Om optimerad inriktning

Nå rätt målgrupper hos Google med optimerad inriktning

Aktivera YouTube-textning om du vill se undertexter på ditt språk. Klicka på inställningsikonen Bild på ikon för inställningar i YouTube längst ned i videospelaren, välj Undertexter/textning och sedan ditt språk.

Beroende på kampanjens mål kan optimerad inriktning hjälpa dig att nå nya och relevanta målgrupper som sannolikt leder till konverteringar. Optimerad inriktning tar steget bortom manuellt valda målgruppssegment i din kampanj för att hitta målgruppssegment som du kan ha missat och förbättra kampanjens resultat.

I denna artikel beskriver vi fördelarna med och funktionerna för optimerad inriktning.

När du ska använda optimerad inriktning

Optimerad inriktning fungerar bäst för annonsörer i följande situationer.

• Du vill att kampanjen ska visas för målgruppssegment som med störst sannolikhet konverterar.
  • Du vill hitta nya kunder bortom dina befintliga segment och ändå nå dina mål.
  • Du vill hitta nya personer som ger bra resultat för din kampanj.
  • Du vill öka antalet konverteringar utan att höja buden eller kostnaden per kund.

Se vad andra användare säger om optimerad inriktning

Delta i diskussionen i Google Ads-forumet

Så fungerar det

Optimerad inriktning aktiveras automatiskt för alla kampanjer. Optimerad inriktning grundar sig på information som sökord på din målsida eller i dina annonstillgångar och letar upp målgrupper som uppfyller målen för kampanjen. Om du inte vill använda optimerad inriktning kan du stänga av funktionen i annonsgruppsinställningarna.

Du kan även lägga till kriterier som målgruppssegment eller sökord (så kallade inriktningssignaler) för optimerad inriktning. Funktionen för optimerad inriktning använder inriktningssignaler för att hitta liknande kriterier för visning av dina annonser. Om optimerad inriktning hittar trafik som ger bättre resultat kan den minska eller upphöra med annonsvisning grundat på dina signaler.

Vad är skillnaden mellan målgruppsutökning och optimerad inriktning?

Målgruppsutökning letar efter fler personer som liknar ditt befintliga målgruppssegment, så att du kan få en ökning av antalet exponeringar, visningar, klick och konverteringar från dina kampanjer. Optimerad inriktning försöker få fler konverteringar genom att inrikta sig på personer som med störst sannolikhet kommer att konvertera, baserat på kampanjkonverteringsdata i realtid, som vad personer som konverterar nyligen har sökt efter. Med optimerad inriktning påverkar dina manuellt valda målgruppssegment modellen genom att tillhandahålla en välgrundad utgångspunkt.

Jennifer vill till exempel nå ut till människor för sin kommande lansering av en löparsko. I kampanjens inriktning använder Jennifer två typer av målgrupper: ett anpassat segment baserat på de sökord som gett bäst resultat i hennes sökkampanjer (till exempel ”rea löparskor”) samt segmentet med köpavsikt ”sportskor”. Så här kan målgruppsutökning och optimerad inriktning hantera Jennifers kampanj:

• Målgruppsutökning: Utöver Jennifers manuellt utvalda målgruppssegment tar målgruppsutökningen med liknande segment som det anpassade segmentet ”sportsko rea” och segmentet med köpavsikt ”idrottsutrustning”.
  • Optimerad inriktning: Optimerad inriktning sträcker sig till användare som med sannolikhet kommer att konvertera genom att skapa en profil för hur en konverterare ser ut, baserat på konverteringsdata i realtid. Informationen kan till exempel omfatta sökningar på Google efter specifika skomärken för löpning eller klick till en populär webbplats för sportkläder. Jennifers manuellt valda målgruppssegment utgör en startpunkt, medan optimerad inriktning söker efter konverteringar utanför de valda segmenten.

Insikter om målgrupp

Med insikter om målgrupp kan du få en bättre bild av vilka dina kunder är genom att ta reda på unika egenskaper, intressen och beteenden hos de användargrupper som ser dina annonser och sedan konverterar.

När du använder optimerad inriktning visar insikter om målgrupp de bästa Google-målgruppssegment som du inriktar dig på och som ger bra resultat.

Obs! Insikter om målgrupp är för närvarande tillgängligt för följande kampanjtyper:
  • Målgruppsinsikter om persona: Sök, Shopping, Performance Max, videoåtgärdskampanjer, Display (beta)
  • Målgruppsinsikter om tillgångar: Sök, Performance Max, Video

Exempel

Hur du använder – eller inte använder – optimerad inriktning beror på vad du försöker uppnå med din kampanj. Utöka ett avsnitt nedan om du vill läsa om hur du använder optimerad inriktning i kampanjen.

Du vill hitta nya och relevanta kunder samtidigt som du når dina mål.

Använd optimerad inriktning

Om ditt fokus är att hitta nya och relevanta kunder använder du optimerad inriktning.

Klas driver ett företag som säljer datordelar för speldatorer. Hans företag är redan populärt hos återkommande kunder och han är intresserad av att utöka företaget genom att erbjuda färdigbyggda speldatorer. Eftersom Klas vill nå nya kunder som kanske inte har byggt en egen speldator förut använder han sig endast av optimerad inriktning.

Eftersom optimerad inriktning bygger på information från källor som målsidesadressen och de annonstillgångar som ingår i annonsen når Klas annonser personer som är intresserade av att köpa en speldator.

Du vill hitta nya och relevanta kunder och du har specifika målgruppssegment i åtanke.

Använd optimerad inriktning med inriktningssignaler

Om du vill använda den modell som optimerad inriktning använder för att hitta nya och relevanta målgrupper kan du lägga till inriktningssignaler.

Monika vill skapa större medvetenhet och sälja bokningar för en ny veckolång campingresa som hennes företag, som specialiserar sig på flodresor och forsränning, säljer. Eftersom sommaren närmar sig och det är sommarlovstider vill Monika främst sälja bokningar till familjer. När hon skapar sin displaykampanj lägger Monika till sökord som ”friluftssemester familjer”, ”flodbåt familjer” och ”resor familjer”. Dessutom låter hon optimerad inriktning vara aktiverad.

När kampanjen körs registrerar optimerad inriktning att Monika får bättre resultat med sökorden ”forsränningsäventyr”, ”forsränning på flotte” och ”forsränningsresor” läggs till i inriktningen. Optimerad inriktning stoppar dessutom displaykampanjen från att visas för sökord som ”familjeresor” eftersom de inte ger bra resultat.

Du vill att tidigare kunder ska köpa dina produkter eller använda dina tjänster igen

Använd enbart manuell inriktning

Om du bara vill nå ut till tidigare kunder med dina annonser kan du använda manuell inriktning.

Tinas agentur lanserar en ny videokampanj för ett framstående modeföretags nya kollektion av handväskor. Eftersom Tina tidigare har använt ett datasegment som innehåller modeföretagets kunder återanvänder hon det för kampanjen. Hon inaktiverar även optimerad inriktning för kampanjen, så att den är specifikt inriktar marknadsföringen till modeföretagets vanliga kunder.

Kampanjtyper som stöds

Optimerad inriktning är tillgänglig för följande kampanjtyper:

• Displaykampanjer
  • Videokampanjer som använder målen Försäljning, Potentiella kunder eller Trafik till webbplatsen (till exempel videoåtgärdskampanjer)
  • Demand Gen-kampanjer

Tänk på att de inriktningssignaler som är tillgängliga kan variera beroende på kampanjtyp. Utöka ett avsnitt nedan för att se vilka inriktningssignaler du kan lägga till i optimerad inriktning baserat på kampanjtypen.

Display

• Du kan använda målgruppssegment, anpassade segment, kunddatasegment, sökord och ämnen som signaler för optimerad inriktning.
  • Dina annonser kan visas för användare bortom de valda signalerna.

Video

• Du kan använda målgruppssegment, anpassade segment och kunddatasegment som signaler för optimerad inriktning.
  • Dina annonser kan visas för användare bortom de valda signalerna.
  • Placeringar används inte som signal och dina annonser visas enbart på de placeringar som du anger.
  • Med optimerad inriktning visas inte annonser för användare som du har uteslutit med dina kunddatasegment.

Demand Gen

• Du kan använda målgruppssegment, anpassade segment och kunddatasegment som signaler för optimerad inriktning.
  • Dina annonser kan visas för användare bortom de valda signalerna.
  • Med optimerad inriktning visas inte annonser för användare som du har uteslutit med dina kunddatasegment.
  • När du har aktiverat optimerad inriktning aktiveras även demografisk utökning. Det innebär att optimerad inriktning kan använda inriktning på andra än dina valda demografiska signaler, som ålder, kön, hushållets inkomst och föräldrastatus, för att förbättra kampanjresultatet.
Trafik från optimerad inriktning, tillsammans med valda trafikexperiment som drivs av Google, visas på raden Totalt: Utökning och optimerad inriktning i resultatrapporterna.

Varumärkesintegritet

Med optimerad inriktning respekteras dina befintliga inställningar för varumärkesintegritet (som innehållsuteslutningar). Du behöver inte ändra något i dina inställningar för varumärkesintegritet när du använder optimerad inriktning.

Relaterad länk