Ongeldig verkeer beheren

Het geavanceerde controlesysteem van Google kan ongeldig verkeer vaststellen. Ongeldige klikken en vertoningen kunnen daarmee makkelijker worden gemeld, gevonden en aangepakt. Meer informatie over ongeldig verkeer

Hoe Google omgaat met ongeldig verkeer

Als ons systeem voor uw advertenties ongeldig verkeer vaststelt, wordt dit automatisch uit uw rapporten gefilterd. We brengen ongeldig verkeer niet in rekening, maar u kunt de gegevens wel bekijken.

Als er ongeldige interacties zijn die de afgelopen 2 maanden niet automatisch zijn uitgefilterd, krijgt u daarvoor een tegoed. Het tegoed voor ongeldige interacties bekijken:

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Facturering Icoon Facturering.
  2. Klik op Overzicht.

Eventueel tegoed dat u heeft gekregen, wordt in de maandkaart aangeduid met het label Ongeldige klikken in het dropdownmenu Aanpassingen en wordt bijgeschreven op uw account.

Ongeldige vertoningen in uw account hebben geen invloed op de CTR die wordt gebruikt om de kwaliteitsscore van uw zoekwoord te bepalen.

De Rapporteditor

De Rapporteditor is een analysetool waarmee u uw gegevens overzichtelijk kunt weergeven in multidimensionale tabellen en diagrammen.

• Een eenvoudige interface met functionaliteit voor slepen en neerzetten om snel multidimensionale tabellen en diagrammen samen te stellen en te bewerken, zodat u uw gegevens niet meer hoeft te downloaden als u een gedetailleerdere analyse wilt uitvoeren.
  • Analyse op basis van meerdere segmenten: U kunt uw gegevens tot op specifieker detailniveau segmenteren en analyseren in uw tabellen en diagrammen.
  • Aangepaste diagrammen om patronen en trends in uw gegevens snel te visualiseren.
  • Geavanceerde filter- en sorteermethoden om te filteren op gesegmenteerde statistieken (zoals mobiele klikken) en te sorteren op meerdere kolommen.

Meer informatie over hoe u uw gegevens verkent met de Rapporteditor

Zelf ongeldig verkeer controleren

Als u zich zorgen maakt over ongeldige interacties in uw account, kunt u de activiteit van uw account op verschillende manieren controleren.

• Ongeldige interacties bijhouden in uw accountstatistieken: Voeg de kolommen met gegevens over ongeldige interacties toe aan de tabel met campagnestatistieken om het aantal en het percentage ongeldige interacties in uw account te zien. U betaalt niet voor deze interacties en ze hebben dus geen invloed op uw accountstatistieken.
  • Uw account optimaliseren: De primaire verdediging tegen ongeldige activiteit is optimalisatie van uw account, zodat de advertenties alleen de best getargete klikken en vertoningen ontvangen. Houd er rekening mee dat het conversiepercentage een van de beste indicatoren van succesvol adverteren is. Vind en corrigeer delen in uw account met een laag conversiepercentage om potentiële onderdelen met ongeldige activiteiten te vinden.
  • Uw account controleren met Google Analytics: Google Analytics is een gratis tool waarmee u verschillende aspecten van uw Google Ads-account kunt controleren, zoals conversiepercentage, bezoekersgedrag en campagneprestaties. Google Analytics biedt tientallen rapporten waarmee u het verkeer naar uw advertenties kunt verfijnen. U kunt ook autotagging gebruiken om de prestaties van de zoekwoorden bij te houden.
  • Conversiepercentages bijhouden in het Display Netwerk: Voor campagnes die zijn aangemeld voor het Display Netwerk, kunt u de conversiepercentages voor de advertenties op Display Netwerk-sites bijhouden met het plaatsingsrapport. Als u merkt dat klikken vanuit het Display Netwerk niet zo veel conversies opleveren als klikken vanaf Google of vanuit het zoeknetwerk, kunt u overwegen uw Display Netwerk-biedingen te verlagen. Als u vaststelt dat een bepaalde site in het Display Netwerk geen goede conversies genereert, kunt u overwegen deze uit te sluiten van uw campagne.

Lage conversiepercentages

Bij een laag conversiepercentage is er niet altijd sprake van ongeldige interacties. Er zijn diverse factoren die kunnen leiden tot veel verkeer, maar relatief weinig verkoop. Hieronder worden enkele gangbare oorzaken en oplossingen voor een laag conversiepercentage beschreven:
  • Wijzigingen in marktomstandigheden, gebruikersgedrag en webcontent kunnen van invloed zijn op de prestaties van uw campagne: Sommige van onze adverteerders krijgen te maken met een lager rendement op investering (ROI) bij toenemende concurrentie op de online advertentiemarkt. We raden u aan de ROI voor al uw zoekwoorden en advertenties nauwgezet in de gaten te houden. Pas ook uw biedingen aan binnen het budget dat bij uw bedrijf past. Meer informatie over strategisch bieden om de ROI te maximaliseren
  • Sites met ingewikkelde navigatie kunnen potentiële klanten afschrikken: Kijk kritisch naar de vormgeving, opmaak en functionaliteit van uw site. Met Google Analytics kunt u nagaan of bezoekers uw website vaak al op een bepaald punt verlaten voordat ze een aankoop doen.
  • Uw zoekwoorden en advertentietekst zijn mogelijk niet specifiek genoeg: Als u algemene zoekwoorden en advertentieteksten gebruikt, komt iemand mogelijk op uw site terecht in de verwachting iets te vinden dat u niet aanbiedt. Door gekozen zoekwoorden en advertentietekst te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat uw advertenties alleen worden weergegeven aan klanten die geïnteresseerd zijn in uw product of service.
  • Uw campagne is mogelijk niet geoptimaliseerd voor het Display Netwerk: Als uw campagne is aangemeld voor het Display Netwerk, maar niet is geoptimaliseerd, kunnen uw advertenties worden weergegeven op sites in het Display Netwerk die niet relevant zijn voor de producten of services waarvoor u adverteert. De kans is groter dat bezoekers een aankoop op uw website doen als uw advertenties aansluiten bij de sites die zij op dat moment bekijken. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat elk van uw advertentiegroepen een korte lijst van specifieke zoekwoorden voor slechts één product of service bevat. Meer informatie over optimaliseren voor het Display Netwerk
Opmerking: In zeldzame gevallen kan een klik als ongeldig worden beschouwd en worden verwijderd, maar dat geldt niet per se voor de conversie die volgt op die klik. Dit leidt er soms toe dat het aantal conversies hoger is dan het aantal klikken.

Meer informatie over beter inzicht in uw advertentieverkeer

Meerdere klikken van hetzelfde IP-adres

Meerdere klikken vanaf hetzelfde IP-adres duiden niet per definitie op ongeldige activiteiten. Hiervoor zijn verschillende mogelijke redenen aan te wijzen:
  • Terugkerende bezoekers: Personen kunnen meer dan eens op uw advertentie klikken, bijvoorbeeld om prijzen te vergelijken of omdat ze terugkeren naar uw website voor meer informatie.
  • Gedeelde IP-adressen: U kunt meerdere klikken ontvangen vanuit één bron als een internetprovider dezelfde IP-adressen toewijst aan meerdere gebruikers. Bepaalde internetproviders gebruiken een beperkt aantal gedeelde, roulerende IP-adressen voor een groot aantal gebruikers. Daardoor kunnen meerdere bezoekers uw site bereiken met hetzelfde IP-adres en lijkt het alsof het om meerdere klikken van dezelfde bezoeker gaat.
  • Logbestanden van de webserver: De logbestanden van uw webserver bevatten gegevens over alle bezoekers van uw site, niet alleen over degenen die uw site hebben bereikt nadat zij op uw advertentie hebben geklikt. U ziet mogelijk verwijzende URL's van Google.nl voor bezoekers die op uw site zijn gekomen via de zoekresultaten van Google en niet via uw advertentie. Alleen klikken op uw advertenties worden echter in rekening gebracht voor uw account.
  • Software van derden: In bepaalde rapportagesoftware worden alle klikken opgenomen van bezoekers die op uw website navigeren. Als gevolg daarvan lijkt u in korte tijd een groot aantal klikken van één bezoeker te hebben ontvangen. Voor een nauwkeurigere manier om alleen Google Ads-klikken bij te houden, raden we u aan autotagging te gebruiken.

Klikken vanuit Google

Klikken op advertenties vanuit Google worden niet in rekening gebracht op uw account. U ziet deze activiteiten mogelijk in de logbestanden van uw webserver, maar u betaalt er niet voor. Dit geldt ook voor de crawlrobots van Google.

Ongeldig verkeer melden

Er zijn veel mogelijke redenen voor toename van verkeer die niets te maken hebben met ongeldige interacties. Als u echter vermoedt dat uw account daadwerkelijk wordt beïnvloed door ongeldige interactieactiviteit, kunnen wij uw account voor u onderzoeken.

Ons specialistenteam gebruikt verschillende signalen, waaronder informatie over klikken en vertoningen, om bronnen van ongeldige activiteit op te sporen. Gezien het grote aantal gegevenspunten waarmee we rekening houden, kan het een aantal werkdagen duren voordat we een onderzoek van uw account kunnen afronden. Geef ons wanneer u een onderzoek aanvraagt zoveel mogelijk informatie over het verkeer waarover u zich zorgen maakt.

Meer informatie over hoe u een onderzoek naar klikken kunt aanvragen