Skapa eller återanvända bedömningskriterier för en hemuppgift

Den här artikeln är för lärare.

I Classroom kan du skapa, återanvända och betygsätta med bedömningskriterier för enskilda hemuppgifter. Du kan även exportera bedömningskriterier och dela dem med andra lärare.

Du kan använda bedömningskriterier med eller utan poängsättning när du ger feedback. Om du använder bedömningskriterier med poäng ser eleverna sina poäng när du lämnar tillbaka hemuppgifterna.

Lägga till eller visa bedömningskriterier

Översikt över bedömningskriterier

Bilden visar ett exempel på ett färdigt bedömningskriterium med beskrivningar av delarna.
Bedömningskriterium med beskrivningar
Tal Namn Beskrivning Exempel
1 Namn på kriterium Namnet på ett kriterium som du bedömer Inledning
2 Beskrivning av kriterium En kort beskrivning av vad kriteriet fokuserar på Uppsatsens inledande stycke
3 Nivåtitel Namnet på en viss prestationsnivå – under ett kriterium. Ett ord, en fras, en bokstav eller ett tal. Utmärkt
4 Nivåbeskrivning En beskrivning av förväntningar på eller egenskaper som kännetecknar en viss prestationsnivå – under ett kriterium Använder flera inledande strategier för att engagera läsaren och presentera ämnet. Har en lämplig ton. Innehåller en tydligt formulerad och utvecklad tes.
5 Poäng för bedömningskriterium Totalt antal poäng som kan ges för bedömningskriteriet 100
6 Poäng för kriterium Totalt antal poäng som kan ges för kriteriet 20
7 Nivåpoäng Antal poäng som kan ges för en viss kriterienivå 5

Skapa ett bedömningskriterium

Du kan skapa upp till 50 kriterier per bedömningskriterium och upp till tio prestationsnivåer per kriterium.

Obs! Hemuppgiften måste ha ett namn innan du kan skapa ett bedömningskriterium.

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Skapa en hemuppgift med en titel följt avklicka på Bedömningskriteriumföljt avSkapa bedömningskriterium.
  4. Ställ reglaget bredvid Använd resultat i läge Av om du vill inaktivera poängsättningen.
  5. (Valfritt) Om du har aktiverat poängsättning väljer du Fallande eller Stigande bredvid Sortera ordningen för poängnivåerna efter.
    Obs! Med poängsättning kan du lägga till prestationsnivåer i valfri ordning. Nivåerna sorteras automatiskt efter poäng.
  6. Under Kriteriets namn anger du ett kriterium, till exempel Grammatik, Samarbete eller Referensangivelser.
  7. (Valfritt) Du kan beskriva kriteriet under Beskrivning av kriterium om du vill.
  8. Under Poäng anger du hur många poäng som tilldelas per prestationsnivå.
    Obs! Totalsumman för bedömningskriteriet uppdateras automatiskt när du lägger till poäng.
  9. Skriv prestationsnivåns namn under Nivåtitel, till exempel Utmärkt, Behärskar fullständigt eller Nivå A.
  10. Ange vad som krävs för nivån under Beskrivning.
  11. Om du vill lägga till ytterligare en prestationsnivå för kriteriet klickar du på Lägg till nivå  och upprepar steg 8–9.
  12. Så här lägger du till ett kriterium:
    • Lägg till ett tomt kriterium genom att klicka på Lägg till ett kriterium nere till vänster och upprepa steg 6–11.
    • Kopiera ett kriterium genom att klicka på Mer  i kriteriets ruta följt avDubblettkriterium och upprepa steg 6–11.
  13. Om du vill byta ordning på kriterierna klickar du på Mer i rutan för kriterium följt avFlytta upp kriterium eller Flytta ned kriterium.
  14. Spara bedömningskriteriet genom att klicka på Spara i högra hörnet.

Återanvända ett bedömningskriterium

Du kan återanvända bedömningskriterier som du tidigare skapat. Du kan förhandsgranska bedömningskriteriet som du vill återanvända och sedan redigera det i den nya hemuppgiften. De ursprungliga bedömningskriterierna påverkas inte. Den nya hemuppgiften måste ha en titel om du ska kunna återanvända ett bedömningskriterium.

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Skapa en hemuppgift med en titel följt av klicka på Bedömningskriterium följt avÅteranvänd bedömningskriterium.
  4. Välj ett alternativ:
    • Om du vill använda ett bedömningskriterium från samma klass ska du klicka på ett namn under Välj bedömningskriterium.
    • Om du vill välja ett bedömningskriterium från en annan klass ska du skriva klassens namn i klassmenyn eller klicka på  nedåtpilen följt avvälj en klassföljt avklicka på ett namn.
  5. (Valfritt) Om du vill visa eller redigera bedömningskriteriet klickar du på Förhandsgranska följt av väljer ett alternativ:
    • Om du vill redigera bedömningskriteriet klickar du på Välj och redigera följt av gör ändringarna följt av klickar på Spara.
    • Klicka på Tillbaka eller Nästa för att förhandsgranska andra tillgängliga bedömningskriterier i klassen.
  6. Klicka på Välj.

Lägga till ett bedömningskriterium i en befintlig hemuppgift

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter följt av hemuppgiften.
  3. Klicka på Mer högst upp följt avRedigera.
  4. Klicka på Bedömningskriterium till höger och välj ett alternativ:
    • Skapa bedömningskriterium
    • Återanvänd bedömningskriterium
    • Importera från Kalkylark

Visa bedömningskriterierna för en hemuppgift

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Utöka uppgiften genom att klicka på den följt av bedömningskriteriet.

4. (Valfritt) Om du vill se eller dölja alla kriterier  ska du klicka på Utöka kriterier eller Komprimera kriterier .
  5. (Valfritt) Om du vill se eller dölja enskilda kriterier ska du klicka på nedåtpilen  eller uppåtpilen .
Du kan sätta betyg med hjälp av bedömningskriterier på sidan Elevens arbete eller i betygsverktyget. Du hittar anvisningar i Sätta betyg med bedömningskriterier.
Dela bedömningskriterier med export och import
Om du vill dela ett bedömningskriterium i Classroom med en lärare utanför klassen måste du först exportera det till Google Kalkylark. När du exporterar ett bedömningskriterium sparas det i mappen Exporterade bedömningskriterier i klassens Google Drive-mapp. Du kan sedan dela filen eller mappen med en lärare så att hen kan importera bedömningskriteriet till sin hemuppgift.
När du har importerat bedömningskriteriet kan läraren redigera det i sin hemuppgift. Det ursprungliga bedömningskriteriet påverkas inte. Lärare bör inte redigera bedömningskriterierna i mappen Exporterade bedömningskriterier.
Obs! Det går bara att importera bedömningskriterier som skapats och exporterats i Classroom. Exporterade bedömningskriterier sparas som Google Kalkylark i mappen Exportera bedömningskriterier. Redigera inte kalkylarken och ändra inte filformatet. Om du gör det importeras inte bedömningskriterierna som de ska.

Exportera ett bedömningskriterium om du vill dela det:

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter följt av hemuppgiften.
  3. Klicka på bedömningskriteriet längst ned i hemuppgiften.
  4. Klicka på Mer uppe till höger följt avExportera till Kalkylark.
  5. Klicka på Stäng när du vill återgå till sidan Klassuppgifter.
  6. Klicka på Klassens Drive-mapp högst upp på sidan Klassarbete följt avClassroom.
  7. Välj ett alternativ:
    • Om du vill dela hela mappen högerklickar du på mappen Exportera bedömningskriterier.
    • Om du vill dela ett bedömningskriterium öppnar du mappen Exportera bedömningskriterier följt av högerklicka på bedömningskriteriet.
  8. Välj Dela och skriv lärarens namn eller e-postadress.
  9. Klicka på Skicka.

Importera ett delat bedömningskriterium:

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Klicka på Skapa följt av Uppgift följt av skriv hemuppgiftens namn.
  4. Klicka på Lägg till till höger Bedömningskriteriumföljt avImportera från Kalkylark.
  5. Klicka på bedömningskriteriet som du vill importeraföljt avklicka på Lägg till.
  6. (Valfritt) Ändra bedömningskriteriet om du vill.
  7. Klicka på Spara.
    Obs! Om bedömningskriteriet inte sparas exporterar och importerar du det igen. Ändringar som görs i Kalkylark-filen kan göra att importen misslyckas.

Redigera eller radera bedömningskriterier

Redigera bedömningskriterierna för en hemuppgift

Innan du börjar sätta betyg:

• Du kan redigera och radera bedömningskriteriet för en hemuppgift.
  • Du kan inte ”låsa” bedömningskriteriet så att det inte går att redigera.

Om du redigerar ett bedömningskriterium tillämpas ändringarna endast på den hemuppgift du har öppen. När du har börjat betygsätta kan du inte redigera eller radera bedömningskriterierna för hemuppgiften.

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Utöka uppgiften genom att klicka på den följt av bedömningskriteriet.

4. Klicka på Mer  uppe till höger följt av Redigera.
    Obs! Det här alternativet är inte tillgängligt om du har börjat använda bedömningskriteriet i betygssättningen.
  5. Gör ändringarna följt av klicka på Spara.

Radera bedömningskriterierna för en hemuppgift

Det här alternativet är inte tillgängligt om du har börjat använda bedömningskriteriet i betygssättningen.

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Utöka uppgiften genom att klicka på den följt av bedömningskriteriet.

4. Klicka på Mer uppe till höger följt av Radera.
  5. Bekräfta genom att klicka på Radera.

Relaterade ämnen