Een originaliteitsrapport laten maken voor je werk

Als je docent originaliteitsrapporten voor een opdracht aanzet, kun je de rapporten gebruiken om niet-geciteerde content en onbedoeld plagiaat te identificeren voordat je je werk inlevert. De rapporten vergelijken je Google Documenten-, Google Presentaties- en Microsoft Word-bestanden met webpagina's en boeken op internet.

Je docent kan de rapporten die jij laat maken niet zien. Nadat je je werk hebt ingeleverd, maakt Classroom automatisch een originaliteitsrapport dat alleen zichtbaar is voor je docent. Als je het inleveren van een opdracht ongedaan maakt en de opdracht opnieuw inlevert, maakt Classroom nog een originaliteitsrapport voor de docent.Als de beheerder schoolovereenkomsten heeft aangezet, wordt in het rapport van de docent ook gekeken naar eerder ingeleverde opdrachten van leerlingen van je school. Daarnaast wordt je werk gekopieerd naar het corpus voor schoolovereenkomsten. Zo kan het werk worden vergeleken met dat van andere leerlingen. Dan moet wel aan deze voorwaarden worden voldaan:

• Schoolovereenkomsten staan aan voor het domein
  • Originaliteitsrapporten staan aan voor de opdracht
  • Het bestandstype wordt ondersteund

Beschikbare talen

Originaliteitsrapporten zijn alleen beschikbaar voor Google Workspace for Education-accounts die op deze talen zijn ingesteld:
  • Arabisch
  • Vereenvoudigd Chinees
  • Traditioneel Chinees
  • Deens
  • Nederlands
  • Engels
  • Filipijns
  • Fins
  • Frans
  • Duits
  • Hebreeuws
  • Hindi
  • Indonesisch
  • Italiaans
  • Japans
  • Koreaans
  • Maleis
  • Noors
  • Pools
  • Portugees
  • Roemeens
  • Spaans
  • Zweeds
  • Thai
  • Oekraïens

Een originaliteitsrapport uitvoeren

Als je docent originaliteitsrapporten aanzet voor een opdracht, kun je per opdracht maximaal 3 rapporten laten maken om je werk te controleren.

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroepand thenSchoolwerk.
  3. Klik op de opdracht and then Opdracht bekijken.

4. Upload of maak het bestand onder Jouw werk.
  5. Klik naast Originaliteitsrapporten op Uitvoeren
    Opmerking: Als je Originaliteitsrapporten niet ziet, heeft je docent ze misschien niet ingeschakeld.
  6. Klik onder de bestandsnaam op Originaliteitsrapport bekijken om het rapport te bekijken.
  7. (Optioneel) Als je het originaliteitsrapport wilt opslaan of afdrukken, klik je bovenaan op Afdrukken  en kies je een optie:
    • Opslaan als pdf
    • Opslaan in je Google Drive
    • Het rapport afdrukken

Tip: Als je een originaliteitsrapport wilt maken, mogen de documenten niet groter zijn dan 2 MB.