Sätta betyg med bedömningskriterier

Den här artikeln är för lärare.

Du kan använda ett bedömningskriterium för att sätta betyg och ge feedback. Du kan sätta betyg med hjälp av bedömningskriterier på sidan Elevens arbete eller i betygsverktyget.

När du har börjat betygsätta kan du inte redigera eller radera bedömningskriterierna för hemuppgiften.

Du måste inte bifoga bedömningskriterier för att sätta betyg på hemuppgifter.

Mer information om hur elever kan kolla sina bedömningskriterier finns i Kontrollera arbetet med bedömningskriterier.

Betygsätta med hjälp av bedömningskriterier i betygsverktyget

Visa bedömningskriterier vid betygsättning

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Klicka på hemuppgiftenföljt avVisa hemuppgiftföljt avelevens fil.
  4. Klicka på Betygssättning i kolumnen till höger.
  5. Utöka eller komprimera beskrivningen av kriteriet genom att klicka på nedåtpilen eller uppåtpilen .

Välja betyg för varje kriterium

Bedömningspoängen uppdateras automatiskt utefter kriterierna när du väljer betygsnivå.

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Klicka på hemuppgiftenföljt avVisa hemuppgiftföljt avelevens fil.
  4. Klicka på Betygssättning i kolumnen till höger.
  5. Tilldela en betygsnivå för varje kriterium genom att välja något av följande alternativ:
    • Klicka på en betygsnivå för varje kriterium.
      Obs! Om du vill ångra ett val klickar du på Rensa i det utökade kriteriet.
    • Ange ett tal om du använder kriteriet för poängsättning.

Ändra slutbetyget manuellt

Du kan ange ett nytt betyg för elevens hemuppgift manuellt utan att ändra de valda nivåerna.

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Klicka på hemuppgiftenföljt avVisa hemuppgiftföljt avelevens fil.
  4. Klicka på Betygssättning i kolumnen till höger.
  5. Under Betyg anger du ett betyg för elevens hemuppgift manuellt.

Bedömningskriterier för betyg från sidan Elevens arbete

Visa bedömningskriterier vid betygsättning

1. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter följt av hemuppgiften.
  2. Klicka på Visa hemuppgift.
  3. Till vänster på sidan Elevens arbete klickar du på en elevs namn.
  4. Välj ett alternativ:
    • Du kan utöka eller komprimera alla kriterier genom att klicka på Utöka kriterier  eller Komprimera kriterier .
    • Du kan utöka eller komprimera enskilda kriterier genom att klicka på Utöka  eller Komprimera .

Välja betyg för varje kriterium

Du kan välja betygsnivåer med utökade eller komprimerade kriterier. Classroom sparar automatiskt dina val och beräknar ett sammantaget betyg.

1. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter följt av hemuppgiften.
  2. Klicka på Visa hemuppgift.
  3. Till vänster på sidan Elevens arbete klickar du på en elevs namn.
  4. Du väljer en betygsnivå genom att välja ett alternativ:
    • Klicka på en betygsnivå under ett kriterium.
    • Ange elevens poäng bredvid poängen för ett kriterium.
      Classroom väljer en betygsnivå utifrån de poäng du anger.
  5. (Valfritt) Om du vill ångra ett val klickar du på Rensa  i det utökade kriteriet.

Ändra slutbetyget manuellt

Du kan ange ett nytt betyg för elevens hemuppgift manuellt utan att ändra de valda nivåerna.

1. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter följt av hemuppgiften.
  2. Klicka på Visa hemuppgift.
  3. På sidan Elevens arbete klickar du på det betyg som du vill ändra.
  4. Ange ett nytt betyg för eleven.
    Betyget sparas automatiskt.
  5. (Valfritt) Skicka tillbaka betyget till eleven genom att klicka på Mer följt av Skicka tillbaka bredvid betyget.