Använda tangentbordet

Du kan ange text och använda bilder, som emojis och GIF-filer. Du kan ändra tangentbordsspråk utan att byta språkinställning på enheten. Du kan skriva ord för hand på tangentbordet.

Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 7.0 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.
Komma igång med Gboard

Skriva med Gboard

1. Installera Gboard på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Öppna en app som det går att skriva i, t.ex. Gmail eller Keep.
  3. Tryck någonstans där det går att skriva. Nu kan du göra följande:
    • Flytta markören: Svep åt vänster eller höger på blankstegstangenten.
    • Aktivera Caps Lock: Tryck snabbt två gånger på Skift Skift. Du inaktiverar det igen genom att trycka på Skift Skift.
    • Hitta accenttecken och fler alternativ: Tryck länge på en tangent.

Använda emojier och GIF-filer

1. Öppna en app som det går att skriva i, t.ex. Gmail eller Keep, på Android-enheten.
  2. Tryck någonstans där det går att skriva.
  3. Tryck på Emoji Emoji. Nu kan du göra följande:
    • Infoga emojis: Tryck på en eller flera emojis.
    • Infoga en GIF-fil: Tryck på GIF och välj önskad GIF-fil.
  4. Tryck på Skicka Skicka.
Tips: Tryck på ABC om du vill återgå till att skriva in bokstäver.
Hantera språkinställningar på Gboard

Lägga till ett språk på Gboard

Språkinställningarna på Android-enheten påverkas inte av att du använder Gboard.

1. Installera Gboard på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Öppna en app som det går att skriva i, t.ex. Gmail eller Keep.
  3. Tryck någonstans där det går att skriva.
  4. Tryck på Öppna funktionsmenyn Öppna funktionsmenyn högst upp på tangentbordet.
  5. Tryck på Fler Mer följt av Inställningar Inställningar.
  6. Tryck på Språk följt av Lägg till tangentbord.
  7. Välj det språk du vill aktivera.
  8. Välj den layout du vill använda.
  9. Tryck på Klart.

Lägga till ett språk på Gboard via Android-inställningarna

1. Öppna appen Inställningar på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på System följt av Språk och inmatning.
  3. Tryck på Virtuellt tangentbord under Tangentbord.
  4. Tryck på Gboard följt av Språk.
  5. Välj ett språk.
  6. Aktivera den layout du vill använda.
  7. Tryck på Klar.

Byta språk på Gboard

1. Öppna en app som det går att skriva i, t.ex. Gmail eller Keep, på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck någonstans där det går att skriva.
  3. Tryck länge på blankstegstangenten för att byta språk.

Byta språk med hjälp av skifttangenten för språk

1. Öppna en app som det går att skriva i, t.ex. Gmail eller Keep, på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck någonstans där det går att skriva.
  3. Tryck länge på kommatecknet nere till vänster på tangentbordet. Dra sedan fingret till Inställningar Inställningar för att öppna Gboard-inställningarna Inställningar
  4. Tryck på Inställningar.
  5. Tryck på Visa skifttangent för språk Jordglob.

Tips! Om alternativet Visa skifttangent för språk är nedtonat inaktiverar du Visa skifttangent för emojis Emoji.

Komma igång med handskrift på Gboard

Viktigt! Handskrift är inte tillgängligt för alla språk.

Aktivera Handskrift

1. Öppna en app som det går att skriva i, t.ex. Gmail eller Keep, på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck någonstans där det går att skriva. Tangentbordet visas längst ned på skärmen.
  3. Tryck på Öppna funktionsmenyn Öppna funktionsmenyn uppe till vänster på tangentbordet.
  4. Tryck på Inställningar Inställningar.
    • Om alternativet Inställningar inte visas trycker du på Mer Mer följt av Inställningar Inställningar
  5. Tryck på Språk följt av önskat språk.
  6. Svep åt höger och aktivera layouten för Handskrift. Om alternativet inte visas är Handskrift inte tillgängligt på ditt språk.
  7. Tryck på Klart.

Välj ett tangentbord för handskrift

1. Öppna en app som det går att skriva i, t.ex. Gmail eller Keep, på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck någonstans där det går att skriva. Tangentbordet visas längst ned på skärmen.
  3. Tryck länge på jordgloben Jordglob.
  4. Välj tangentbord för handskrift, till exempel English (US) Handwriting. I stället för tangentbordet visas ett tomt textfält där du kan skriva ord.
  5. Skriv ord på tangentbordet med ett finger eller e-penna.

Tips! För de flesta språk förutspår Gboard när du behöver ett blanksteg. Tryck på Blankstegstangenten längst ned på skärmen om du behöver lägga till ett själv.