Hantera ditt barns Google Play-appar

När du använder Family Link för att hantera ditt barns Google-konto kan du välja att begränsa vilka appar barnet får använda på vissa enheter.

Om du ska kunna hantera ditt barns appar måste barnet ha en av följande enheter:

• en Android-enhet (med Android 5.1 eller senare)
  • en Chromebook (med Chrome OS version 71 eller senare).

Viktigt! Det går inte att ange appgränser i systemappar. Du kan ange gränser för enheter med Android 7 eller senare.

Välj vilka appar från Google Play ditt barn får använda

Blockera eller avblockera en app

Appen blockeras eller avblockeras efter cirka 5 minuter eller när enheten är ansluten till internet. Om ditt barn använder appen när du blockerar den visas en varning en minut innan så att barnet kan avsluta innan appen blockeras. Appen ska blockeras på ditt barns samtliga Android-enheter eller Chromebooks.

Viktigt! Vissa appar kan inte blockeras eftersom de krävs för att övervakningsinställningar för föräldrakontroll ska fungera eller för att ditt barns enhet ska fungera.

Family Link-appen

Om du vill öppna barnets kontoinställningar som du senast besökte i Family Link-appen kan du trycka på knappen nedan:

Blockera eller avblockera en app i Family Link
  1. Öppna Family Link-appen Family Link.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Kontroller följt av Appgränser.
  4. Välj den app du vill tillåta eller blockera.
  5. Tryck på Blockera Blockera följt av Klar.

Tips!

• Inställningarna påverkar inte om ditt barn kan styra sina egna kontoinställningar. Vi rekommenderar att föräldrar kontrollerar att inställningarna är korrekta när de har ändrat den här kontrollen.
  • Du kan även hantera barnets konto genom att klicka på barnets namn på g.co/YourFamily.

Välj appar som alltid är tillåtna
Viktigt! Appar som alltid tillåts stöds bara för barn som är inloggade på Android 7+-enheter, förutom de som kör Google Kids Space. Kontrollera vilken version av Android ditt barn använder.
  1. Öppna Family Link-appen Family Link.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Kontroller följt av Appgränser.
  4. Välj önskad app.
  5. Tryck på Tillåt alltid always allow följt av Klar.

Tips!

• Appar som alltid är tillåtna räknas inte in i barnets skärmtidsgränser och är inte tillgängliga när barnet befinner sig i en paus.
  • Om du trycker på Lås är alltid tillåtna appar inte tillgängliga om du inte ändrar den här inställningen från enhetens låsskärm.
    1. Välj Enheter följt av enheten som du vill uppdatera.
    2. Tryck på Inställningar för låsskärm följt av Alltid tillåtna appar.
Redigera appar som alltid är tillåtna
Viktigt! Appar som alltid tillåts stöds bara för barn som är inloggade på Android 7+-enheter, förutom de som kör Google Kids Space. Kontrollera vilken version av Android ditt barn använder.
  1. Öppna Family Link-appen Family Link.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Kontroller följt av Appgränser.
  4. Välj önskad app.

Härifrån kan du välja något av följande alternativ:

• Tillåt alltid always allow.
  • Ange en tidsgräns Ange begränsning.
  • Blockera en app Blockera.

Tips!

• Appar som alltid är tillåtna räknas inte in i barnets skärmtidsgränser och är inte tillgängliga när barnet befinner sig i en paus.
  • Om du trycker på Lås är alltid tillåtna appar inte tillgängliga om du inte ändrar den här inställningen från enhetens låsskärm.
    1. Välj Enheter följt av enheten som du vill uppdatera.
    2. Tryck på Inställningar för låsskärm följt av Alltid tillåtna appar.
Förhindra att barnet laddar ned appar för vuxna

Du kan ställa in föräldrakontroller för att begränsa innehållet ditt barn kan ladda ned eller köpa från Google Play.

1. Öppna Family Link-appen Family Link.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Kontroller följt av Innehållsbegränsningar följt av Google Play.
  4. Välj filter under Innehållsbegränsningar:
    • Appar, spel, filmer och tv: Välj den högsta åldersklassificeringen som nedladdning eller köp ska vara tillåtet för.
    • Musik och böcker: Välj om nedladdning eller köp av innehåll som är olämpligt för barn ska vara tillåtet eller inte.

Tips!

• Inställningarna påverkar inte om ditt barn kan styra sina egna kontoinställningar. Vi rekommenderar att föräldrar kontrollerar att inställningarna är korrekta när de har ändrat den här kontrollen.
  • Du kan även hantera barnets konto genom att klicka på barnets namn på g.co/YourFamily.

Flagga olämpligt innehåll

Google Play

Kontrollera först om innehållet har märket Godkänd av lärare Stjärnmärkning för familjen. Om du ser märket Godkänd av lärare hoppar du över anvisningarna nedan och rapporterar ett problem med familjevänligt innehåll. I annat fall följer du anvisningarna nedan.

Appar, spel och musik på Google Play

1. Öppna Play Butik-appen på barnets enhet Play Butik.
  2. Tryck på musiken, appen eller spelet som inte är lämpligt.
  3. Tryck på Flagga som olämplig längst ned på sidan.
  4. Välj anledningen till att du tycker innehållet är olämpligt.
  5. Tryck på Skicka.
Ändra behörigheter för barnets Play Spel-profil

Viktigt! När du aktiverar barnets Play Spel-profil loggas barnet in automatiskt när hen öppnar ett spel som stöds.

1. Öppna Family Link-appen Family Link på enheten.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Kontrollerföljt av Innehållsbegränsningar.
  4. Tryck på Google Play följt av Google Play Spel.
  5. Välj Godkänn barnets Play Spel-profil eller Radera barnets Play Spel-profil.

Tips!

• Inställningen för Play Spel visas bara på föräldraenheten när ditt barn begär samtycke.
  • Kontrollerade kontoprofiler kan inte spela in och dela sitt gameplay.
  • Kontrollerade kontoprofiler kan inte ha vänner på Play Spel.
  • Kontrollerade kontoprofiler tilldelas en automatiskt genererad spelartagg.
  • Alla spel har inte stöd för automatisk inloggning med en Play Spel-profil för barn.

Du kan skapa en Play Spel-profil om du inte redan har gjort det:

1. Öppna Android-inställningarna Inställningar på barnets enhet.
  2. Tryck på Google följt av Alla tjänster följt av Inställningar för Google-appar.
  3. Tryck på Play Spel följt av Skapa en profil.
  4. Välj spelarnamn och avatar för barnet.
  5. Tryck på Spara.
  6. Godkänn den nya profilen på barnets enhet genom att trycka på Fråga personligen.
  7. Ange ditt föräldralösenord.

Så här byter du till en annan Play Spel-profil:

1. Öppna Android-inställningarna Inställningar på barnets enhet.
  2. Tryck på Google följt av Inställningar för Google-appar.
  3. Tryck på Play Spel följt av Logga in på konto.
  4. Ändra profilen för
    • alla spel
    • vissa spel.
Ställa in föräldrakontroller i Play Spel

Föräldrakontrollerna påverkar inte spelen som visas i Play Spel-appen. Det gäller både spel som du har köpt och rekommenderade spel.

Om du försöker installera ett spel med appen Play Spel tas du till appen Play Butik, där föräldrakontrollsinställningarna kan begränsa åtkomsten.

1. Öppna Family Link-appen Family Link.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Hantera inställningar följt av Google Play.
  4. Tryck på den innehållstyp som filtret ska gälla.
  5. Välj hur filtreringen eller åtkomstbegränsningen ska göras.

Tips! Du kan även hantera den här inställningen genom att klicka på ditt barns namn på g.co/YourFamily.

Se ditt barns appaktivitet

Du kan kontrollera hur mycket tid ditt barn tillbringar i appar på sina Android-enheter eller Chromebooks. Tiden spåras när appen är öppen och visas på skärmen, men inte när appen körs i bakgrunden.

1. Öppna Family Link-appen Family Link.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Höjdpunkter följt av Skärmtid.

Felsöka problem

Mitt barn använder en app från Google Play som jag inte vill att hen ska ha

Om ditt barn har åtkomst till en app som du inte vill att hen ska använda följer du anvisningarna ovan för att blockera appen.

Om du vill godkänna varje app som ditt barn laddar ned eller köper ändrar du ditt barns inställningar för köpgodkännande.

Viktigt! Appar som du hade installerat eller godkänt tidigare, eller de som är tillgängliga via ditt familjebibliotek för Play, kräver inte ytterligare godkännande för nedladdning.

Jag vill dela appar med min familj

Du kan konfigurera Familjens bibliotek på Google Play om du vill dela kvalificerade avgiftsbelagda appar med din familj.

Viktigt! Om du ställer in barnfilter för barnet kan hen inte se några appar som överstiger föräldrakontrollinställningarna som du har gjort.

Felet Den här appen är inte tillgänglig för barn för tillfället

Ditt barn ser det här felmeddelandet om hen försöker ladda ned en Google-app som inte är tillgänglig för barn under 13 år (eller tillämplig ålder i ditt land).

Jag vill inte spåra mitt barns appaktivitet

Om du inte vill kontrollera ditt barns appaktivitet kan du inaktivera den ytterligare inställningen för Family Link-appaktivitet.

Viktigt! Om du stänger av den här inställningen raderas barnets appaktivitet i Family Link.

1. Öppna Family Link-appen Family Link.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Kontroller följt av Kontoinställningar.
  4. Tryck på Integritetsinställningar följt av Family Link-appaktivitet.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.