Meer informatie over hoe Gboard wordt verbeterd

Gboard kan leren van je gebruik van het toetsenbord en de functie voor dicteren om Gboard voor iedereen te verbeteren. Dit kan worden gedaan via technieken die federated learning, ephemeral learning en conventional learning worden genoemd.

Meer informatie over de leermodellen van Gboard

Federated learning

Met de technologie federated learning leert Gboard nieuwe woorden en zinnen. Federated learning stuurt de tekst die je spreekt of typt niet naar Google, maar stuurt wat er is geleerd naar Google. Die informatie wordt gecombineerd met wat er is geleerd van andere gebruikers om betere spraak- en typmodellen te ontwikkelen. Gboard gebruikt federated learning alleen als je telefoon wordt opgeladen, is verbonden met wifi en niet wordt gebruikt. Meer informatie over hoe federated learning werkt

Ephemeral learning

Als je met Gboard praat, kan Gboard ephemeral learning gebruiken om de spraakmodellen en de spraakherkenning voor iedereen te verbeteren. Terwijl je audio in tekst wordt omgezet, kan een trainingsalgoritme in realtime van je audio leren. De audiogegevens worden nooit opgeslagen op een server en worden binnen een paar minuten uit het kortetermijngeheugen verwijderd. Ephemeral learning vindt automatisch plaats en kan niet worden uitgezet. Meer informatie over hoe ephemeral learning je privacy beschermt

Conventional learning

Als je met Gboard praat, kun je ook spraakfragmenten doneren om de spraakmodellen en de spraakherkenning voor iedereen te verbeteren via conventional learning. Fragmenten bevatten maximaal 15 seconden van je spraak. Als er stilte klinkt of niet-herkende audio te horen is, kunnen segmenten van maximaal 25 seconden worden opgenomen. Google bewaart deze fragmenten niet langer dan 18 maanden. Meer informatie over conventional learning

Instellingen voor federated learning wijzigen

Belangrijk: Federated learning staat standaard aan. Je kunt dit altijd uitzetten.
  1. Tik op je Android-apparaat op Instellingen Instellingen.
  2. Tik op Systeem en dan Taal en invoer.
  3. Tik op Schermtoetsenbord en dan Gboard en dan Privacy.
  4. Kies je voorkeuren:
    • Personaliseren voor jou: Verbetert spraak- en typherkenning alleen voor jou. Audio-opnamen en transcripten van wat je zegt en typt worden opgeslagen op dit apparaat. Je kunt ze op elk moment verwijderen op je toetsenbord door te tikken op Instellingen Instellingen en dan Privacy en dan Geleerde woorden en gegevens verwijderen.
    • Verbeteren voor iedereen: Verbetert spraak- en typherkenning voor iedereen. Audio-opnamen en transcripten van wat je zegt worden opgeslagen op dit apparaat.
    • Geleerde woorden en gegevens verwijderen: Wist alle gegevens op het apparaat die Gboard heeft opgeslagen.

Audiofragmenten doneren om dicteren te verbeteren via conventional learning

Belangrijk: Gegevensdonatie is vrijwillig. Als je dicteren gebruikt, wordt je mogelijk gevraagd je audiofragmenten te delen om dicteren te verbeteren. Als je akkoord gaat, worden fragmenten van je audio-invoer op Gboard verstuurd naar en opgeslagen door Google om de spraakherkenning voor iedereen te verbeteren via conventional learning. Ook als je geen audiofragmenten doneert, kan Google nog steeds leren van je audio in realtime via ephemeral learning of van de gegevens op je apparaat via federated learning.

Geen audiofragmenten meer delen

Je kunt altijd stoppen met het sturen van je audiogegevens.

1. Open op je Android-apparaat een app waarmee je kunt typen.
  2. Tik bovenaan het toetsenbord op Instellingen Instellingen en dan Privacy.
  3. Zet onder Spraak de optie Audiodonaties aan of uit.

Gedeelde audiofragmenten worden niet aan jou gekoppeld

Omdat je audiofragmenten niet aan jou of je account zijn gekoppeld, heb je geen toegang meer tot de fragmenten nadat ze naar Google zijn gestuurd.

We gebruiken audiofragmenten alleen om de spraaktechnologie te verbeteren

Je audiofragmenten worden gebruikt in overeenstemming met het privacybeleid van Google. Ze worden alleen gebruikt om de spraaktechnologie te verbeteren. Als onderdeel van deze verbetering mogen reviewers bepaalde fragmenten beluisteren of een transcript ervan maken.