Lag eller gjenbruk rubrikker for oppgaver

Denne artikkelen er for lærere.

I Classroom kan du lage, gjenbruke og karaktersette oppgaver med rubrikker for enkeltoppgaver. Du kan også eksportere rubrikker for å dele dem med andre lærere.

Du kan gi tilbakemeldinger med rubrikker med eller uten poengsummer. Hvis du legger inn poengsummer for en rubrikk, kan elevene se poengsummene sine når du returnerer oppgavene deres.

Legg til eller se på rubrikker

Rubrikkoversikt

Nedenfor ser du et eksempel på en fullført rubrikk med navn på de ulike delene.
Rubrikk med forklaringer
Nummer Navn Beskrivelse Eksempel
1 Navn på kriterium Navnet på et kriterium du evaluerer Innledning
2 Beskrivelse av kriteriet En kort beskrivelse av hva kriteriet fokuserer på Det innledende avsnittet i stilen din
3 Nivåtittel Dette står under et kriterium og er tittelen på et bestemt resultatnivå. Tittelen kan bestå av et ord, en setning, en bokstav eller et tall. Utmerket
4 Nivåbeskrivelse Dette står under et kriterium og er en beskrivelse av forventningene eller egenskapene knyttet til et bestemt resultatnivå Bruker flere innledningsstrategier for å engasjere leseren og presentere emnet. Slår an den rette tonen. Inneholder en klar, velutviklet oppgaveavklaring.
5 Totalt antall rubrikkpoeng Det totale antallet poeng som er tilgjengelige for rubrikken 100
6 Totalt antall kriteriepoeng Det totale antallet poeng som er tilgjengelige for et kriterium 20
7 Nivåpoeng Antallet poeng som er tilgjengelige for et bestemt kriterienivå 5

Lag rubrikker

Du kan opprette opptil 50 kriterier per rubrikk og opptil 10 vurderingsnivåer per kriterium.

Merk: Før du kan opprette en rubrikk, må oppgaven ha en tittel.

1. Gå til classroom.google.com på en datamaskin.
  2. Klikk på kursetog deretterKursarbeid.
  3. Opprett en oppgave med en tittelog deretterklikk på Rubrikkog deretterOpprett en rubrikk.
  4. For å slå av poengsummer for rubrikken, gå til Bruk poengsum og klikk på bryteren for å slå den Av .
  5. (Valgfritt) Hvis du bruker poengsummer, kan du gå til Sortér poeng i denne rekkefølgen og velge Synkende eller Stigende.
    Merk: Med poengsummer kan du legge til prestasjonsnivåer i en hvilken som helst rekkefølge. Nivåene ordnes automatisk etter poengverdi.
  6. Under Navn på kriterium skriver du inn et kriterium, for eksempel Grammatikk, Samarbeid eller Kildehenvisning.
  7. (Valgfritt) For å legge til en kriteriebeskrivelse, gå til Beskrivelse av kriteriet og skriv inn ønsket tekst.
  8. Under Poeng skriver du inn antallet poeng som gjelder for vurderingsnivået.
    Merk: Den totale poengsummen for rubrikken oppdateres automatisk når du legger til poeng.
  9. Under Nivåtittel skriver du inn en tittel for prestasjonsnivået, for eksempel Utmerket, Svært godt eller Nivå A.
  10. Under Beskrivelse skriver du inn forventningene knyttet til nivået.
  11. For å legge til et nytt resultatnivå i kriteriet klikker du på Legg til et nivå  og gjentar trinn 8–9.
  12. Slik legger du til flere kriterier:
    • For å legge til et tomt kriterium klikker du på Legg til et kriterium nederst til venstre og gjentar trinn 6–11.
    • For å kopiere et kriterium, gå til boksen for et kriterium, klikk på Mer og deretterDupliser kriteriet og gjenta trinn 6–11.
  13. For å endre rekkefølgen på kriteriene, gå til boksen for et kriterium og klikk på Mer og deretter Flytt kriteriet opp eller Flytt kriteriet ned.
  14. For å lagre rubrikken, klikk på Lagre nederst til høyre.

Gjenbruk rubrikker

Du kan gjenbruke rubrikker du har opprettet tidligere. Du kan ta en forhåndskikk på rubrikken du vil gjenbruke, og deretter endre den i den nye oppgaven din. Endringene dine påvirker ikke den opprinnelige rubrikken. For at du skal kunne gjenbruke en rubrikk, må den nye oppgaven ha en tittel.

1. Gå til classroom.google.com på en datamaskin.
  2. Klikk på kursetog deretterKursarbeid.
  3. Opprett en oppgave med en tittelog deretterklikk på Rubrikkog deretterGjenbruk rubrikken.
  4. Velg et alternativ:
    • For å bruke en rubrikk fra samme kurs, klikk på en tittel under Velg rubrikk.
    • For å velge en rubrikk fra et annet kurs, gå til kursmenyen, skriv inn et kursnavn og klikk på en tittel, eller klikk på  nedoverpilen og derettervelg et kursog deretterklikk på en tittel.
  5. (Valgfritt) For å se på eller endre rubrikken, klikk på Forhåndsvisningog derettervelg et alternativ:
    • For å endre rubrikken, klikk på Velg og redigerog derettergjør endringene dine og deretterog klikk på Lagre.
    • For å ta en forhåndskikk på andre tilgjengelige rubrikker i kurset, klikk på Tilbake eller Neste .
  6. Klikk på Velg.

Legg til rubrikker i eksisterende oppgaver

1. Gå til classroom.google.com på en datamaskin.
  2. Klikk på kursetog deretterKursarbeidog deretteroppgaven.
  3. Øverst klikker du på Mer og deretterRediger.
  4. Klikk på rubrikk til høyre, og velg et alternativ:
    • Opprett en rubrikk
    • Gjenbruk rubrikken
    • Importér fra Regneark

Se rubrikker for oppgaver

1. Gå til classroom.google.com på en datamaskin.
  2. Klikk på kursetog deretterKursarbeid.
  3. Klikk på oppgaven for å vise den og deretter rubrikken.

4. (Valgfritt) For å se eller skjule alle kriteriene,  klikk på Vis kriteriene  eller Skjul kriteriene .
  5. (Valgfritt) For å se eller skjule enkeltkriterier, klikk på nedoverpilen  eller oppoverpilen .
Du kan sette karakter på oppgaver ved hjelp av rubrikker via Elevarbeid-siden eller retteverktøyet. Finn ut mer ved å gå til Rett oppgaver ved hjelp av rubrikker.
Del rubrikker med eksport og import
For å dele en Classroom-rubrikk med en lærer utenfor kurset ditt må du først eksportere den til Google Regneark. Når du eksporterer en rubrikk, lagres den i mappen «Eksporterte rubrikker» i Google Disk-mappen for kurset ditt. Deretter kan du dele filen eller mappen med en lærer, slik at vedkommende kan importere rubrikken din til oppgaven sin.
Etter at læreren har importert rubrikken, kan læreren redigere den i oppgaven sin. Endringene påvirker ikke den opprinnelige rubrikken. Lærere bør ikke redigere rubrikken i mappen «Eksporterte rubrikker».
Merk: Du kan bare importere rubrikker som er laget og eksportert i Classroom. Eksporterte rubrikker lagres som Google-regneark i mappen «Eksporterte rubrikker». Ikke rediger regnearkene eller endre filformatet, ellers importeres ikke rubrikkene på riktig måte.

Eksporter en rubrikk for å dele den:

1. Gå til classroom.google.com og klikk på Logg på.

Logg på med Google-kontoen din. For eksempel du@skolendin.edu eller du@gmail.comFinn ut mer.

2. Klikk på kursetog deretterKursarbeidog deretteroppgaven.
  3. Klikk på rubrikken nederst i oppgaven.
  4. Øverst klikker du på Mer og deretterEksportér til Regneark.
  5. Klikk på Lukk for å gå tilbake til Kursarbeid-siden.
  6. Øverst på Kursarbeid-siden klikker du på Disk-mappen for kursen og deretterClassroom.
  7. Velg et alternativ:
    • Hvis du vil dele hele mappen, høyreklikker du på mappen Eksporterte rubrikker.
    • For å dele én rubrikk, åpne Eksporterte rubrikker-mappenog deretterhøyreklikk på rubrikken.
  8. Velg Del, og skriv inn lærerens navn eller e-postadresse.
  9. Klikk på Send.

Importér en delt rubrikk:

1. Gå til classroom.google.com og klikk på Logg på.

Logg på med Google-kontoen din. For eksempel du@skolendin.edu eller du@gmail.comFinn ut mer.

2. Klikk på kursetog deretterKursarbeid.
  3. Klikk på Opprettog deretterOppgaveog deretterskriv inn en tittel for oppgaven.
  4. Til høyre klikker du på Legg tilRubrikkog deretterImportér fra Regneark.
  5. Klikk på rubrikken du vil importereog deretterklikk på Legg til.
  6. (Valgfritt) Utfør ønskede endringer i rubrikken.
  7. Klikk på Lagre.
    Merk: Hvis rubrikken ikke lagres, kan du eksportere og importere den på nytt. Endringer som gjøres i Regneark-filen, kan føre til at importen mislykkes.

Rediger eller slett rubrikker

Rediger rubrikken for en oppgave

Før du begynner å vurdere:

• Du kan redigere og slette rubrikken for en oppgave.
  • Du kan ikke «låse» rubrikken slik at den ikke kan redigeres.

Hvis du redigerer en rubrikk, gjelder endringene bare for oppgaven du arbeider med. Når du har begynt å vurdere en oppgave, kan du ikke redigere eller slette rubrikken for oppgaven.

1. Gå til classroom.google.com på en datamaskin.
  2. Klikk på kursetog deretterKursarbeid.
  3. Klikk på oppgaven for å vise den og deretter rubrikken.

4. Øverst til høyre klikker du på Mer og deretterRediger.
    Merk: Dette alternativet er ikke tilgjengelig etter at du har begynt å rette oppgaver med rubrikken.
  5. Skriv inn ønskede endringerog deretterklikk på Lagre.

Slett rubrikker for oppgaver

Dette alternativet er ikke tilgjengelig etter at du har begynt å rette oppgaver med rubrikken.

1. Gå til classroom.google.com på en datamaskin.
  2. Klikk på kursetog deretterKursarbeid.
  3. Klikk på oppgaven for å vise den og deretter rubrikken.

4. Øverst til høyre klikker du på Merog deretterSlett.
  5. Bekreft ved å klikke på Slett.

Relaterte emner