Komma igång med Gemini-mobilappen

Chatta med Gemini-mobilappen för att förverkliga dina idéer. Få hjälp att lära dig saker på nya sätt, skriva tackmeddelanden, planera evenemang och mycket annat. Gemini kan ansluta till Google-appar som kallas tillägg, som Gmail, Maps och YouTube, vilket gör det enkelt att få saker gjorda. Använd text, rösten, bilder och kameran för att få hjälp på nya sätt.

Din Gemini-mobilapp är någon av följande:

• På Android: Gemini-appen, inklusive som din mobila assistent
  • På iOS: Gemini-fliken i Google-appen

På Android kan du komma igång med Gemini när du får en avisering från Google Assistent om att uppgradera eller genom att ladda ned Gemini-appen från Google Play Butik. På iOS kan du börja använda Gemini från Google-appen. Läs mer nedan. Det kan hända att Gemini-mobilappen inte är tillgänglig för alla konton eller på alla språk, enheter eller platser. Läs mer om tillgänglighet.

Använda Gemini som din primära mobila assistent

På Android kan du välja att använda Gemini som din mobila assistent om Google-appen angetts som standardassistentapp på telefonen. Gemini lär sig fortfarande, så om du ställer in den som primär mobil assistent får den hjälp av Google-assistenten med vissa saker (som Hey Google och Voice Match och andra åtgärder). En del åtgärder fungerar inte från början, men fler kommer snart.

När du byter till Gemini som primär mobil assistent gäller följande:

• Andra assisterande funktioner på telefonen som inte finns i Gemini-mobilappen (till exempel körupplevelser) fortsätter att drivas direkt av Google Assistent.
  • Andra enheter med Google Assistent inbyggd – till exempel Smart Display-enheter, smarta högtalare, tv:ar, smarta klockor, hörlurar med Google Assistent och Pixel Tablet-enheter — fortsätter att drivas direkt av Google Assistent.

Du behöver

Obs! Om du vill använda Gemini som din mobila assistent ska du se till att Google-appen har angetts som standardassistentapp på telefonen:

1. Öppna Inställningar på Android-enheten.
  2. Tryck på Appar följt av Standardappar
  3. Kontrollera om appen som anges under Digital assistent-app är Google-appen .
  4. Om så inte är fallet trycker du på Digital assistent-app följt av Standardapp för digital assistent (på vissa enheter, namnet på inställningen kan variera), och välj Google-appen bland de tillgängliga alternativen.

Konfigurera Gemini-mobilappen

Om du har en kvalificerad enhet laddar du ned Gemini-appen från Google Play Butik eller tittar efter en inbjudan att testa Gemini när du aktiverar Google Assistent.

Om du byter till Gemini via någon av dessa metoder kommer Gemini att ersätta Google Assistent som den primära assistenten på enheten. Då kan du få snabb åtkomst till Gemini genom att använda Hey Google (om detta har aktiverats) och de tryckmetoder som du tidigare använde för att komma åt Google Assistent.

Obs! Även om du byter till Gemini som mobil assistent ersätter den inte Google Assistent på dina andra enheter. På andra icke-mobila enheter, inklusive Smart Display-enheter, smarta högtalare, tv:ar, bilar, smarta klockor, hörlurar och hörsnäckor med inbyggd Google-assistent, samt på Pixel Tablet-enheter fortsätter Google Assistent att svara när du säger ”Hey Google”.

Tips! Om du tidigare har valt att inte testa Gemini kan du ändra dig vid ett senare tillfälle och byta till Gemini .

Starta en konversation

Du kan komma åt Gemini-mobilappen för att chatta på några olika sätt, beroende på din enhet och dina inställningar:

Chatta genom att skriva

Om du vill chatta med Gemini öppnar du Gemini-mobilappen. Använd skärmtangentbordet för att skriva och tryck sedan på Skicka . Du kan också skriva för att chatta i Geminis konversationsöverlagring som öppnas när du säger ”Hey Google” eller aktiverar Gemini genom att trycka.

Chatta med rösten

Om du vill chatta med Gemini med rösten:

1. Tryck på mikrofonen i Gemini-mobilappen.
  2. Säg din fråga eller prompt.

Om du använder Google-appen som assistentapp kan du aktivera Gemini på följande sätt:

• Säg ”Hey Google”, om du aktiverat detta.
    • När du sagt din fråga uppdateras den automatiskt.
  • Aktivera genom att trycka. Detta varierar beroende på enhet.
    • Håll av/på-knappen nedtryckt.
    • Tryck länge på hemknappen.
    • Svep uppåt från skärmens nederkant.

Tips: Om ”Hey Google” inte fungerar kontrollerar du om Hey Google och Voice Match (drivs av Google Assistent) är aktiverade.

1. Tryck på profilbilden eller initialen högst upp följt av Inställningar.
  2. Tryck på Google Assistent-funktioner i Gemini följt av Hey Google och Voice Match.
  3. Aktivera Hey Google.
  4. Om du vill ställa in Voice Match följer du anvisningarna på skärmen, så att assistenten känner igen dig när du säger ”Hey Google”.

Chatta med bilder

Du kan använda ett foto eller det som visas på skärmen för att chatta med Gemini-mobilappen.

• Om du vill lägga till ett foto i prompten öppnar du Gemini-mobilappen och trycker på bildväljaren .
  • Om du använder Google-appen som standardassistentapp på Android kan du även chatta om vad som visas på skärmen genom att anropa Gemini över en annan app. Säg ”Hey Google” eller aktivera Gemini genom att trycka. Tryck på Lägg till den här skärmen och ställ sedan dina frågor.
    • Se till att inställningen för skärmkontext är aktiverad. Kontrollera detta genom att öppna Gemini-mobilappen. Tryck på profilbilden eller initialen följt av högst upp Inställningar följt av Skärmkontext. Kontrollera att Använd text från skärmen och Använd skärmbild är aktiverade .

Byta tillbaka till Google Assistent

Du kan byta tillbaka till att använda Google Assistent som primär assistent i inställningarna på telefonen. Gör så här:

1. Öppna Gemini-mobilappen.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen uppe till höger följt av Inställningar följt av Digitala assistenter från Google.
  3. Tryck på Google Assistent.

Tänk på följande om du byter tillbaka till Google Assistent som primär assistent:

Byta till Gemini

Du kan även byta till Gemini som primär assistent från Google i inställningarna. Om du inte har använt Gemini-mobilappen förut laddar du ned Gemini-appen från Google Play Butik.

Aktivera Gemini i Google-appen
  1. Öppna Google-appen på en Android-telefon.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen uppe till höger följt av Inställningar följt av Google Assistent.

3. Tryck på Digitala assistenter från Google följt av Gemini.
  4. Följ anvisningarna på skärmen.
Aktivera Gemini i appen Inställningar på enheten
  1. Öppna appen Inställningar på Android-telefonen.
  2. Tryck på Appar följt av Assistent följt av Digitala assistenter från Googleföljt avGemini.
  3. Följ anvisningarna på skärmen.

Tänk på följande om du byter tillbaka till Gemini som primär assistent:

• När du säger ”Hey Google” eller aktiverar den mobila assistenten genom att trycka (t.ex. när du håller av/på-knappen nedtryckt) svarar Gemini.
  • Om din Gemini-appaktivitet är aktiverad sparas data från dina interaktioner med Gemini-mobilappen i Google-kontot och används enligt beskrivningen i integritetsmeddelandet för Gemini-apparna.
  • Data från Google Assistent som sparas i webb- och appaktivitet raderas inte automatiskt, men du kan granska och radera den när du vill.

Gemini-mobilappen och din plats

Platsinformation samlas alltid in om du använder Gemini-apparna, så att de kan ge dig ett svar som är relevant för din fråga. För att svara på en prompt som ”Vad är det för väder?” behöver Gemini-apparna veta din plats. Läs mer om vilken platsinformation Gemini-apparna samlar in, varför den samlas in och hur den används.

Gemini-mobilappen kan använda din exakta enhetsplats för att tillhandahålla de mest relevanta svaren. Gemini-mobilappen använder platsbehörigheterna du väljer för Google-appen , som är värd för de digitala assistentfunktionerna som används av både Gemini och Google Assistent. Läs mer om platsbehörigheter.

Så här kontrollerar du om Gemini har åtkomst till och använder din exakta plats:

1. Öppna appen Inställningar på Android-enheten.
  2. Tryck på Plats följt av Appars platsbehörighet.
  3. Tryck på Google .
  4. Kontrollera om Exakt plats är aktiverat .
    • Om det är aktiverat kan Gemini och andra tjänster i Google-appen (som Sök) komma åt och använda din exakta plats.
    • Om det är inaktiverat kan Gemini och andra tjänster i Google-appen (som Sök) inte komma åt och använda din exakta plats.
  5. Välj platsåtkomst för appen: Tillåt alltid, Tillåt bara när appen används, Fråga varje gång eller Tillåt inte.
Obs! Om du stänger av din enhetsplats påverkas andra funktioner och tjänster som Google-appen tillhandahåller, till exempel vädret och resultat i närheten från Sök.