Konfigurera klassinställningar

Den här artikeln är avsedd för Google Workspace-administratörer.

Om du vill tillåta användarna att gå med i klasser på en annan domän eller låta användare från andra domäner gå med i dina klasser måste du ändra inställningarna för klassmedlemskap på Googles administratörskonsol.

Öppna alla  |  Stäng alla

Ange medlemskap i klasser

Kan mina användare gå med i klasser som har skapats via andra kontotyper?
Om organisationens administratör och kontotyp tillåter det kan du kanske gå med i klasser som skapats av användare med olika kontotyper.
Om en användare använder Classroom med: och huvudläraren använder Classroom med: Kan användaren gå med i klassen?
  • Google Workspace for Education
  • Workspace for Nonprofits
  • Google Workspace for Education
  • Workspace for Nonprofits
Ja, om det tillåts enligt klassinställningar i båda organisationerna.
  • Workspace Starter
  • Business Standard
  • Business Plus
  • Enterprise
  • Google Workspace Starter
  • Business Standard
  • Business Plus
  • Enterprise
Ja, om det tillåts enligt klassinställningar i båda organisationerna.
  • Google Workspace for Education
  • Workspace for Nonprofits
  • Google Workspace Starter
  • Business Standard
  • Business Plus
  • Enterprise
  • Ett personligt Google-konto
Nej
  • Workspace Basic
  • Business Standard
  • Business Plus
  • Enterprise
  • Google Workspace for Education
  • Workspace for Nonprofits
  • Ett personligt Google-konto

Nej

Personligt Google-konto
  • Google Workspace for Education
  • Workspace Starter
  • Business Standard
  • Business Plus
  • Enterprise
Ja, om Google Workspace-organisationen tillåter det.
Personligt Google-konto Personligt Google-konto Ja

Mer information finns i Styra användaråtkomst till Classroom

Styra vem som kan gå med i dina klasser

Om du tillåter att användare går med i klasser på andra domäner tillåter du även att filer delas med din domän.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Appar.
  3. Välj ett alternativ. Om ditt konto är
    • Google Workspace for Education eller Workspace for Nonprofits: klicka på Google Workspaceföljt avClassroom.
    • Workspace Basic, Workspace Business eller Google Workspace for Education Plus: klicka på Ytterligare tjänster från Googleföljt avClassroom.
  4. Klicka på Klassinställningarföljt avOm klassmedlemskap.
  5. Välj ett alternativ under Vilka kan gå med i klasser på din domän:
    • Enbart användare på din domän – endast användare på domänen kan gå med i klasser på den.
    • Användare på godkända domäner – användare på domäner på din godkännandelista kan gå med i klasser på din domän. Google Workspace-administratörer från dessa domäner måste lägga till din domän i deras godkännandelistor.
    • Alla Google Workspace-användare – alla Google Workspace-användare som har åtkomst till Classroom kan gå med i klasser på din domän.
    • Alla användare – alla Google Workspace-användare som har åtkomst till Classroom och alla användare med ett personligt Google-konto kan gå med i klasser på din domän.
  6. Klicka på Spara.
Styra vilka klasser användarna på din domän kan gå med i
Om du tillåter att användare går med i klasser på andra domäner tillåter du även att filer på din domän delas utanför domänen.
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Appar.
  3. Välj ett alternativ. Om ditt konto är
    • Google Workspace for Education eller Workspace for Nonprofits: klicka på Google Workspaceföljt avClassroom.
    • Workspace Basic, Workspace Business eller Google Workspace for Education Plus: klicka på Ytterligare tjänster från Googleföljt avClassroom.
  4. Klicka på Klassinställningarföljt avOm klassmedlemskap.
  5. Välj ett alternativ under Vilka klasser kan användare på domänen gå med i:
    • Enbart klasser på domänen – användare på domänen kan endast gå med i klasser på den.
    • Klasser på godkända domäner – användare på domänen kan gå med i klasser på en domän på godkännandelistan.
    • Alla Google Workspace-klasser – användare på domänen kan gå med i klasser på alla Google Workspace-domäner.
  6. Klicka på Spara.

Använda en godkännandelista för betrodda domäner

När du lägger till en domän på en godkännandelista kan användarna gå med i klasser på den domänen och deras användare kan gå med i klasserna. Underdomäner och domänalias inkluderas inte när du lägger till en domän på din godkännandelista. Du kan bara lägga till en Google Workspace-domän på din godkännandelista.

Google Workspace-administratörer för båda domänerna måste ändra inställningarna på Googles administratörskonsol för att godkännandelistan ska fungera korrekt med Classroom. Sedan måste de konfigurera inställningarna för Drive för att tillåta att filer delas mellan domänerna. Läs mer om hur du lägger till domäner på din godkännandelista.

Lägga till en domän på din godkännandelista
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Appar.
  3. Välj ett alternativ. Om ditt konto är
    • Google Workspace for Education eller Workspace for Nonprofits: klicka på Google Workspaceföljt avClassroom.
    • Workspace Basic, Workspace Business eller Google Workspace for Education Plus: klicka på Ytterligare tjänster från Googleföljt avClassroom.
  4. Klicka på Klassinställningar.
  5. Bredvid Visa konfigurerade godkända domäner klickar du på Redigeraföljt avLägg till ny.
  6. Ange den fullständiga adressen till domänen och klicka på Lägg till domänen på godkännandelistan.
    Obs! Det kan ta upp till 24 timmar innan ändringarna träder i kraft.
Ta bort en domän från godkännandelistan
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Appar.
  3. Välj ett alternativ. Om ditt konto är
    • Google Workspace for Education eller Workspace for Nonprofits: klicka på Google Workspaceföljt avClassroom.
    • Workspace Basic, Workspace Business eller Google Workspace for Education Plus: klicka på Ytterligare tjänster från Googleföljt avClassroom.
  4. Klicka på Klassinställningar.
  5. Bredvid Visa konfigurerade godkända domäner klickar du på Redigera.
  6. Klicka på Ta bort bredvid namnet på domänen följt av Ta bort från godkännandelistan.

Ge delningsåtkomst för tillåtna domäner på din godkännandelista

Användare från externa domäner kan bara gå med i klasser på domänen om du anger i inställningarna för Drive att filer får delas med domäner utanför organisationen. Om du tillåter att användare går med i klasser på andra domäner tillåter du även att filer delas med din domän.

Om du ändrar inställningarna för Drive efter att användare gått med i klasser kanske du hindrar användare från att slutföra uppgifter. Till exempel kanske en elev inte kan lämna in en hemuppgift, eller kanske en lärare inte kan skicka tillbaka en elevs arbete.

Så här ställer du in delningsbehörigheter:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokument.
  3. Klicka på Delningsinställningarföljt avDelningsalternativ.
  4. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj i annat fall en underordnad organisationsenhet eller en konfigurationsgrupp.
  5. Under Dela utanför organisationen väljer du Godkända domäner.
    Obs! Detta är den lägsta delningsnivån som krävs. Du kan också välja fler behörigheter. Mer information finns i Ange fildelningsbehörigheter.
  6. (Valfritt) Markera kryssrutan Varna vid delning med godkända domäner för filer som ägs av användare i organisationen.
  7. (Valfritt) Markera kryssrutan Tillåt användare i organisationen att ta emot filer från användare utanför godkända domäner.
  8. Klicka på Spara.