Privacyopties in Google Analytics

Voor site- en app-eigenaren die gebruikmaken van Google Analytics en Google Analytics voor Firebase (de 'klanten') is dit een nuttige bron, vooral als ze bedrijven zijn waarop de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Economische Ruimte of andere vergelijkbare regelgeving van toepassing is.

Ga voor meer informatie naar Uw gegevens waarborgen.

In dit artikel:

Gegevensverzameling voor Analytics uitzetten (app)

U kunt gegevensverzameling programmatisch uitzetten voor Android- en iOS-apps die gebruikmaken van de

Meer informatie over de gegevens die in Google Analytics en Google Analytics voor Firebase worden verzameld vindt u hier.

Gegevensverzameling voor Analytics uitzetten (web)

U kunt de gegevensverzameling programmatisch uitzetten in

• Google Analytics 4-property's met gtag.js (instructies),

• Universal Analytics-property's met gtag.js (instructies),

• Universal Analytics-property's met analytics.js (instructies),

• Universal Analytics-property's met ga.js (instructies).

Gebruikers van uw website kunnen zich ook afmelden voor gegevensverzameling met de Google Analytics Opt-out Browser Add-on.

Verzameling van gedetailleerde locatie- en apparaatgegevens uitzetten

U heeft de mogelijkheid om per regio het verzamelen van gedetailleerde gegevens over locatie en apparaat aan of uit te zetten. Analytics verzamelt standaard deze gegevens. Als u deze gegevensverzameling uitzet, verzamelt Analytics deze gegevens niet:

• Plaats
  • Latitude (van plaats)
  • Longitude (van plaats)
  • Onderversie van browser
  • User-agent-tekenreeks van de browser
  • Merk van apparaat
  • Apparaatmodel
  • Apparaatnaam
  • Onderversie van besturingssysteem
  • Onderversie van platform
  • Schermresolutie

Als u de instellingen bewerkt en verzameling voor een regio uitzet, bewaart Analytics alle door u verzamelde historische gegevens, maar vanaf dat moment geen aanvullende gegevens meer.

Meer informatie

Als u de verzameling van gedetailleerde locatie- en apparaatgegevens voor een regio uitzet, gaat het volume van gemodelleerde conversies voor die regio aanzienlijk omlaag. Voor downstream conversiemodellering en -rapportage in gekoppelde Google Ads- en Search Ads 360-accounts heeft het ook gevolgen.

E-mailadressen en door de gebruiker gedefinieerde URL-queryparameters verbergen

U kunt uw webgegevensstreams instellen om e-mailadressen en door de gebruiker gedefinieerde URL-queryparameters te verbergen aan de clientzijde.

Meer informatie over gegevens verbergen

Verzameling van gegevens van Google-signalen uitzetten

Als u Google-signalen activeert, kunt u de verzameling van die signalen per regio aan- of uitzetten. Als u de instellingen voor Google-signalen bewerkt en verzameling voor een regio uitzet, bewaart Analytics alle historische gegevens die u heeft verzameld, maar geen aanvullende gegevens meer vanaf het moment van de wijziging. Als u Gegevensverzameling door Google-signalen uitzet, heeft u geen toegang tot remarketinglijsten op basis van Analytics-gegevens, rapportagefuncties voor advertenties of demografische gegevens en interesses.

Meer informatie

Als u Google-signalen deactiveert, is remarketing niet beschikbaar voor de betreffende regio's. Voor downstream conversiemodellering en -rapportage in gekoppelde Google Ads-accounts heeft het ook gevolgen.

Advertentiefuncties uitzetten (app)

U kunt gegevensverzameling voor advertentiefuncties programmatisch uitzetten voor Android- en iOS-apps die gebruikmaken van de

Meer informatie over de gegevens die in Google Analytics en Google Analytics voor Firebase worden verzameld vindt u hier.

Advertentiefuncties uitzetten (web)

U kunt gegevensverzameling programmatisch uitzetten voor advertentiefuncties van:

• Google Analytics 4-property's met gtag.js (instructies),
  • Universal Analytics-property's met gtag.js (instructies),
  • Universal Analytics-property's met analytics.js (instructies).

Advertentiepersonalisatie uitzetten (app)

U kunt personalisatie van advertenties programmatisch uitzetten voor gegevens uit Android- en iOS-apps die gebruikmaken van de Google Analytics voor Firebase SDK (instructies).

Meer informatie over de gegevens die in Google Analytics en Google Analytics voor Firebase worden verzameld vindt u hier.

Advertentiepersonalisatie uitzetten (web)

U kunt personalisatie van advertenties programmatisch uitzetten voor gegevens uit:

• Google Analytics 4-property's met gtag.js (instructies),
  • Universal Analytics-property's met gtag.js (instructies),
  • Universal Analytics-property's met analytics.js (instructies).

IP-maskering

IP-maskering is beschikbaar in Google Analytics voor het web en apps. Ga voor meer informatie naar hoe IP-maskering werkt.

Universal Analytics-property's

U kunt IP-adressen maskeren voor Universal Analytics-property's met:

Google Analytics 4-property's

In Google Analytics 4 is IP-maskering niet nodig omdat IP-adressen niet worden vastgelegd of opgeslagen.

De bewaarperiode instellen voor de Analytics-gegevens die u verzamelt

U kunt de bewaarperiode instellen voor gegevens die u verzamelt uit

Toegang op gebruikersniveau en overdraagbaarheid

Voor Universal Analytics-property's kunt u voor een bepaalde gebruikers-ID gebeurtenisgegevens ophalen via het rapport Gebruiksanalyse of de API voor gebruikersactiviteit. Met deze functies kunt u gegevens op gebeurtenisniveau analyseren en exporteren voor één gebruikers-ID. Bovendien kunnen 360-klanten integreren met BigQuery om van alle gebeurtenisgegevens die aan hun gebruikers gekoppeld zijn, een hele export te maken in één doorzoekbare repository.

Voor Google Analytics 4-property's bestaat dezelfde functionaliteit binnen Verkenningen. U haalt gebeurtenisgegevens voor een bepaalde gebruikers-ID op via het rapport Gebruiksanalyse of het rapport Gebruikersactiviteit. Met deze functies kunt u gegevens op gebeurtenisniveau analyseren en exporteren voor één gebruikers-ID. U kunt het rapport Gebruikersactiviteit ook gebruiken om afzonderlijke gebruikersrecords te verwijderen. Bovendien kunt u integreren met BigQuery om van alle gebeurtenisgegevens die aan gebruikers gekoppeld zijn, een hele export maken in één doorzoekbare repository.

Eindgebruikersgegevens verwijderen die opgeslagen zijn op een mobiel apparaat

Met de Google Analytics voor Firebase SDK voegt u opties toe aan uw app waarmee gebruikers Analytics-gegevens kunnen verwijderen die lokaal opgeslagen zijn op hun mobiele apparaten. Daarna wordt de ID van de app-instantie gereset. Vind meer informatie over hoe u resetAnalyticsData gebruikt voor Android en iOS.

Met de SDK kunt u ook bepalen of Analytics-gegevens worden verzameld in de app of op een specifiek apparaat. Vind meer informatie over hoe u setAnalyticsCollectionEnabled gebruikt op Android en op iOS.

Eindgebruikersgegevens verwijderen die opgeslagen zijn op Analytics-servers

U kunt de Google Analytics API gebruiken om aan verzoeken te voldoen van gebruikers om hun gegevens per app en per apparaat te verwijderen van de Analytics-servers. Vind meer informatie over de API voor verwijderen van gebruikers.

Advertentiepersonalisatie toestaan/uitzetten voor elke property

U bepaalt of gegevens die van eindgebruikers voor een property worden verzameld, kunnen worden gebruikt om advertenties te personaliseren via de geavanceerde instelling die advertentiepersonalisatie toestaat.

De iOS-SDK van Google Analytics voor Firebase gebruiken om attributie te registreren bij SKAdNetwork

Tenzij app-ontwikkelaars ervoor kiezen zich af te melden via een statische configuratiemarkering (instructies), zal de iOS-SDK van Google Analytics voor Firebase (GA4F) automatisch de SKAdNetwork-API registerAppForAdNetworkAttribution van Apple aanroepen, die validatiegegevens voor app-installatie levert aan advertentienetwerken die geregistreerd zijn bij Apple.

De SKAdNetwork-API is geüpdatet voor iOS 14 en wordt steeds vaker gebruikt voor attributie van app-installaties, dankzij de nieuwe privacy- en beveiligingsfuncties die door Apple aangekondigd zijn tijdens WWDC 2020. App-ontwikkelaars moeten nu toestemming vragen via een privacykennisgeving-pop-up, voordat ze de ID voor adverteerders (IDFA) kunnen gebruiken om iOS-gebruikers bij te houden.