Een rubriek maken of hergebruiken voor een opdracht

Opmerking: De vorige versie van Classroom (zonder de pagina Schoolwerk) is beëindigd op 4 september 2019. Zie Classroom-lesgroepen zonder de pagina Schoolwerk voor meer informatie.

In Classroom kun je rubrieken maken, hergebruiken, bekijken en er een cijfer aan verbinden voor individuele opdrachten. Je kunt rubrieken met en zonder score gebruiken om feedback te geven. Als je de rubriek gebruikt om cijfers te geven, zien leerlingen hun cijfer wanneer je de opdracht teruggeeft.

Als je rubrieken wilt delen met andere docenten, kun je ze maken in een lesgroep waarin jij en de andere docenten allemaal mededocenten zijn. Je hebt dan toegang tot de rubrieken vanuit je eigen lesgroep.

Een rubriek maken

Je kunt maximaal vijftig criteria per rubriek en maximaal tien prestatieniveaus per criterium maken.

Opmerking: Voordat je een rubriek kunt maken, moet de opdracht een titel hebben.

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep en vervolgens Schoolwerk

3. Klik op Maken en vervolgens Opdracht en vervolgens voer een titel in en vervolgens klik op Rubriek maken.

4. Als je nakijken met de rubriek wilt uitschakelen, zet je de schakelaar naast Scores gebruiken op uitgeschakeld Uit.
  5. (Optioneel) Als je scores hebt ingeschakeld, selecteer je naast Sorteer de volgorde van punten op hoe de criteria moeten worden weergegeven: aflopend of oplopend in waarde.
    Opmerking: Je kunt niveaus in willekeurige volgorde invoeren. De rubriek sorteert ze automatisch op waarde.
  6. Voer onder Criterium het eerste criterium in. Bijvoorbeeld Grammatica, Samenwerking of Citaties.
  7. (Optioneel) Als je een beschrijving voor het criterium wilt toevoegen, klik je op Meer Meer en vervolgens Beschrijving van criterium toevoegen en vervolgens voer de beschrijving in.
  8. Voer onder Punten het aantal toegekende punten voor het prestatieniveau in.
    Opmerking: De totaalscore van de rubriek wordt automatisch geüpdatet wanneer je punten toevoegt.
  9. Voer onder Niveau een prestatieniveau in. Bijvoorbeeld Uitstekend, Voldoende of Niveau B.
  10. Voer onder Beschrijving in waar de prestatie aan moet voldoen.
  11. Als je nog een prestatieniveau wilt toevoegen aan het criterium, klik je op Niveau toevoegen Add a level en herhaal je stap 8 en 9.
  12. Ga als volgt te werk om een ander criterium toe te voegen:
    • Als je een leeg criterium wilt toevoegen, klik je linksonder op Een criterium toevoegen en herhaal je stap 6-11.
    • Als je een criterium wilt kopiëren, klik je rechtsonder op Criterium dupliceren en herhaal je stap 6-11.
  13. Als je de volgorde van criteria wilt wijzigen, klik je in het vak van een criterium op Meer Meer en vervolgens selecteer Criterium omhoog verplaatsen of Criterium omlaag verplaatsen.
  14. Klik rechtsonder op Opslaan om de rubriek op te slaan.

Een rubriek opnieuw gebruiken

Je kunt eerder gemaakte rubrieken opnieuw gebruiken. Je kunt een voorbeeld bekijken van de rubriek die je opnieuw wilt gebruiken en de rubriek bewerken in de nieuwe opdracht. Je bewerkingen worden niet doorgevoerd in de oorspronkelijke rubriek. Als je een rubriek opnieuw wilt gebruiken, moet de nieuwe opdracht al een titel hebben.

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep en vervolgens Schoolwerk

3. Maak een opdracht met een titel en vervolgens Klik op Toevoegen ToevoegenRubriek Rubriek opnieuw gebruiken.
    Rubriek opnieuw gebruiken
  4. Klik onder Rubriek selecteren op een titel.
    Opmerking: Als je een rubriek uit een andere lesgroep wilt selecteren, voer je in het lesgroepmenu de naam van een lesgroep in. Of klik op de pijl omlaag Pijl-omlaagen vervolgens selecteer de lesgroep.
    Rubriek selecteren
  5. (Optioneel) Klik op Selecteren om de rubriek opnieuw te gebruiken.
  6. (Optioneel) Als je de rubriek wilt bekijken of bewerken, klik je op Voorbeeld en vervolgens kies een optie:
    • Als je de rubriek opnieuw wilt gebruiken, klik je op Selecteren.
    • Als je de rubriek wilt bewerken, klik je op Selecteren en bewerken en vervolgens breng de wijzigingen aan en vervolgens klik op Opslaan.
    • Als je een voorbeeld wilt bekijken van andere beschikbare rubrieken in de lesgroep, klik je op Vorige Terug of Volgende Volgende.
      Voorbeeld van rubriek bekijken

De rubriek van een opdracht bekijken

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep en vervolgens Schoolwerk

3. Klik op de opdracht om deze uit te vouwen en vervolgens klik op de rubriek.

Klik op de rubriek

4. Als je alle criteria wilt uitvouwen of samenvouwen, klik je op Criteria uitvouwen Expand criteria of Criteria samenvouwen Collapse criteria.Als je afzonderlijke criteria wilt uitvouwen of samenvouwen, klik je op de pijl-omlaag Pijl-omlaag of pijl-omhoog Pijl-omhoog.
    Criteria uitvouwen of samenvouwen
Je kunt nakijken met rubrieken via de pagina 'Werk van leerlingen' of de nakijktool. Zie Nakijken met een rubriek voor instructies.

De rubriek van een opdracht bewerken

Je kunt een rubriek bewerken of verwijderen uit een opdracht voordat je begint met nakijken. Nadat je bent begonnen met nakijken, kun je de puntwaarden van de rubriek niet meer bewerken of de rubriek verwijderen uit de opdracht. Als je de rubriek bewerkt, worden de wijzigingen alleen doorgevoerd voor de opdracht waarin je je bevindt.

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep en vervolgens Schoolwerk

3. Klik op de opdracht om deze uit te vouwen en vervolgens klik op de rubriek.

Klik op de rubriek

4. Als je een rubriek wilt bewerken, klik je rechtsboven op Meer Meer en vervolgens Bewerken.
    Opmerking: Deze optie is niet meer beschikbaar als je bent begonnen na te kijken met de rubriek.
  5. Voer je wijzigingen in en vervolgens klik op Opslaan.

Een rubriek importeren of exporteren

Je kunt rubrieken uit de ene opdracht exporteren en ze naar een andere importeren. Nadat je een rubriek hebt geïmporteerd, kun je deze bewerken in de nieuwe opdracht. Je bewerkingen worden niet doorgevoerd in de oorspronkelijke rubriek.
Opmerking: Geëxporteerde rubrieken worden opgeslagen als spreadsheets in de map 'Rubrieken' in de Drive-map van de lesgroep. Als je de bestandsindeling van de geëxporteerde rubriek bewerkt of wijzigt, kun je de rubriek niet meer importeren. Je kunt de rubriek bewerken in de opdracht nadat je deze hebt geïmporteerd.

Ga als volgt te werk om een rubriek te importeren:

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.comMeer informatie.

2. Klik op de lesgroep en vervolgens Schoolwerk.
  3. Klik op Maken en vervolgens Opdracht.
  4. Klik op Toevoegen Rubrieken vervolgens Importeren uit spreadsheets.
  5. Klik op Rubriek importeren.
  6. Klik op de rubriek die je wilt importeren en vervolgens Invoegen.
  7. (Optioneel) Als je de rubriek wilt bekijken zodat je deze kunt bewerken, klik je onder Gereed op Rubriek bekijken.
Als je de melding krijgt dat de rubriek niet kan worden geïmporteerd, probeer je de rubriek nogmaals te exporteren vanuit de oorspronkelijke opdracht. Wijzig hierbij niet de bestandsindeling. Probeer de rubriek vervolgens opnieuw te importeren.

Ga als volgt te werk om een rubriek te exporteren:

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.comMeer informatie.

2. Klik op de lesgroep en vervolgens Schoolwerk.
  3. Klik op de opdracht met de rubriek die je wilt exporteren en vervolgens de bijlage met de rubriek.
  4. Klik rechtsboven op Meer Meeren vervolgens Exporteren naar Spreadsheets.
  5. Klik op OK.
Opmerking: Als je geëxporteerde rubrieken wilt bekijken, klik je op de pagina Schoolwerk op de Drive-map van de lesgroep Open folder en vervolgens de map Rubrieken.

De rubriek van een opdracht verwijderen

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep en vervolgens Schoolwerk

3. Klik op de opdracht om deze uit te vouwen en vervolgens klik op de rubriek.

Klik op de rubriek

4. Als je een rubriek wilt verwijderen, klik je rechtsboven op Meer Meer en vervolgens Verwijderen.
  5. Klik op Verwijderen om te bevestigen.
    Opmerking: Deze optie is niet meer beschikbaar als je bent begonnen na te kijken met de rubriek.