Använda ett skärmläsningsprogram med Classroom på datorn (för elever)

Den här artikeln riktar sig till elever.

Synskadade elever kan använda Classroom med hjälp av ett skärmläsningsprogram på sina datorer och mobila enheter. Den här artikeln handlar om skärmläsningsprogram på datorer, men skärmläsningsprogram stöds även på mobila enheter.

I den här artikeln finns avsnitt om vilka webbläsare som rekommenderas för skärmläsningsprogram, hur du navigerar i Classroom, hur du slutför vanliga elevuppgifter i Classroom och relaterade resurser.

Klicka på ett alternativ om du vill hoppa till en viss uppgift nedan:

Rekommenderade webbläsare och skärmläsningsprogram

Beroende på vilken enhet du använder rekommenderar vi följande skärmläsningsprogram och webbläsare:

• ChromeVox på ChromeOS-enheter
  • NVDA eller JAWS med Firefox eller webbläsaren Chrome på Windows-enheter
  • VoiceOver med webbläsaren Chrome på Mac-enheter

Navigera i Classroom

När du öppnar Classroom visas startsidan för Classroom, som även kallas sidan Klasser. Det finns tre huvudområden på sidan Klasser:

• Huvudområdet för navigering – Hitta klasser, kalendrar och inställningar för Classroom-aviseringar. Du kan också öppna huvudområdet för navigering när du har en klass öppen och återgå till sidan Klasser.
  • Banner – Hitta allmänna inställningar och kontroller, inklusive Google-fältet där du kan byta till andra appar och användarkonton.
  • En lista över dina klasser – Hitta alla klasser du har gått med i och klasser som lärare har bjudit in dig till. Det finns ett klasskort med knappar och länkar för varje klass. När du har gått med i en klass innehåller klasskortet länken Ditt arbete, en länk till klassens mapp och en menyknapp med alternativ för att flytta klasskortet eller avregistrera dig från klassen.

Det finns tre huvudområden i varje klass:

• Sidan Flöde – Publicera meddelanden till klassen och hitta meddelanden från läraren.
    Obs! Huruvida eleverna har behörighet att skriva inlägg på sidan Flöde beror på lärarens inställningar.
  • Sidan Klassuppgifter – Hitta arbeten som läraren har tilldelat, till exempel hemuppgifter, frågor och quiz. Du kan även se vilka arbeten du har lämnat in.
  • Sidan Personer – Hitta lärare för klassen och en lista över klasskamraterna. Beroende på hur skolan har konfigurerat Classroom kan du skicka e-post till läraren och klasskamraterna via sidan Personer.

Slutföra elevuppgifter i Classroom med ett skärmläsningsprogram

Gå med i en klass

Du kan gå med i en klass på två sätt: genom att ange en klasskod som läraren har delat eller genom att tacka ja till en lärares inbjudan på startsidan för Classroom.

Så här går du med via en klasskod från lärare:

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan. Om du redan är inloggad och behöver byta konto navigerar du till knappen Google-konto i bannern på sidan Klasser och trycker på Retur. Sedan väljer du ditt konto eller lägger till det.
  3. I Classroom-bannern på sidan Klasser navigerar du till knappen Gå med i klass och trycker på Retur för att öppna textrutan Klasskod.
  4. Ange klasskoden i textrutan Klasskod och tryck på Retur.
    Klassen har nu öppnats på sidan Flöde.

Så här tackar du ja till en lärares inbjudan utan att behöva ange en klasskod:

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan. Om du redan är inloggad och behöver byta konto navigerar du till knappen Google-konto i bannern på sidan Klasser och trycker på Retur. Därefter väljer du ditt konto eller lägger till det.
  3. Nu öppnas sidan Klasser med alla klasser som du har gått med i eller bjudits in till.
  4. Navigera till knappen Gå med i klass för klassen du vill gå med i och tryck på Retur.
    Klassen har nu öppnats på sidan Flöde.

Du hittar mer information i Gå med i en klass.

Gå med i ett videomöte med klassen

Om läraren har aktiverat Meet för klassen kan du gå med i videomöten direkt via Classroom. Du kan gå med i ett videomöte på olika sätt. När du klickar på en möteslänk i Classroom öppnas Google Meet på en ny flik i webbläsaren.

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med ditt skolkonto.
  3. Navigera till klassen på sidan Klasser och tryck på Retur.
    Klassen har nu öppnats på sidan Flöde.
  4. Med klassen öppen kan du välja bland följande alternativ i menyn på fliken:
    • Navigera till länken Meet på sidan Flöde och tryck på Retur.
      Tips! Länken är alternativet efter knappen Konto och före knappen Om.
    • Navigera till länken Meet på sidan Klassuppgifter och tryck på Retur.
      Tips! Meet-länken är efter länken Ditt arbete.
    • Öppna sidan Flöde eller sidan Klassuppgifter och navigera till länken för videomötet i inlägget som läraren delade för mötet. Tryck på Retur.
  5. Navigera till knappen Gå med nu i Meet och tryck på Retur.
    Obs! Om det uppstår problem med att gå med i mötet kontrollerar du att du är inloggad i Meet med samma konto som i Classroom. Om du redan är inloggad i Meet och behöver byta konto navigerar du till länken Byt konto, trycker på Retur och väljer ditt konto eller lägger till det. Eleverna kan inte gå med i videomöten förrän läraren har startat dem.

Om du vill lämna mötet navigerar du till knappen Lämna samtal och trycker på Retur.

Du hittar mer information i Delta i ett videomöte för undervisning.

Visa kommande arbeten

Du kan visa kommande arbeten på sidan Ditt arbete. Kommande arbeten markeras med Tilldelat. Arbeten som saknas är markerade med Saknas.

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Öppna sidan Klasser och navigera till länken Ditt arbete på klasskortet. Tryck på Retur
    Klassen har nu öppnats på sidan Ditt arbete.
  4. (Valfritt) Om du vill filtrera arbetena navigerar du till menyn Filtrera arbeten och väljer Tilldelat, Har återlämnats med betyg eller Saknas
  5. (Valfritt) Om du vill ha mer information om en hemuppgift eller fråga navigerar du till objektet och trycker på Retur
    Om du vill öppna en hemuppgift eller fråga klickar du på knappen Visa detaljer.
Tips! Du kan öppna sidan Ditt arbete via en klass med hjälp av något av följande alternativ:
  • Navigera till länken Visa ditt arbete på sidan Klassuppgifter och tryck på Retur
  • Navigera till länken Visa allt arbete på sidan Flöde och tryck på Retur.

Du hittar mer information i Visa uppgifter för en klass.

Slutföra en hemuppgift eller fråga

Du kan öppna en hemuppgift eller fråga på sidan Klassuppgifter. Objekten visas i en komprimerad vy som standard. Om du filtrerar klassuppgifter efter ämne visas objekten i en utökad vy.

Du hittar mer information om quiz-uppgifter i Lämna in en quiz-uppgift.

Öppna en hemuppgift eller fråga

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till klassen på sidan Klasser och tryck på Retur.
    Klassen är nu öppen på fliken Flöde
  4. Navigera till Klassuppgifter på flikmenyn för klassen och tryck på Retur.
    Sidan Klassuppgifter är nu öppen.
  5. (Valfritt) Om du vill filtrera klassuppgifterna efter ämne navigerar du till fliken Alla ämnen och klickar på ett ämne i listan. Nu visas endast objekt inom det valda ämnet på sidan Klassuppgifter
    Tips! Klicka på fliken Alla ämnen om du vill återgå till den fullständiga vyn av sidan Klassuppgifter.
  6. Navigera till en hemuppgift eller fråga och välj sedan ett alternativ:
    • Om du vill öppna en hemuppgift eller fråga via en utökad vy trycker du på Retur på hemuppgiften eller frågan. Nu visas information om hemuppgiften eller frågan.
    • Öppna en hemuppgift eller fråga i en komprimerad vy genom att välja Retur följt av Visa anvisningar i hemuppgiften.

Lämna in en hemuppgift

1. Läs igenom alla eventuella anvisningar som läraren har lagt till i informationen för hemuppgiften.
    Om du inte vet hur du öppnar informationen om hemuppgiften läser du Öppna en hemuppgift eller fråga ovan.
  2. (Valfritt) Om läraren har lagt till en bilaga med ditt namn, till exempel ett arbetsblad, så är det din personliga kopia som du ska arbeta i. Gör så här:
    1. Navigera till bilagan med ditt namn och öppna den genom att trycka på Retur. Din personliga kopia av bilagan öppnas på en ny flik.
      Obs! Det finns även en knapp med Ta bort på bilagan. Om du klickar på Ta bort måste du klicka på Kopiera för att få en ny kopia att arbeta i.
    2. Slutför din personliga kopia av arbetet.
    3. Navigera till knappen Lämna in i din kopia av arbetet och tryck på Retur.. Du kan även navigera tillbaka till informationen för hemuppgiften och klicka på Lämna in.
  3. (Valfritt) Om du vill lägga till bilagor i hemuppgiften navigerar du till menyn Lägg till eller skapa i informationen för hemuppgiften och trycker på Retur. Sedan bifogar eller skapar du filerna och klickar på Lämna in.
    Du hittar mer information om hur du lägger till bilagor i Lämna in en hemuppgift.
  4. (Valfritt) Om du inte behöver bifoga filer navigerar du till knappen Markera som klar i informationen för hemuppgiften och trycker på Retur

Du hittar mer information i Lämna in en hemuppgift.

Lämna in en fråga

Läraren kan tilldela frågor med korta svar eller flervalsfrågor. Om du har fått en fråga med kort svar skriver du svaret. Om du har fått en flervalsfråga väljer du ett svarsalternativ. Beroende på vilka inställningar läraren har angett för frågan kanske du kan öppna en sammanfattning av klasskamraternas svar.
  1. Läs igenom eventuella anvisningar från läraren i informationen för frågan.
    Om du inte vet hur du öppnar informationen om frågan läser du Öppna en hemuppgift eller fråga ovan.
  2. (Valfritt) Om du vill besvara en fråga med kort svar navigerar du till textrutan Skriv ditt svar i informationen för frågan. Skriv in svaret och klicka på knappen Lämna in.
  3. (Valfritt) Om du vill svara på en flervalsfråga navigerar du till alternativknappen för svaret i informationen för frågan och trycker på Retur. Klicka sedan på knappen Lämna in.
    Tips! Se till att du hör att alternativet är markerat.

Du hittar mer information i Svara på en fråga.

Kommunicera med läraren eller klassen

Du kan skicka privata kommentarer till din lärare via en hemuppgift eller fråga. Om din skola tillåter e-post i Classroom kan du dessutom skicka e-post till lärare eller klasskamrater via sidan Personer.

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till en klass på sidan Klasser och tryck på Retur.
    Klassen har nu öppnats på sidan Flöde.
  4. (Valfritt) Om du vill skicka e-post till en lärare navigerar du till fliken Personer och trycker påRetur
    Sidan Personer har nu öppnats.
    1. Navigera till länken för lärarens e-postadress och tryck på Retur. En ny webbläsarflik öppnas för e-postmeddelandet med lärarens e-postadress.
      Obs! Om du inte ser några e-postlänkar på sidan Personer är e-post inte tillåtet för klassen.
    2. I textrutan Ämne anger du ett ämne för e-postmeddelandet.
    3. Skriv meddelandet i textrutan Meddelandetext.
    4. Navigera till knappen Skicka och tryck på Retur
      Meddelandet skickas och fliken med Gmail stängs.
      Obs! Du kan inte ta emot e-postmeddelanden i Classroom. Om du vill läsa e-postmeddelanden klickar du på knappen Googles appar i Classroom-bannern och väljer Gmail.
  5. (Valfritt) Så här skickar du en privat kommentar till en lärare:
    1. Navigera till hemuppgiften eller frågan du vill ställa en fråga om och öppna informationen för hemuppgiften eller frågan.
      Om du inte vet hur du öppnar en hemuppgift eller fråga läser du Öppna en hemuppgift eller fråga ovan.
    2. Navigera till textrutan Lägg till privat kommentar i informationen för hemuppgiften eller frågan.
    3. Skriv kommentaren och navigera sedan till knappen Lägg upp. Tryck på Retur.
I Lägga upp något på sidan Flöde kan du läsa om hur du kommunicerar med klassen på fler sätt.

Kontrollera dina betyg

Du kan kontrollera betygen för inlämnade arbeten på sidan Ditt arbete. Du kanske också kan kontrollera det slutbetyget för klassen om läraren har delat det.

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till länken Öppna ditt arbete på ett klasskort på sidan Klasser. Tryck på Retur.
    Klassen har nu öppnats på sidan Ditt arbete.
  4. (Valfritt) Om du vill kontrollera ditt slutbetyg navigerar du till knappen för slutbetyget på sidan Ditt arbete.
    Tips! Om läraren har delat slutbetyget hör du det efter Google-konto och före menyn Filtrera arbeten.
  5. Om du vill kontrollera betygen på återlämnade arbeten navigerar du till menyn Filtrera arbeten och väljer Har återlämnats med betyg
    Nu visas bara återlämnade arbeten på sidan Ditt arbete
  6. Navigera till ett objekt i listan. Du hör objektets namn och ditt betyg.
    Tips! Du kan öppna informationen för hemuppgiften eller frågan genom att utöka objektet och klicka på Visa detaljer.
Du hittar mer information i Visa ditt slutbetyg.

Göra ett quiz i låst läge

Om du måste göra ett quiz på en Chromebook som hanteras av skolan kan låst läge vara aktiverat för quizet. Lärare använder låst läge för att eleverna inte ska kunna öppna andra webbläsarflikar medan de gör ett quiz. Följande tillgänglighetsfunktioner bör fortfarande fungera som vanligt även om quizet är i låst läge:
  • ChromeVox (text till tal)
  • Högkontrastläge
  • Helskärmsförstoring
  • Dockad skärmförstoring
Använd kortkommandot om du inte kan hitta en tillgänglighetsfunktion. Läs mer om kortkommandon för tillgänglighetsfunktioner.
Läs om hur du aktiverar tillgänglighetsfunktioner på Chromebook i hjälpcentret för tillgänglighet på Chromebook.

Aktivera tillgänglighet för övningsset i Google Classroom

1. Besök classroom.google.com.
  2. Klicka på klassen följt av Klassuppgifter.
  3. Öppna övningssetet du vill använda.
  4. Förflytta dig på sidan genom att hålla Sök nedtryckt. Tryck sedan på högerpil .
  5. Stanna vid knappen Aktivera tillgänglighet. Längst upp till vänster ser du en markör i en rektangel.
  6. Aktivera knappen Aktivera tillgänglighet.

Relaterade resurser

Chrome-tillägg

Kolla in följande rekommenderade Chrome-tillägg från våra partner.

• Snap&Read— En textläsare (text till tal) som använder ett ersätter svåra ord med enklare, översätter text, läser otillgänglig text och registrerar och citerar källor.
  • Co:Writer — Ett dikteringsverktyg som ger förslag på ord och rättar grammatiska fel och ljudenlig stavning.
  • EquatIO — Skapa matematiska uttryck genom att skriva eller tala.
  • Read&Write for Google Chrome — Ett anpassat supportverktyg som används för att göra dokument, webbsidor och vanliga filtyper i Google Drive (inklusive Google-dokument, PDF och ePub) mer tillgängliga.

Videor och artiklar