Kosten en uw gemiddelde dagbudget

Vindt u het moeilijk om Google Ads-kosten te begrijpen? Gebruik deze probleemoplosser voor onbekende Google Ads-kosten.

In dit artikel

Het verkeer op internet kan fluctueren. Als uw advertenties niet vaak worden getoond omdat er weinig verkeer is, compenseren we dit door ze vaker te laten zien als er meer verkeer is.

Gemiddeld dagbudget

Uw advertentiekosten kunnen elke dag iets hoger of lager uitvallen dan het gemiddelde dagbudget dat u heeft ingesteld. Als dat gebeurt, hoeft u zich geen zorgen te maken: gedurende een betalingscyclus van een maand betaalt u nooit meer dan uw gemiddelde dagbudget vermenigvuldigd met 30,4 dagen.

Dat werkt zo: 30,4 is het gemiddelde aantal dagen in een maand (365 dagen in een jaar/12 maanden = 30,417). Google vermenigvuldigt uw gemiddelde dagbudget met dit getal om uw dagbudget voor een maand te berekenen.

Overweergave

U kunt per dag maximaal 2 keer zo veel klikken genereren als is toegestaan volgens uw gemiddelde dagbudget voor campagnes die niet alleen betalen voor conversies. Dit noemen we overweergave. Overweergave is gunstig voor u, want als we uw advertentie te vaak tonen, zo vaak dat de kosten hoger zijn dan uw gemiddelde dagbudget tijdens een betaalcyclus toestaat, krijgt u een krediet van ons voor deze extra kosten.

Bekijk onze veelgestelde vragen voor meer informatie.

Voorbeeld

Stel dat uw budget € 5 per dag is en uw betalingscyclus 30 dagen. Gedurende de maand ziet u dat uw kosten variëren. Op sommige dagen wordt er € 2 in rekening gebracht en op andere dagen € 10. Aan het eind van de maand zijn uw kosten echter niet hoger dan € 152 (dat is 30,4 vermenigvuldigd met uw budget van € 5).

Dus zelfs als uw campagnekosten op bepaalde dagen boven of onder uw budget van € 5 uitkomen, wordt er aan het eind van de maand niet meer in rekening gebracht dan wat u heeft gebudgetteerd.

Fluctuerend internetverkeer kan ertoe leiden dat uw dagelijkse kosten stijgen en dalen, maar aan het einde van de maand zullen de kosten op het niveau zitten dat u had verwacht.

Checken op overweergave

Soms overschrijden we uw maandbudget. In deze gevallen betalen we de kosten voor overweergave terug als krediet.

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Check zo of u krediet voor overweergave heeft gekregen:

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het gedeeltemenu op het dropdownmenu Inzichten en rapporten.
  3. Klik op Rapporteditor.
  4. Klik op Alles bekijken naast de kaart 'Vooraf gedefinieerde rapporten (dimensies)' en selecteer in het gedeelte Overig de optie Gefactureerde kosten.

U krijgt een rapport met de weergavekosten en gefactureerde kosten voor elke campagne. Als u de overweergave wilt berekenen, trekt u de Gefactureerde kosten af van de Weergavekosten. Als u deze berekeningen in bulk wilt uitvoeren, selecteert u het downloadicoon rechtsboven in het rapport en slaat u het op als csv-bestand.

De gegevens worden standaard op dagniveau getoond en gesorteerd op weergavekosten. Als u de gegevens voor een bepaalde periode wilt bekijken, verwijdert u het filter Dag en stelt u rechtsboven de tabel de periode in.

Veelgestelde vragen over overweergave

Open de onderstaande links om antwoorden te bekijken op vragen over overweergave.

Verhoogt overweergave voor mijn gemiddelde dagbudget de maximale kosten die ik moet betalen voor die maand?

Nee. De maandelijkse kostenlimiet blijft ongewijzigd. Hoewel u op sommige dagen hogere uitgaven ziet, wordt deze overweergave gecompenseerd door dagen in die maand waarop uw uitgaven lager zijn dan uw gemiddelde dagbudget.

Wanneer overschrijden mijn uitgaven mijn gemiddelde dagbudget precies?

Er zijn geen wijzigingen in de manier waarop prioriteit wordt gegeven aan de uitgaven gedurende de maand. Google Ads blijft uw uitgaven optimaliseren op basis van dagelijkse verkeersschommelingen, uw uitgaven op voorgaande dagen in die maand en andere factoren.

Over het algemeen kunnen uw uitgaven uw gemiddelde dagbudget overschrijden op dagen waarop de kans op klikken en conversies groter is.

Heeft overweergave invloed op mijn uitgaven als mijn campagnes niet worden beperkt door het budget?

Als uw campagne niet wordt beperkt door het budget, blijven uw maandelijkse uitgaven hetzelfde. Er zijn geen wijzigingen in de manier waarop campagnes werken die niet worden beperkt door het budget.

Als uw campagnes een of meer dagen in de maand worden beperkt door het budget, ziet u enige variatie in uw dagelijkse uitgaven. Er wordt echter nooit een groter bedrag in rekening gebracht dan de maandelijkse kostenlimiet. Flexibiliteit in uw budget zorgt ervoor dat dagen met weinig verkeer worden gecompenseerd door hogere uitgaven op dagen waarop de kans op klikken en conversies groter is.

Lees meer informatie over wat beperkt door het budget inhoudt.

Wat gebeurt er als ik mijn gemiddelde dagbudget in de loop van de maand aanpas?

Als u uw budget aanpast, heeft dit geen invloed op wat u de rest van de maand moet betalen. Wanneer u uw budget wijzigt, overschrijden uw uitgaven voor de rest van de maand nooit uw nieuwe gemiddelde dagbudget vermenigvuldigd met de resterende dagen van de maand.

Stel dat u op 1 september een gemiddeld dagbudget van € 10 instelt en dat u het dagbudget op 16 september wijzigt in € 20. Tijdens de eerste 15 dagen van de maand zijn uw uitgaven gelimiteerd tot uw maandelijkse kostenlimiet van € 10 * 30 (aantal dagen in september). Nadat u uw gemiddelde dagbudget heeft gewijzigd in € 20, zijn uw uitgaven voor de rest van de maand € 20 vermenigvuldigd met de resterende 15 dagen.

Tijdens de eerste 15 dagen van de maand kunnen uw uitgaven hoger zijn dan de helft van uw maandelijkse kostenlimiet. Dat komt omdat de uitgaven op sommige dagen hoger kunnen zijn dan uw gemiddelde dagbudget. Zodra u uw budget wijzigt, betaalt u echter niet meer dan € 20 vermenigvuldigd met het aantal resterende dagen van de maand. Als u op 16 september al advertentie-uitgaven had voordat u uw budget had gewijzigd, kunnen uw totale uitgaven van 16-30 september iets meer dan € 300 bedragen.

Lees meer informatie over waarom de kosten uw gemiddelde dagbudget kunnen overschrijden.

Kan ik me afmelden voor overweergave?

Die mogelijkheid is er niet. Overweergave is bedoeld om de uitgaven te optimaliseren op dagen van de maand waarop de kans op klikken en conversies groter is.

Kan ik een limiet instellen voor mijn dagelijkse uitgaven?

Nee. U kunt uw dagelijkse uitgaven niet limiteren via het gemiddelde dagbudget van uw campagne.

Kan ik een maandbudget instellen?

Momenteel kunt u in Google Ads geen maandbudget instellen. U kunt wel uw gemiddelde dagbudget gebruiken vermenigvuldigd met het aantal dagen in de maand om te bepalen wat uw maandelijkse uitgaven worden. Lees meer informatie over campagnebudgetten.