Skapa ett videoexperiment

Du kan skapa ett videoexperiment för att avgöra vilka av dina videoannonser som är mest effektiva på YouTube. Med videoexperiment kan du testa olika videoannonser mot samma målgrupp och sedan använda experimentresultaten för att avgöra vilken annons som passar målgruppen bäst. I den här artikeln beskriver vi hur du skapar ett videoexperiment.

Illustration som visar annonsmaterialexperiment för videokampanjer

Så fungerar det

1. Skapa två till fyra olika grupper (så kallade experimentgrupper).
  2. Välj vilka kampanjer som ska ingå i experimentet (med olika videoannonser i varje kampanj).
  3. Välj ett resultatmätvärde nedan för att mäta och jämföra kampanjresultatet.
    • Absolut varumärkespåverkan (inte tillgängligt som en del av betaversionen av Demand Gen)
    • Klickfrekvens (CTR)
    • Konverteringsfrekvens (konv.frekvens)
    • Kostnad per konvertering (Kostnad/konv)
    • Kostnad per klick (CPC)
    • Kostnad per tusen exp. (CPM)
    • Kostnad per visning (CPV)
    • Videovisningsfrekvens

Exempel

En biltillverkare vill se vilken videoannons för en ny stadsjeep som ger fler konverteringar. Tillverkaren inriktar sig på användare som är ute efter en ny lyx- eller prestandabil. De skapar ett experiment för att jämföra resultatet av två videoannonser (en i varje kampanj) och väljer Konverteringar som resultatmätvärde. När de har kört experimentet ser de att den ena annonsen ger mer än åtta gånger högre konverteringsvolym än den andra annonsen.

Innan du börjar

• Börja med en hypotes för att avgöra vilken teststrategi du ska använda. Hypotesen bör hänga samman med det övergripande målet för kampanjen. Ett exempel: ”Vilken av dessa videoannonser ger högre konverteringsfrekvens för min kampanj för kundförvärv? En två minuter lång instruktionsvideo eller en 15 sekunder lång video med ett direkterbjudande?”
  • Skapa minst två videokampanjer med olika annonsmaterial innan du skapar ett experiment.
  • Använd samma inställningar (till exempel för målgrupp, bud och annonsformat) i varje kampanj så att du förstår hur det går för varje videoannons oberoende av andra kampanjegenskaper.
  • Tänk på att varumärkespåverkan inte är tillgänglig för alla Google Ads-konton. Kontakta din Google-kontorepresentant om du vill mäta varumärkespåverkan i ett videoexperiment. Om du inte har någon Google-kontorepresentant kan du inte mäta varumärkespåverkan i experimentet.

Termer för videoexperiment

Du kanske inte känner till alla termer som används vid videoexperiment. Utöka avsnittet nedan för att visa en lista över termer och deras definitioner.

Utöka alla

• Hypotes: En hypotes är ett påstående eller en fråga som experimentet ska besvara.
  • Experimentgrupp: En experimentgrupp är en kampanj eller grupp kampanjer med specifika inställningar. Videoexperiment innehåller minst två experimentgrupper så att du kan jämföra resultatet mellan dem.
  • Trafikfördelning: Trafikfördelningen avser hur du vill dela upp experimentet. De flesta experiment med två experimentgrupper har en jämn trafikfördelning på 50 % per grupp.
  • Statistisk signifikans: Ett fastställande att förhållandet mellan två eller fler variabler orsakas av något annat än slumpen. Om ett experiment når statistisk signifikans kan du med andra ord lita på att resultaten inte är slumpmässiga eller en lyckoträff.

Anvisningar

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Skapa ett videoexperiment

1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Experiment.
  4. Klicka på Videoexperiment.
  5. Klicka på plusknappen för att starta ett nytt experiment.
  6. Ge experimentet ett namn och ett mål.
  7. Ge de olika experimentgrupperna namn.
  8. Klicka på Välj kampanjer och tilldela varje grupp en kampanj. Du kan välja en kampanj per grupp.
    För att experimentet ska vara effektivt bör du ta med kampanjer med olika videoannonser i experimentet. På så sätt kan du se vilka annonser som ger bäst resultat för din målgrupp.
  9. (Valfritt) Lägg till fler experimentgrupper genom att klicka på Lägg till experimentgrupp. Som standard får du två experimentgrupper, som i sin tur innehålla upp till fyra experimentgrupper.
  10. Klicka på rullgardinsmenyn Välj ett mätvärde och välj ett av följande mätvärden:
    • Absolut varumärkespåverkan (inte tillgängligt som en del av betaversionen av Demand Gen)
    • Klickfrekvens (CTR)
    • Konverteringsfrekvens (konv.frekvens)
    • Kostnad per konvertering (Kostnad/konv)
    • Kostnad per klick (CPC)
    • Kostnad per tusen exp. (CPM)
    • Kostnad per visning (CPV)
    • Videovisningsfrekvens
      När du skapar ditt experiment visas insikter och rekommendationer i Google Ads. Om insikten eller rekommendationen är grön kan du fortsätta med experimentet. Om insikten eller rekommendationen är gul eller röd bör du lösa det flaggade problemet innan du sparar experimentet.
  11. Klicka på Spara.
  12. (Valfritt) Om du har valt resultatmätvärdet Varumärkespåverkan kan du klicka på Skapa en produkt eller ett varumärke i aviseringen som visas för att skapa en undersökning om varumärkespåverkan. Läs mer om hur du skapar undersökningar om varumärkespåverkan.

Vägledande resultat jämfört med säkerställda resultat

Du kan se den förväntade vinnaren i dina experimentgrupper medan videoexperimentet fortfarande körs och samlar in data. På så sätt kan du få vägledande resultat tidigare. Vi rekommenderar att du väntar tills experimentet är slutfört för att få säkerställda resultat, men om du inte har tid och känner dig nöjd med vägledande resultat kan du få dem redan när experimentet når ett gränsvärde på 70 % konfidens. Du kan även välja att vänta tills experimentet når 80 % konfidens (vilket fortfarande räknas som vägledande resultat) eller vänta tills det når 95 % konfidens (resultat i detta skede betraktas som säkerställda).

Ett gränsvärde på 70 % konfidens, ett så kallat konfidensintervall, innebär att du skulle få samma resultat 70 % av tiden om du skulle upprepa det här experimentet. Om du väljer att vänta på säkerställda resultat har de ett konfidensintervall på 95 %.

Avsluta ditt videoexperiment

När ett experiment körs fördelas trafiken jämnt mellan kampanjerna. Du bör avsluta experimentet innan du gör ändringar i kampanjerna. När du har avslutat experimentet återgår kampanjerna till de tidigare trafikfördelningsnivåerna.

1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Experiment.
  4. Klicka på Videoexperiment.
  5. Leta reda på det experiment som du vill avsluta.
  6. Klicka på Avsluta experiment.

Nästa steg

grön bocksymbol Bevaka resultatet av ett videoexperiment

grön bocksymbol Köra ett videoexperiment på YouTube