summor för.

Ett sätt att prioritera exponeringar är att skapa en kampanj baserad på kostnad per tusen exponeringar (i stället för kostnad per klick). Då betalar du för antalet exponeringar av dina annonser och för antalet klick.

• Kundengagemang: Om du fokuserar på varumärkesutveckling kan du använda klickfrekvensen (CTR) för att mäta kundernas engagemang i annonser i söknätverket. Men användarna beter sig inte på samma sätt i Display-nätverket, och där är CTR inte lika användbart. Anledningen är att kunder på webbplatser surfar bland information i stället för att söka med hjälp av sökord. På en välbesökt sida i Display-nätverket måste en annons dessutom konkurrera mer för att fånga läsarnas uppmärksamhet än vad samma annons behöver göra på söksidor. Det är viktigare att försöka få en bra CTR (en procent eller mer) i söknätverket än i Display-nätverket, där klickfrekvensen ofta är lägre. Överväg att använda andra mått, som konverteringar, för annonser i Display-nätverket.

Med konverteringar kan du se om dina annonser leder till ett besökarbeteende som gynnar varumärket, till exempel registreringar eller sidvisningar. För visst är du nyfiken på hur många som registrerar sig för din e-postlista efter att ha sett den där dyra videoannonsen som ditt företag just skapade?

• Räckvidd och frekvens: Räckvidden avser det antal besökare som exponeras för en annons. Ökad räckvidd betyder att en annons visas för fler potentiella kunder, vilket kan leda till ökad medvetenhet. Frekvensen är det genomsnittliga antal gånger som en besökare har exponerats för en annons under en tidsperiod.

Visste du att …

På tal om räckvidd: Här kommer en annan anledning till att Display-nätverket kan vara en värdefull plattform för varumärkesutveckling: Den når mer än 90 % av alla unika internetanvändare i hela världen (källa: Think with Google).

Nästa steg