Originaliteitsrapporten inschakelen

Dit artikel is voor docenten.

Jij en je leerlingen kunnen originaliteitsrapporten gebruiken om de authenticiteit van leerlingenwerk te controleren. Wanneer een rapport wordt uitgevoerd, wordt het Google Documenten-bestand van een leerling vergeleken met webpagina's en boeken op internet. Het rapport bevat links naar gedetecteerde bronnen en markeert niet-geciteerde tekst.

Originaliteitsrapporten zijn alleen beschikbaar voor G Suite for Education-accounts die zijn ingesteld op Frans, Engels, Indonesisch, Italiaans, Noors, Portugees, Spaans en Zweeds.

Voordat je begint

• Als je een G Suite for Education-account hebt, kun je originaliteitsrapporten inschakelen voor vijf opdrachten per lesgroep. Als je voor een onbeperkt aantal opdrachten originaliteitsrapporten wilt laten maken, vraag je je G Suite-beheerder te upgraden naar G Suite Enterprise for Education.
  • Je kunt originaliteitsrapporten 45 dagen bekijken. Daarna kun je nog een rapport laten maken in de nakijktool.
  • Als je originaliteitsrapporten inschakelt voor een opdracht, kunnen leerlingen drie rapporten laten maken voor hun werk voordat ze het inleveren. Je kunt de rapporten die leerlingen hebben laten maken niet zien. Nadat leerlingen het laatste rapport hebben uitgevoerd, kunnen ze aan de opdracht blijven werken voordat ze deze inleveren.

Originaliteitsrapporten inschakelen als je een opdracht maakt

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroepand thenClassroom.
  3. Klik op Makenand thenOpdracht.
  4. Vink het vakje aan voor Controleren op plagiaat (originaliteit).

Originaliteitsrapporten inschakelen nadat je werk van leerlingen hebt ontvangen

Als je originaliteitsrapporten inschakelt nadat leerlingen hun werk hebben ingeleverd, kunnen ze pas een rapport laten maken nadat je het werk hebt teruggegeven. Als je wilt dat leerlingen een rapport kunnen uitvoeren, moet je het werk teruggeven en toestaan dat ze de opdracht opnieuw inleveren.

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroepand then Schoolwerk.
  3. Klik naast de opdracht op Meer ""and thenBewerken.
    Selecteer Bewerken
  4. Vink het vakje aan voor Controleren op plagiaat (originaliteit).

Een originaliteitsrapport bekijken

Nadat leerlingen hun werk hebben ingeleverd, maakt Classroom automatisch een originaliteitsrapport voor elk ingeleverd Documenten-bestand, dat alleen zichtbaar is voor jou. Als een leerling het inleveren van een opdracht ongedaan maakt en de opdracht opnieuw inlevert, maakt Classroom nog een originaliteitsrapport voor de docent.

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroepand thenSchoolwerk.
  3. Klik op de opdrachtand thenOpdracht bekijkenand thenhet bestand van de leerling.
  4. Klik rechts op # gemarkeerde passages.