8 stappen om een succesvolle campagne te maken

In dit artikel bespreken we een aantal instelopties die onmisbaar zijn om een succesvolle Google Ads-campagne op te zetten. Met een combinatie van deze opties kunt u campagnes maken en beheren die naadloos aansluiten bij de advertentiedoelen die u wilt bereiken.

U kunt deze snelstartgids als leidraad gebruiken wanneer u een campagne maakt.

1. Definieer uw doel

Wanneer u een campagne maakt, kiest u eerst een doel. Op basis van dit doel wordt uw campagne geoptimaliseerd om een specifiek resultaat te behalen:

Benefits of preparing for success with Google Ads campaigns

Het doel dat u kiest, is bepalend voor de opties die u kunt selecteren wanneer u uw campagne instelt.

Als het bijvoorbeeld uw doel is om meer websiteverkeer te genereren, ligt het voor de hand een biedstrategie als Klikken maximaliseren te selecteren, zodat uw budget wordt gebruikt om potentiële klanten over te halen op uw advertentie te klikken.

Meer informatie over campagnedoelen in Google Ads

2. Selecteer een campagnetype

Nadat u een doel heeft geselecteerd, ziet u een lijst van campagnetypen die worden aanbevolen om dit doel te bereiken. Het campagnetype bepaalt waar uw advertenties worden weergegeven en hoe ze eruitzien.

Meer informatie over hoe u een effectief campagnetype kiest

Als u een video- of Discovery-campagne maakt, worden er bijvoorbeeld videoadvertenties weergegeven op YouTube, terwijl u via een display-campagne beeldadvertenties laat zien op websites.

Welke campagnetypen zijn er?

Voorbeeld van een tekstadvertentie voor het zoeknetwerk

Campagne in het zoeknetwerk

• Waar: zoekresultaten
  • Advertentietypen: tekstadvertenties
Voorbeeld van een beeldadvertentie voor het Display Netwerk

Display-campagne

• Waar: websites, zoekresultaten, Gmail-inboxen
  • Advertentietypen: beeldadvertenties
Voorbeeld van een videoadvertentie

Videocampagne

• Waar: YouTube
  • Advertentietypen: videoadvertenties
Discovery-advertenties | Voorbeeld van een carrouseladvertentie met meerdere afbeeldingen

Discovery-campagne

• Waar: feeds op de YouTube-homepage, het gedeelte Wat je verder kunt kijken in YouTube, Gmail-inboxen, Discover
  • Advertentietypen: carrouseladvertenties met meerdere afbeeldingen
App-advertenties | Automatisch gemaakte advertenties met meerdere indelingen App-campagne
  • Waar: zoekresultaten op mobiele apparaten, Google Play, YouTube, AdMob, Discover en meer dan 3 miljoen sites en apps
  • Advertentietypen: automatisch gemaakte advertenties met een combinatie van tekst-, afbeeldings-, video- of HTML5-items die u uploadt of met items uit uw app-vermelding in de betreffende appstore
Shopping-advertenties | Advertenties met productvermeldingen

Shopping-campagne

• Waar: zoekresultaten, tabblad Shopping in de zoekresultaten, websites, Gmail-inboxen
  • Advertentietypen: advertenties met productvermeldingen

Lokale advertenties | Tekst- en beeldadvertenties

Lokale campagne

• Waar: Google Maps, websites, YouTube
  • Advertentietypen: tekst- en beeldadvertenties

3. Stel een budget in

U stelt een gemiddeld dagbudget in om aan te geven hoeveel u wilt besteden aan de weergave van advertenties. U kunt het gemiddelde dagbudget op elk gewenst moment aanpassen.

Meer informatie over gemiddelde dagbudgetten

4. Selecteer een biedingstype

Als u een campagnedoel heeft ingesteld, wordt er op basis hiervan een aanbeveling weergegeven voor een geschikt biedingstype (bijvoorbeeld bieden op conversies).

Door het aanbevolen biedingstype te selecteren, zorgt u ervoor dat de campagne optimaal is afgestemd op uw doel. Als u het aanbevolen biedingstype niet selecteert, kunt u voor bepaalde campagnetypen een automatische biedstrategie kiezen, zoals Doelkosten per acquisitie (Doel-CPA) of Doelrendement op advertentie-uitgaven (Doel-ROAS).

Opmerking: Als de biedstrategie die u wilt gebruiken, in deze stap niet als optie wordt getoond, moet u mogelijk eerst het eerder geselecteerde campagnedoel wijzigen.

Meer informatie over automatische biedstrategieën

5. Voeg extensies toe aan uw advertenties

Als u een campagne in het zoeknetwerk, een videocampagne of een Discovery-campagne maakt, kunt u aanvullende informatie aan uw advertentie toevoegen, zoals extra websitelinks, een route of een telefoonnummer.

Deze extensies geven gebruikers meer redenen om voor uw bedrijf te kiezen en verhogen de klikfrequentie van een advertentie doorgaans met meerdere procenten. Lees meer informatie over advertentie-extensies en over de extensies die u kunt selecteren op basis van uw bedrijfsdoelen.

6. Maak advertentiegroepen

Voor alle campagnes, behalve Shopping-campagnes, maakt u groepen van gerelateerde advertenties met dezelfde targeting. U groepeert bijvoorbeeld advertenties waarmee u sportschoenen promoot en target met deze groep mensen die op zoek zijn naar sportschoenen.

Meer informatie over hoe advertentiegroepen werken

In Shopping-campagnes wordt gebruikgemaakt van productgroepen om verwante producten te groeperen rond dezelfde targeting.

7. Selecteer de gewenste targeting

Met behulp van targeting kunt u de doelgroep afbakenen die u wilt bereiken. Als u geen targeting instelt, hebben uw advertenties een maximaal bereik. Door uw advertenties te targeten, kunt u zich specifiek richten op klanten die geïnteresseerd zijn in wat u te bieden heeft.

Veelgebruikte targetingelementen zijn zoekwoorden, doelgroepen, locaties, onderwerpen, apparaten en remarketing.

Meer informatie over hoe u uw advertenties target

8. Stel conversies in

Als u de functie Conversies bijhouden aanzet, kunt u de acties bijhouden waarvan u graag wilt dat klanten deze op uw website uitvoeren. Met deze gegevens kunt u de effectiviteit van uw advertenties, targeting en campagnes als geheel veel beter beoordelen.

Meer informatie over hoe u conversies bijhoudt