Kontroller för radering och lagring av data

Om du aktiverar begränsad databehandling med Google (inklusive efter användares val i form av klick på länken Sälj inte mina personliga uppgifter) begränsar Google hädanefter sin användning av vissa unika identifierare och andra uppgifter som behandlas för att tillhandahålla tjänster till dig, till enbart vissa affärsändamål. Du kan läsa en beskrivning av detta här.

Utöver begränsad databehandling erbjuder vi kontroller för radering och lagring av data för att hjälpa våra kunder att uppfylla gällande lagar. I enlighet med villkoren i våra tillägg gällande integritetslagar i amerikanska delstater tillämpas vårt åtagande gällande radering och lagring av data retroaktivt när vi agerar som din tjänsteleverantör avseende data som behandlas med begränsad databehandling.

Obs! På grund av våra metoder med inbyggd integritet och uppgiftsminimering har vi i vissa fall inte möjlighet att identifiera specifika användaruppgifter för att radera dem på begäran. Vi har till exempel i allmänhet inte möjlighet att koppla en e-postadress till pseudonymiserade reklam-id:n. I enlighet med Googles lagringspolicy behåller vi dessutom i vissa fall begränsad data efter en begäran om borttagning, till exempel för att skydda mot obehörig aktivitet och otillåten användning samt för att möjliggöra annonsrelaterade faktureringar och betalningar. I vissa fall sammanställer vi data för att underlätta rent interna ändamål, till exempel för att generera sammanställda kampanjresultatrapporter.

Vi rekommenderar att du tar hjälp av en juridisk rådgivare för att bedöma hur du på bästa sätt kan fullgöra dina skyldigheter gällande efterlevnad.

Produkter som redan drivs med begränsad databehandling

Produkt Åtgärd som du kan vidta vid förfrågningar om dataradering
Kundmatchning* Vi lagrar inte datafiler som laddas upp av annonsörer längre än vad som krävs för att skapa målgrupper för Kundmatchning och säkerställa efterlevnad av våra policyer. Läs Så använder Google data från Kundmatchning. När detta är klart raderar vi genast datafiler som laddats upp via Google Ads eller API:et. Information om hur du uppdaterar eller ersätter en befintlig målgrupp för Kundmatchning finns i Uppdatera din kundlista.
Remarketing med Floodlight-taggar (i Campaign Manager, Display & Video 360 och Search Ads 360)

Annonsörerna styr vilka användare som läggs till eller inte på remarketinglistor. Kunderna kan dessutom ändra hur länge användarna finns kvar på remarketinglistorna, till exempel genom att använda funktionerna nedan:

Konverteringsspårning med Floodlight-taggar Till följd av våra metoder med inbyggd integritet och uppgiftsminimering har vi inte möjlighet att identifiera användares specifika Floodlight-användaruppgifter för att radera dem på begäran. Vi har till exempel inte möjlighet att koppla en e-postadress till pseudonymiserade Floodlight-identifierare. I vissa fall sammanställer vi data för att underlätta rent interna ändamål, till exempel för att generera sammanställda kampanjresultatrapporter.
Listor som tillhandahålls i Campaign Manager 360 Annonsörerna styr hur länge cookies behålls på en viss målgruppslista. Om du vill ta bort en person från en lista kan du lägga till siffran ”1” bredvid identifieraren för den cookie du vill ta bort från listan. Mer information finns i File formatting > File headers > Delete i hjälpcenterartikeln Provided lists.
Butiksförsäljning i Google Ads (uppladdningar) Google raderar omatchad transaktionsdata som annonsören har laddat upp efter 30 dagar. Matchad data raderas efter sex månader för att möjliggöra rapportering och efterlevnadskontroller. Om du vill radera data innan sexmånadersperioden är slut kan du kontakta den kontoansvariga eller supportteamen via hjälpikonen i ditt Google Ads-konto för att få mer information och anvisningar.
Google Analytics

Google Analytics innehåller funktioner och policyer som hjälper dig att skydda din data. Följande funktioner kan vara särskilt användbara när du vill bedöma hur integritetslagar i amerikanska delstater påverkar ditt företag och din implementering av Analytics:

Remarketing: Annonsörerna styr vilka användare som läggs till eller inte på remarketinglistor. Om du använder Google Analytics kan du se till att annonseringsfunktionerna inaktiveras för personer som har angett att de inte vill se anpassade annonser. Om du vill inaktivera annonseringsfunktioner, inräknat remarketing- och annonsrapportfunktioner, för dessa personer kan du läsa mer i Inaktivera annonsfunktioner i guiden Display Features.

*Från och med den 1 juli 2023 är begränsad databehandling inte längre tillgänglig i Kalifornien där annonsören använder sammanhangsoberoende beteendebaserad annonsering, däribland Kundmatchning. Mer information finns i den här artikeln.

Produkter som kräver åtgärd för att aktivera begränsad databehandling

Produkt Åtgärder som du kan vidta för att tillgodose krav på dataradering
Remarketing med Google Ads

När du aktiverar begränsad databehandling kan du inte längre lägga till användare på remarketinglistor och i relaterade funktioner. Läs om hur du inaktiverar insamling av anpassad annonsdata.

När det gäller radering av data som har överförts till Google tidigare, innan begränsad databehandling aktiverades, fungerar Google inte som tjänsteleverantör för våra kunder och erbjuder inte användarspecifika raderingsverktyg. Kunder kan informera användare om Googles insynsfunktioner och kontroller i deras Google-konton. Kunderna kan ange en varaktighetsperiod för varje lista. När perioden gått ut tas användarna automatiskt bort från listan. Observera att om du förkortar och sedan genast förlänger listans varaktighetsperiod (till exempel från 30 till 15 dagar och sedan tillbaka till 30 dagar) raderas inte användare. Om du vill återskapa en lista med en annan varaktighetsperiod måste du ta bort den ursprungliga listan och skapa en ny. Du hittar mer information om listhantering här. Om du använder Google Analytics-taggen för remarketing i Google Ads kan du läsa avsnittet Google Analytics ovan.
Konverteringsspårning med Google Ads Till följd av våra metoder med inbyggd integritet och uppgiftsminimering har vi inte möjlighet att identifiera användares specifika konverteringsdata för att radera den på begäran. Vi har till exempel inte möjlighet att koppla en e-postadress till pseudonymiserade konverteringsidentifierare. I vissa fall sammanställer vi data för att underlätta rent interna ändamål, till exempel för att generera sammanställda kampanjresultatrapporter.