Google-loterijscam

< Terug naar hoofdpagina

GOUDEN REGELS:

1. Doe het rustig aan. Scams zijn vaak ontworpen om een gevoel van urgentie op te roepen. Neem de tijd om vragen te stellen en na te denken.
  2. Doe een spotcheck. Ga zorgvuldig na of de gegevens die u krijgt juist zijn. Is het logisch wat ze u vertellen?
  3. Stop en stuur niets. Betrouwbare personen of bureaus vragen u nooit onmiddellijk een betaling te doen of uw persoonlijke informatie te verstrekken.

U krijgt een e-mail waarin wordt geclaimd dat u een Google-loterij heeft gewonnen, en u wordt om persoonlijke informatie gevraagd. In sommige gevallen bootsen de scammers ook de identiteit van douane- of belastingambtenaren na en vragen ze u om extra informatie te leveren of een bedrag te betalen om het geld vrij te geven (zoals kosten voor vrijgave van het geld, valuta-omwisseling, koeriers- of verzendkosten, belastingkosten, enzovoort).

Google runt geen loterijen en uw e-mailadres is niet geselecteerd voor een prijs. Beantwoord het bericht niet met uw persoonlijke informatie.

Voorbeeld van een melding voor een loterijscam:

Bronnen:

• Meld de e-mail als spam of phishing aan uw e-mailprovider. Als u Gmail heeft, kunt u meer informatie bekijken over hoe u spam meldt en phishing meldt.
  • Als de e-mail is gestuurd via een Gmail-adres, kunt u misbruik melden, zodat Google de juiste maatregelen kan treffen voor accounts die betrokken zijn bij deze scam.
  • Spam: misbruik van elektronische berichtensystemen om ongevraagde bulkberichten te sturen.
  • Phishing: phishing is een type online fraude waarbij iemand probeert het slachtoffer gevoelige informatie (zoals een gebruikersnaam, wachtwoord of creditcardgegevens) te ontfutselen door zich in elektronische communicatie voor te doen als een betrouwbare entiteit.