Förstå alternativen för YouTube och YouTube Kids för ditt barn

När du använder Family Link för att hantera ett Google-konto för ditt barn kan du ställa in föräldrakontroller på:

Innehållsinställningar för familjer som använder kontrollerade upplevelser

Det här behöver du

Om du vill ge ditt barn åtkomst till YouTube Kids eller en kontrollerad upplevelse på YouTube måste du skapa ett Google-konto åt barnet.

Alternativ 1: YouTube Kids

Så här fungerar YouTube Kids

YouTube Kids-appen och webbupplevelsen innehåller populära barnvideor och nytt innehåll som levereras på ett sätt som är säkert och lätt att använda för barn.

Du måste konfigurera YouTube Kids för ditt barn innan hen kan använda det.

Med Family Link kan du
  • välja en inställning för innehållsnivå
  • välja om ditt barn ska kunna använda sökfunktionen i YouTube Kids
  • avblockera videor.
Tips! Om du vill ändra vissa inställningar för YouTube Kids, som ljudeffekter och casting som ditt barn kan styra, kan du läsa mer i YouTube Kids – guide för föräldrar.

Ändra inställningar för YouTube Kids

Viktigt! Innan du kan uppdatera inställningarna måste du ge ditt barn åtkomst till YouTube Kids.

Med Family Link-appen

Om du vill öppna inställningen direkt i appen kan du trycka på knappen nedan:

Ställa in YouTube-kontroller

1. Öppna Family Link-appen Family Link på enheten.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Kontroller följt av Innehållsbegränsningar följt av YouTube.
  4. Under YouTube Kids-inställningar kan du göra följande:
    • Uppdatera inställningarna för innehållsnivå.
    • Aktivera eller inaktivera Sök.
    • Ta bort åtkomsten till YouTube Kids.
Tips! Om du vill att ditt barn ska ha åtkomst till mer innehåll på YouTube kan du konfigurera en kontrollerad upplevelse på YouTube.

Med YouTube-appen

1. Öppna YouTube-appen YouTube på enheten.
  2. Tryck på din profilbild eller initial uppe till höger.
  3. Tryck på Inställningar följt av Föräldrainställningar.
  4. Välj ditt barn.
  5. Under YouTube Kids-inställningar kan du göra följande:
    • Uppdatera inställningarna för innehållsnivå
    • Aktivera eller inaktivera Sök
    • Ta bort åtkomsten till YouTube Kids

Alternativ 2: Kontrollerad YouTube-upplevelse

Viktigt! Om ditt barn är över 13 år (eller tillämplig ålder i ditt land eller din region) och väljer att hantera sitt eget konto kan du inte kontrollera barnets upplevelse på YouTube med dessa kontroller. Om du lägger till kontroll på kontot kan du använda Begränsat läge för att filtrera bort innehåll som kan vara avsett för vuxna.

Så här fungerar kontrollerade upplevelser på YouTube

Viktigt! Vissa funktioner på YouTube är inte tillgängliga för barn under 13 år (eller tillämplig ålder i ditt land eller din region) med ett kontrollerat Google-konto. Läs mer om kontrollerade upplevelser på YouTube.

Med kontrollerade upplevelser på YouTube kan ditt barn gå över från YouTube Kids till YouTube med föräldrakontroller. Med ett kontrollerat konto kan du välja hur mycket åtkomst ditt barn ska ha på YouTube, filtrera bort oönskat innehåll och hantera barnets skärmtid.

Med Family Link kan du göra följande:

• Välj mellan tre inställningar för innehållsnivå på YouTube: Utforska, Utforska mer eller Nästan hela YouTube.
  • Pausa visnings- eller sökhistoriken.
  • Avblockera videor: Rensa valet av videor och kanaler som du har blockerat på YouTube Kids.
    • När du blockerar eller återaktiverar videor på YouTube Kids blockeras samma videor i ditt barns kontrollerade konto på YouTube.

Läs mer om alla inställningar för kontrollerade upplevelser på YouTube.

Vem är kvalificerad för en kontrollerad upplevelse på YouTube?

Du kan konfigurera en kontrollerad upplevelse på YouTube för ditt barn som är under 13 år (eller tillämplig ålder i ditt land eller region).

Du är inte kvalificerad för en kontrollerad upplevelse på YouTube i följande fall:

• Om ditt barn är över 13 (eller tillämplig ålder i ditt land eller region), såvida du inte skapade barnets kontrollerade Google-konto innan hen nådde tillämplig ålder i ditt land eller din region och barnet inte har tagit över hanteringen av sitt konto.

Ändra inställningar för innehållsnivå på YouTube

Viktigt!

Med Family Link-appen

1. Öppna Family Link-appen på enheten Family Link.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Kontroller följt av Innehållsbegränsningar följt av YouTube.
  4. Tryck på Redigera under YouTube-inställningar.
  5. Tryck på den innehållsinställning du vill ändra.
  6. Bekräfta genom att trycka på Välj.

Med YouTube-appen

1. Öppna YouTube-appen YouTube på enheten.
  2. Välj profilbilden eller initialen uppe till höger.
  3. Välj Föräldrainställningar.
  4. Välj ditt barn.
  5. Tryck på Redigera under YouTube-inställningar.
  6. Tryck på den innehållsinställning du vill ändra.
  7. Bekräfta genom att trycka på Välj.

Uppdatera allmänna inställningar för YouTube och YouTube Kids

Inställningarna gäller både YouTube och YouTube Kids.

Med Family Link-appen

1. Öppna Family Link-appen Family Link på enheten.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Kontroller följt av Innehållsbegränsningar följt av YouTube.
  4. Under Allmänna inställningar kan du göra följande:
    • Aktivera eller inaktivera Pausa visningshistorik eller Pausa sökhistorik.
    • Rensa sök- och visningshistorik.
    • Avblockera videor.

Tips! Du kan bara blockera eller återaktivera videor om du har konfigurerat YouTube Kids. När du blockerar eller återaktiverar videor på YouTube Kids blockeras samma videor i ditt barns kontrollerade konto på YouTube.

Med YouTube-appen

1. Öppna YouTube-appen YouTube på enheten.
  2. Välj profilbilden eller initialen uppe till höger.
  3. Välj Föräldrainställningar.
  4. Välj ditt barn.
  5. Under Allmänna inställningar kan du göra följande:
    • Aktivera eller inaktivera Pausa visningshistorik eller Pausa sökhistorik
    • Rensa sök- och visningshistorik
    • Avblockera videor
      • Du kan bara blockera eller återaktivera videor om du har konfigurerat YouTube Kids. När du blockerar eller återaktiverar videor på YouTube Kids blockeras samma videor i ditt barns kontrollerade konto på YouTube.

Tips! Om du vill granska ditt barns visningshistorik måste du använda barnets enhet.

Lägga till kontroll på ett befintligt Google-konto

Om du lägger till kontroll på ett befintligt konto för ett barn under 13 år (eller tillämplig ålder i ditt land eller din region) raderar Google prenumerationer och innehållet i kontot:

• YouTube-videor, chattar och kommentarer
  • Livechattar, inlägg, spellistor och snabbklipp
  • Köpta och hyrda YouTube-videor

Tips! Innan du ställer in kontroll rekommenderar Google att barn laddar ned sin data.

Aktivera eller inaktivera Begränsat läge

När ditt barn fyller 13 (eller tillämplig ålder i ditt land eller din region) får hen åtkomst till YouTube utan kontroll. Du kan hjälpa ditt barn att undvika det mesta av innehållet för vuxna genom att aktivera Begränsat läge.

Så här aktiverar eller inaktiverar du Begränsat läge via Family Link:

1. Öppna Family Link-appen Family Link på enheten.
  2. Välj Kontroller följt av Innehållsbegränsningarföljt av YouTube.
  3. Aktivera eller inaktivera Begränsat läge.

Läs mer om Begränsat läge.