Scams met overboekingen

< Terug naar hoofdpagina

GOUDEN REGELS:

1. Doe het rustig aan. Scams zijn vaak ontworpen om een gevoel van urgentie op te roepen. Neem de tijd om vragen te stellen en na te denken.
  2. Doe een spotcheck. Ga zorgvuldig na of de gegevens die u krijgt juist zijn. Is het logisch wat ze u vertellen?
  3. Stop en stuur niets. Betrouwbare personen of bureaus vragen u nooit onmiddellijk een betaling te doen of uw persoonlijke informatie te verstrekken.

U vindt online een goedkope auto en de verkoper claimt dat de aankoop wordt afgerond via Google Payments of Google Play. De prijs van de auto is 'te goed om waar te zijn' en de verkoper beweert dat hij of zij de auto snel moet verkopen vanwege bijvoorbeeld een verhuizing, vertrek naar het buitenland, een oproep voor militaire dienst of een scheiding. In werkelijkheid is er geen auto en maakt u geen gebruik van Google Payments. De verkoper stuurt u in plaats daarvan een factuur die afkomstig lijkt te zijn van Google Payments of Google Play, maar vraagt u de betaling te doen via Google Play-cadeaukaarten, Western Union, MoneyGram of een overboeking.

Een legitieme Google Payments-transactie vereist dat u inlogt op uw Google-account en de betaling uitvoert via de Google Payments-interface. Google Payments accepteert geen overboekingen of betalingen via Western Union of MoneyGram en maakt geen gebruik van borgbetalingen.

Google Payments was vroeger Google Wallet of Google Checkout en bepaalde scammers gebruiken nog steeds het logo en de handelsmerken van Wallet of Checkout in hun e-mails en andere communicatie.

Google Play-cadeaukaarten zijn bedoeld voor de aankoop van apps, boeken, films, muziek en abonnementen in de Google Play Store. Het is in strijd met onze Servicevoorwaarden om Google Play-cadeaukaarten te gebruiken voor iets anders dan aankopen in de Google Play Store. Voertuigen en boten kunnen niet worden gekocht in de Google Play Store.Ga naar het Helpcentrum van Google Play om te bekijken wat u kunt kopen in de Google Play Store in uw land.

Bronnen: