Opret eller genbrug en rubrik til en opgave

Denne artikel er for undervisere.

I Classroom kan du give karakterer i rubrikker, som du kan oprette for individuelle opgaver. Rubrikkerne kan genbruges. Du kan også eksportere rubrikker for at dele dem med andre undervisere.

Du kan give feedback ved hjælp af rubrikker med eller uden pointværdier. Hvis der anvendes pointværdier i en rubrik, kan eleverne se deres resultater, når du returnerer deres opgaver.

Tilføj eller se en rubrik

Oversigt over rubrikker

Til din orientering viser dette billede en fuldført rubrik, hvor delene har en etiket.
Rubrik med etiket
Tal Navn Beskrivelse Eksempel
1 Titel på kriterie Navnet på det kriterie, du evaluerer Indledning
2 Kriteriebeskrivelse En kort beskrivelse af kriteriets fokus Det første afsnit i dit essay
3 Titel på niveau Titlen på et bestemt effektivitetsniveau under et kriterie. Et ord, en sætning, et bogstav eller et tal. Fremragende
4 Niveaubeskrivelse En beskrivelse af forventningerne eller karakteristikaene for et bestemt effektivitetsniveau under et kriterie Bruger flere introduktionsstrategier for at engagere læseren og præsentere emnet. Bruger en passende tone. Omfatter en klar, veludviklet afhandling.
5 Samlet antal rubrikpoint Samlet antal tilgængelige point for rubrikken 100
6 Samlet antal kriteriepoint Samlet antal tilgængelige point for et kriterie 20
7 Niveaupoint De point, der er tilgængelige for et bestemt kriterieniveau 5

Opret en rubrik

Du kan oprette op til 50 kriterier pr. rubrik og op til 10 præstationsniveauer pr. kriterie.

Bemærk! Før du kan oprette en rubrik, skal opgaven have en titel.

1. Gå til classroom.google.com på en computer.
  2. Klik på holdetog derefterLektier.
  3. Opret en opgave med en titelog derefterklik på Rubrikog derefterOpret rubrik.
  4. Hvis du vil deaktivere pointværdier for rubrikken, skal du klikke på kontakten ud for Brug pointværdier, så den står på Fra .
  5. (Valgfrit) Hvis du bruger pointværdier, kan du ud for Sortér pointrækkefølgen efter vælge Faldende eller Stigende.
    Bemærk! Når du bruger pointværdier, kan du tilføje præstationsniveauer i vilkårlig rækkefølge. Niveauerne sorteres automatisk efter deres pointværdi.
  6. Under Titel på kriterie angiver du et kriterie. Du kan f.eks. angive Grammatik, Gruppearbejde, eller Referencer.
  7. (Valgfrit) Du kan tilføje en beskrivelse af et kriterie ved at angive beskrivelsen under Kriteriebeskrivelse
  8. Angiv det antal point, præstationsniveauet tildeles, under Point.
    Bemærk! Rubrikkens samlede resultat opdateres automatisk, når du tilføjer point.
  9. Under Titel på niveau skal du angive en titel for præstationsniveauet, f.eks. Fremragende, Fejlfrit eller Højeste niveau.
  10. Angiv forventningerne til niveauet under Beskrivelse.
  11. Hvis du vil føje endnu et præstationsniveau til kriteriet, skal du klikke på Tilføj et niveau  og gentage trin 8-9.
  12. Sådan tilføjer du endnu et kriterie:
    • Hvis du vil tilføje et tomt kriterie, skal du klikke på Tilføj kriterie nederst til venstre og gentage trin 6-11.
    • Hvis du vil kopiere et kriterie, skal du i kriteriefeltet klikke på Mere og derefterDuplikér kriterie og gentage trin 6-11.
  13. Hvis du vil ændre rækkefølgen af kriterierne, skal du i kriteriefeltet klikke på Mere og derefter Flyt kriterie op eller Flyt kriterie ned.
  14. Hvis du vil gemme rubrikken, skal du klikke på Gem nederst til højre.

Genbrug en rubrik

Du kan genbruge rubrikker, du tidligere har oprettet. Du kan se en forhåndsvisning af den rubrik, du vil genbruge, og derefter redigere den i din nye opgave. Dine ændringer påvirker ikke den oprindelige rubrik. Hvis du vil genbruge en rubrik, skal din nye opgave have en titel.

1. Gå til classroom.google.com på en computer.
  2. Klik på holdet og derefter Lektier.
  3. Opret en opgave med en titelog derefterklik på Rubrikog derefterGenbrug rubrik.
  4. Vælg en mulighed:
    • Hvis du vil bruge en rubrik fra samme hold, skal du klikke på en titel under Vælg rubrik.
    • Hvis du vil vælge en rubrik fra et andet hold, skal du i holdmenuen angive navnet på et hold og klikke på en titel eller klikke på den nedadvendte pil og derefter vælg et hold og derefter klik på en titel.
  5. (Valgfrit) Du kan se eller redigere rubrikken ved at klikke på Se forhåndsvisningog dereftervælg en mulighed:
    • Du kan redigere rubrikken ved at klikke på Vælg og redigerog derefterforetag dine ændringerog derefterklik på Gem.
    • Du kan se forhåndsvisninger af andre tilgængelige rubrikker på holdet ved at klikke på Tilbage  eller Næste .
  6. Klik på Vælg.

Føj en rubrik til en eksisterende opgave

1. Gå til classroom.google.com på en computer.
  2. Klik på holdetog derefterOpgaver og derefteropgaven.
  3. Øverst på skærmen skal du klikke på Mere og derefterRediger.
  4. Klik på Rubrik til højre, og vælg en af mulighederne:
    • Opret rubrik
    • Genbrug rubrik
    • Importér fra Sheets

Se rubrikken for en opgave

1. Gå til classroom.google.com på en computer.
  2. Klik på holdet og derefter Lektier.
  3. Klik på opgaven for at udvide denog derefterrubrikken.

4. (Valgfrit) Du kan se eller skjule alle kriterier ved at klikke på Udvid kriterier eller Skjul kriterier .
  5. (Valgfrit) Du kan se eller skjule enkelte kriterier ved at klikke på den nedadvendte pil eller den opadvendte pil .
Du kan bedømme en rubrik på siden Elevopgaver eller via bedømmelsesværktøjet. Gå til Giv karakterer med en rubrik for at få en vejledning.
Del rubrikker via eksport og import
Hvis du vil dele en Classroom-rubrik med en underviser uden for dit hold, skal du først eksportere den til Google Sheets. Når du eksporterer en rubrik, gemmes den i mappen Eksporterede rubrikker i dit holds Google Drev-mappe. Derefter kan du dele filen eller mappen med en underviser, så vedkommende kan importere din rubrik i sin opgave.
Når rubrikken er importeret, kan underviseren redigere den i sin opgave. Ændringerne påvirker ikke den oprindelige rubrik. Undervisere bør ikke redigere rubrikken i mappen Eksporterede rubrikker.
Bemærk! Du kan kun importere rubrikker, der er oprettet og eksporteret i Classroom. Eksporterede rubrikker gemmes som Google-regneark i mappen Eksporterede rubrikker. Undlad at redigere regnearkene eller ændre filformatet, da dette kan medføre, at rubrikkerne importeres forkert.

Eksportér en rubrik for at dele den:

1. Gå til classroom.google.com, og klik på Log ind.

Log ind med din Google-konto. Det kan f.eks. være dig@dinskole.edu eller dig@gmail.comFå flere oplysninger.

2. Klik på holdetog derefterOpgaver og derefteropgaven.
  3. Klik på rubrikken nederst i opgaven.
  4. Øverst skal du klikke på Mere og derefterEksportér til Sheets.
  5. Klik på Luk for at vende tilbage til siden Ressourcer.
  6. Øverst på siden Ressourcer skal du klikke på Din Classroom-mappe og derefterClassroom.
  7. Vælg en mulighed:
    • Hvis du vil dele hele mappen, skal du højreklikke på mappen Eksporterede rubrikker.
    • Hvis du vil dele én rubrik, skal du åbne mappen Eksporterede rubrikker og derefterhøjreklik på rubrikken.
  8. Vælg Del, og angiv underviserens navn eller mailadresse.
  9. Klik på Send.

Importér en delt rubrik:

1. Gå til classroom.google.com, og klik på Log ind.

Log ind med din Google-konto. Det kan f.eks. være dig@dinskole.edu eller dig@gmail.comFå flere oplysninger.

2. Klik på holdet og derefter Lektier.
  3. Klik på Opretog derefterOpgaveog derefter angiv en titel på din opgave.
  4. Til højre skal du klikke på TilføjRubrikog derefterImportér fra Sheets.
  5. Klik på den rubrik, du vil importereog derefterklik på Tilføj.
  6. (Valgfrit) Foretag redigeringer af rubrikken.
  7. Klik på Gem.
    Bemærk! Hvis rubrikken ikke gemmes, skal du eksportere og importere den igen. Redigeringer af Sheets-filen kan medføre, at importen mislykkes.

Rediger eller slet en rubrik

Rediger rubrikken for en opgave

Før du begynder at bedømme:

• Du kan redigere og slette rubrikken for en opgave.
  • Du kan ikke "låse" rubrikken, så den ikke kan redigeres.

Hvis du redigerer en rubrik, gælder ændringerne kun for den opgave, du er i. Når du er begyndt at give karakterer, kan du hverken redigere eller slette rubrikken for opgaven.

1. Gå til classroom.google.com på en computer.
  2. Klik på holdet og derefter Lektier.
  3. Klik på opgaven for at udvide denog derefterrubrikken.

4. Øverst til højre skal du klikke på Mere og derefterRediger.
    Bemærk! Denne valgmulighed er ikke tilgængelig, når du er begyndt at bedømme ved hjælp af rubrikken.
  5. Angiv dine ændringer og derefter klik på Gem.

Slet rubrikken for en opgave

Denne valgmulighed er ikke tilgængelig, når du er begyndt at bruge rubrikken til at foretage en bedømmelse med.

1. Gå til classroom.google.com på en computer.
  2. Klik på holdetog derefterLektier.
  3. Klik på opgaven for at udvide denog derefterrubrikken.

4. Øverst til højre skal du klikke på Mere og derefterSlet.
  5. Klik på Slet for at bekræfte.

Relaterede emner