Bruk skjermleser med Classroom på datamaskiner (for elever)

Denne artikkelen er for elever.

Elever som er svaksynte, kan bruke skjermlesere på datamaskiner og mobilenheter for å bruke Classroom. Denne artikkelen handler mest om skjermlesere for datamaskiner, men mobilskjermlesere støttes også.

Denne artikkelen inneholder avsnitt om anbefalte nettlesere for skjermlesere, navigering i Classroom, fullføring av vanlige oppgaver for elever i Classroom og relaterte ressurser.

Klikk på snarveiene nedenfor hvis du vil hoppe til et spesifikt tema:

Anbefalte nettlesere og skjermlesere

Avhengig av hvilken enhet du bruker, anbefaler vi disse skjermleserne og nettleserne:

• ChromeVox på ChromeOS-enheter
  • NVDA eller JAWS med Firefox- eller Chrome-nettleseren på Windows-enheter
  • VoiceOver med Chrome-nettleseren på Mac-enheter

Naviger i Classroom

Når du åpner Classroom, er du på Classroom-startsiden – som også kalles Kurs-siden. Kurs-siden har tre hovedområder:

• Hovednavigasjonsområdet: Finn kursene dine, kalenderen din og innstillingene for Classroom-varsler. Du kan også åpne hovednavigasjonsområdet fra et kurs og gå tilbake til Kurs-siden.
  • Banner: Finn generelle innstillinger og kontroller, blant annet Google-raden for å bytte til andre apper og brukerkontoer.
  • En liste over kursene dine: Finn alle kursene du er med i, og kursene lærere har invitert deg til å bli med på. Hvert kurs har et kurskort med knapper og linker. Når du har blitt med på et kurs, inneholder kurskortet en Arbeidet ditt-link, en link til kursets Mappe og en menyknapp med alternativer for å flytte kurskortet eller forlate kurset.

I hvert kurs finnes det tre hovedområder:

• Strøm-siden: Legg ut meldinger til kurset og finn kunngjøringer fra læreren.
    Merk: Elevenes mulighet til å legge ut innlegg på Strøm-siden avhenger av innstillingene læreren har valgt.
  • Kursarbeid-siden: Finn arbeid som er tildelt av læreren, for eksempel oppgaver, spørsmål og quizer, og se arbeidet du har levert inn.
  • Personer-siden: Finn lærerne for kurset og en liste over klassekameratene dine. Avhengig av hvordan skolen din har satt opp Classroom, kan du kanskje sende e-post til læreren og klassekameratene dine fra Personer-siden.

Fullfør elevoppgaver i Classroom med skjermleser

Bli med på kurs

Du kan bli med på kurs på to måter: ved å skrive inn en kurskode læreren din har delt, eller ved å godta lærerens invitasjon til et kurs fra Classroom-startsiden.

Slik blir du med via en kurskode fra læreren din:

1. Gå til classroom.google.com og klikk på Logg på.

Logg på med Google-kontoen din. For eksempel du@skolendin.edu eller du@gmail.comFinn ut mer.

2. Sørg for at du logger på med kontoen du bruker på skolen. Hvis du allerede er logget på med en annen e-postkonto, og derfor må bytte konto, går du til Google-konto-knappen i banneret på Kurs-siden, og trykker på Enter. Deretter velger eller legger du til kontoen din.
  3. I Classroom-banneret på Kurs-siden går du til Bli med på kurset-knappen og trykker på Enter for å åpne Kurskode-tekstfeltet.
  4. Skriv inn kurskoden din i Kurskode-tekstfeltet og trykk på Enter.
    Nå er du i kurset på Strøm-sidefanen.

Slik godtar du en invitasjon fra en lærer til et kurs uten å måtte skrive inn en kode:

1. Gå til classroom.google.com og klikk på Logg på.

Logg på med Google-kontoen din. For eksempel du@skolendin.edu eller du@gmail.comFinn ut mer.

2. Sørg for at du logger på med kontoen du bruker på skolen. Hvis du allerede er logget på og må bytte konto, går du til Google-konto-knappen i banneret på Kurs-siden og trykker på Enter, og velger eller legger til kontoen din.
  3. Nå er du på Kurs-siden, der alle kursene du er med på eller invitert til, står oppført.
  4. Naviger til Bli med på kurset-knappen for kurset du vil bli med i, og trykk på Enter.
    Nå er du på Strøm-siden for kurset.

Du finner mer veiledning i artikkelen om hvordan du blir med på kurs.

Bli med på videomøter for kurs

Hvis læreren din har slått på Meet for kurset ditt, kan du bli med på et videomøte direkte fra Classroom. Du kan bli med på videomøter på forskjellige måter. Når du har klikket på en møtelink i Classroom, åpnes Google Meet i en ny nettleserfane.

1. Gå til classroom.google.com og klikk på Logg på.

Logg på med Google-kontoen din. For eksempel du@skolendin.edu eller du@gmail.comFinn ut mer.

2. Sørg for at du logger på med skolekontoen din.
  3. Kurs-siden går du til kurset og trykker på Enter.
    Nå er du på Strøm-siden for kurset.
  4. I kurset kan du velge blant disse menyalternativene:
    • Strøm-siden går du til Meet-linken og trykker på Enter.
      Tips: Linken er alternativet etter Konto-knappen og før knappen til Om-delen.
    • Kursarbeid-siden går du til Meet-linken og trykker på Enter.
      Tips: Meet-linken er etter Arbeidet ditt-linken.
    • Strøm-siden eller Kursarbeid-siden, i innlegget læreren din har delt om videomøtet for kurset, navigerer du til linken for videomøtet og trykker på Enter.
  5. I Meet går du til Bli med nå-knappen og trykker på Enter.
    Merk: Hvis du har problemer med å bli med på møtet, må du sørge for at du er logget på Meet med Classroom-kontoen din. Hvis du allerede er logget på Meet og må bytte konto, går du til Bytt konto-linken, trykker på Enter og velger eller legger til kontoen din. Elever kan ikke bli med i videomøter før læreren starter møtet.

For å forlate møtet går du til Forlat samtalen-knappen og trykker på Enter.

Du finner mer informasjon i artikkelen om hvordan du blir med på et videomøte for utdanning.

Sjekk det kommende arbeidet ditt

Du kan se etter kommende arbeid på Arbeidet ditt-siden. Kommende arbeid er merket med Tildelt. Manglende arbeid er merket med Mangler.

1. Gå til classroom.google.com og klikk på Logg på.

Logg på med Google-kontoen din. For eksempel du@skolendin.edu eller du@gmail.comFinn ut mer.

2. Sørg for at du logger på med kontoen du bruker på skolen.
  3. Gå til Arbeidet ditt-linken på kurskortet på Kurs-siden og trykk på Enter
    Nå er du på Arbeidet ditt-siden for kurset.
  4. (Valgfritt) For å filtrere arbeidet ditt, gå til menyen Filtrér arbeidselementer og velg Tildelt, Returnert med karakter eller Mangler
  5. (Valgfritt) For å se mer informasjon om en oppgave eller et spørsmål navigerer du til elementet og trykker på Enter
    For å gå til en oppgave eller et spørsmål klikker du på Se detaljer-knappen på et utvidet element.
Tips: Velg et alternativ for å gå til Arbeidet ditt-siden i et kurs:
  • Kursarbeid-siden går du til Se arbeidet ditt-linken og trykker på Enter
  • Strøm-siden går du til Se alle oppgavene-linken og trykker på Enter.

Du finner mer veiledning i artikkelen Se arbeidet ditt for et kurs.

Fullfør oppgaver eller spørsmål

Du kan åpne en oppgave eller et spørsmål på Kursarbeid-siden. Som standard står elementene oppført uten detaljer. Hvis du filtrerer kursarbeidet etter emne, vises elementene for emnet i en utvidet visning.

Du finner informasjon om quizoppgaver i Levér inn quizoppgaver.

Åpne oppgaver eller spørsmål

1. Gå til classroom.google.com og klikk på Logg på.

Logg på med Google-kontoen din. For eksempel du@skolendin.edu eller du@gmail.comFinn ut mer.

2. Sørg for at du logger på med kontoen du bruker på skolen.
  3. Kurs-siden går du til kurset og trykker på Enter.
    Nå er du i kurset, på Strøm-sidefanen.
  4. Gå til Kursarbeid i fanemenyen for kurset, og trykk på Enter.
    Nå er du på Kursarbeid -siden.
  5. (Valgfritt) Hvis du vil filtrere kursarbeidet etter emne, går du til Alle emner-fanen og klikker på et oppført emne for å velge det. Nå vises bare elementene for det valgte emnet på Kursarbeid-siden.
    Tips: Hvis du vil gå tilbake til den fullstendige visningen av Kursarbeid-siden, klikker du på Alle emner-fanen.
  6. Naviger til en oppgave eller et spørsmål, og velg deretter et alternativ:
    • Du kan åpne oppgaver eller spørsmål fra en utvidet visning ved å trykke på Enter på oppgaven eller spørsmålet. Nå ser du detaljene om oppgaven eller spørsmålet.
    • For å åpne en oppgave eller et spørsmål fra en komprimert visning, velg Enter på oppgaven og så Se veiledning.

Levér inn oppgaver

1. Merk deg eventuelle instruksjoner læreren har lagt til i oppgavedetaljene.
    Hvis du ikke er sikker på hvordan du åpner oppgavedetaljene, kan du lese avsnittet Åpne oppgaver eller spørsmål ovenfor.
  2. (Valgfritt) Hvis læreren har lagt ved et vedlegg med navnet ditt, for eksempel et arbeidsark, er dette den personlige kopien din som du kan redigere. Følg denne fremgangsmåten:
    1. Naviger til vedlegget med navnet ditt, og trykk på Enter for å åpne det. Den personlige kopien din av vedlegget åpnes i en ny fane.
      Merk : Vedlegget har også en Fjern -knapp. Hvis du klikker på Fjern, må du passe på å klikke på Lag en kopi for å få en ny kopi å jobbe med.
    2. Fullfør den personlige kopien din av oppgaven
    3. I kopien din av oppgaven navigerer du til Levér-knappen og trykker på Enter, eller går tilbake til oppgavedetaljene og klikker på Levér.
  3. (Valgfritt) Du kan legge til vedlegg til oppgaven ved å gå til menyelementet Legg til eller opprett i oppgavedetaljene og trykke på Enter. Deretter legger du ved eller oppretter filene dine, og klikker på Levér.
    Du finner mer informasjon om hvordan du legger til vedlegg, i Levér inn oppgaver.
  4. (Valgfritt) Hvis du ikke trenger å legge ved noe, går du til Merk som ferdig-knappen i oppgavedetaljene og trykker på Enter

Du finner mer informasjon i Levér inn oppgaver.

Levér inn spørsmål

Læreren din kan tildele kortsvarspørsmål eller flervalgsspørsmål. For kortsvarspørsmål skriver du inn svaret ditt. For flervalgsspørsmål velger du et alternativ. Avhengig av hvordan læreren din la opp spørsmålet, kan det hende du kan åpne et sammendrag av svarene klassekameratene dine oppga.
  1. Legg merke til eventuelle instruksjoner læreren har lagt til i spørsmålsdetaljene.
    Hvis du ikke er sikker på hvordan du åpner spørsmålsdetaljene, kan du gå til Åpne oppgaver eller spørsmål ovenfor.
  2. (Valgfritt) For å svare på kortsvarspørsmål navigerer du til tekstfeltet der det står Skriv inn svaret ditt, skriver inn svaret og klikker på Levér-knappen.
  3. (Valgfritt) For å svare på flervalgsspørsmål går du til alternativknappen for svaret i spørsmålsdetaljene, trykker på Enter og klikker på Levér-knappen.
    Tips: Pass på at du hører at alternativet ditt er valgt.

Du finner mer veiledning under Svar på spørsmål.

Kommuniser med læreren eller klassen

Du kan sende private kommentarer til læreren din fra oppgaver eller spørsmål. Hvis skolen din tillater e-post i Classroom, kan du også sende e-post til læreren eller klassekameratene dine fra Personer-siden.

1. Gå til classroom.google.com og klikk på Logg på.

Logg på med Google-kontoen din. For eksempel du@skolendin.edu eller du@gmail.comFinn ut mer.

2. Sørg for at du logger på med kontoen du bruker på skolen.
  3. Kurs-siden går du til et kurs og trykker på Enter.
    Nå er du på Strøm-siden for kurset.
  4. (Valgfritt) For å sende e-post til læreren din går du til Personer-fanen og trykker på Enter
    Nå er du på Personer-siden.
    1. Gå til linken for lærerens e-postadresse, og trykk på Enter. En ny nettleserfane åpnes i e-posten din, med lærerens e-postadresse lagt til i adressefeltet.
      Merk: Hvis det ikke står e-postlinker på Personer-siden, tillater ikke kurset e-post.
    2. Skriv inn et emne for e-posten din i Emne-feltet.
    3. Skriv inn meldingen din i Meldingstekst-feltet.
    4. Gå til Send-knappen, og trykk på Enter
      E-posten sendes, og Gmail-fanen lukkes.
      Merk: Du kan ikke motta e-post i Classroom. Hvis skolen din tillater det, kan du lese e-postene dine ved å klikke på Google-apper-knappen i Classroom-banneret og velge Gmail.
  5. (Valgfritt) Slik sender du læreren din en privat kommentar:
    1. Naviger til oppgaven eller spørsmålet du vil spørre om, og åpne detaljene for oppgaven eller spørsmålet.
      Hvis du ikke er sikker på hvordan du åpner oppgaver eller spørsmål, kan du gå til Åpne oppgaver eller spørsmål ovenfor.
    2. I oppgave- eller spørsmålsdetaljene navigerer du til tekstfeltet Legg til en privat kommentar.
    3. Skriv inn kommentaren din, gå til Legg ut-knappen og trykk på Enter.
Du finner informasjon om flere måter å kommunisere med kurset på, i Legg ut innlegg på Strøm-siden.

Sjekk karakterene dine

Du kan sjekke karakterene dine for returnert arbeid på Arbeidet ditt-siden. Du kan også sjekke den samlede karakteren din for kurset hvis læreren deler den.

1. Gå til classroom.google.com og klikk på Logg på.

Logg på med Google-kontoen din. For eksempel du@skolendin.edu eller du@gmail.comFinn ut mer.

2. Sørg for at du logger på med kontoen du bruker på skolen.
  3. På et kurskort på Kurs-siden navigerer du til Åpne arbeidet ditt-linken for kurset og trykker på Enter.
    Nå er du på Arbeidet ditt-siden for kurset.
  4. (Valgfritt) For å sjekke den samlede karakteren din navigerer du til knappen for samlet karakter på Arbeidet ditt-siden.
    Tips: Hvis læreren deler den samlede karakteren din, hører du den etter Google-konto og før menyen Filtrér arbeidselementer.
  5. For å sjekke karakterer for returnerte oppgaver går du til menyen Filtrér arbeidselementer og velger Returnert med karakter
    Arbeidet ditt-siden er nå filtrert slik at den bare viser returnert arbeid.
  6. Naviger til et element i listen. Du hører elementtittelen og karakteren din.
    Tips: Hvis du vil gå til oppgave- eller spørsmålsdetaljene, utvider du elementet og klikker på Se detaljer.
Du finner mer informasjon i Se på den samlede karakteren din.

Svar på quizer i låst modus

Hvis du skal svare på en quiz på en Chromebook som administreres av skolen din, kan det hende at quizen er i låst modus. Lærere bruker låst modus slik at elevene ikke kan åpne andre nettleserfaner mens de svarer på en quiz. I quizer i låst modus skal følgende tilgjengelighetsfunksjoner fortsatt fungere som normalt:
  • ChromeVox (tekst til tale)
  • høykontrastmodus
  • lupe for hele skjermen
  • dokket lupe
Hvis det er en tilgjengelighetsfunksjon du ikke finner, kan du bruke snarveien den er forbundet med. Finn ut mer om snarveier til tilgjengelighetsfunksjoner.
For informasjon om hvordan du slår på tilgjengelighetsfunksjonene i Chromebook, kan du gå til artikkelen Slå på tilgjengelighetsfunksjoner på Chromebook.

Slå på tilgjengelighet for øvelsessett i Google Classroom

1. Gå til classroom.google.com.
  2. Klikk på kurset og så Kursarbeid.
  3. Åpne øvelsessettet du vil bruke.
  4. For å bevege deg gjennom siden, trykk og hold på Søk, og trykk deretter på høyrepilen .
  5. Stopp ved «Slå på tilgjengelighet»-knappen. Øverst til venstre ser du en tom markør i et rektangel.
  6. Aktiver «Slå på tilgjengelighet»-knappen.

Relaterte ressurser

Chrome-utvidelser

Ta en titt på følgende anbefalte Chrome-utvidelser fra partnerne våre.

• Snap&Read: En tekstleser som forenkler ordvalg, oversetter tekst, leser utilgjengelig tekst (OCR) og registrerer og siterer kilder.
  • Co:Writer: Et diktatverktøy med ordforslag som er grammatisk smart og kan håndtere uvanlige stavemåter.
  • EquatIO: Et verktøy for å lage matematiske uttrykk ved å taste, skrive eller snakke.
  • Read&Write for Google Chrome: Et personlig tilpasset støtteverktøy som gjør dokumenter, nettsider og vanlige filtyper i Google Disk (blant annet Google Dokumenter, PDF og ePub) mer tilgjengelige.

Videoer og artikler