Een schermlezer gebruiken met Classroom op je computer (voor leerlingen)

Dit artikel is bedoeld voor leerlingen.

Leerlingen met een visuele beperking kunnen een schermlezer gebruiken om Classroom op hun computer en mobiele apparaten te gebruiken. Dit artikel gaat over schermlezers op computers, maar mobiele schermlezers worden ook ondersteund.

Dit artikel bevat gedeelten over aanbevolen browsers voor schermlezers, navigeren in Classroom, veelvoorkomende leerlingtaken uitvoeren in Classroom en gerelateerde bronnen.

Kies een optie om hieronder naar een specifieke taak te gaan:

Aanbevolen browsers en schermlezers

Afhankelijk van je apparaat raden we de volgende schermlezers en browsers aan:

• ChromeVox op Chrome OS-apparaten
  • NVDA of JAWS met Firefox of de Chrome-browser op Windows-apparaten
  • VoiceOver met de Chrome-browser op Mac-apparaten

Navigeren in Classroom

Als je Classroom opent, kom je op de Classroom-homepage, ook wel de pagina Lesgroepen genoemd. De pagina Lesgroepen heeft 3 hoofdgedeelten:

• Hoofdnavigatiegebied: Hier staan je lesgroepen, agenda en instellingen voor Classroom-meldingen. Je kunt het hoofdnavigatiegebied ook vanuit een lesgroep openen en terugkeren naar de pagina Lesgroepen.
  • Banner: Hier staan algemene instellingen en functies, zoals de Google-balk om over te schakelen naar andere apps en gebruikersaccounts.
  • Een lijst met je lesgroepen: Hier staan alle lesgroepen waaraan je deelneemt en lesgroepen waarvoor een docent je heeft uitgenodigd. Elke lesgroep bevat een lesgroepkaart met knoppen en links. Als je deelneemt aan een lesgroep, bevat de lesgroepkaart de link Jouw werk, een link naar de lesgroepmap en een menuknop met opties om de lesgroepkaart te verplaatsen of je uit te schrijven bij de lesgroep.

Binnen elke lesgroep zijn er drie hoofdgedeelten:

• De pagina Updates: Hier kun je berichten posten voor de lesgroep en vind je mededelingen van de docent.
    Opmerking: De docent stelt in of leerlingen mogen posten op de pagina Updates.
  • De pagina Schoolwerk: Hier staat het werk dat je docent heeft opgegeven, zoals opdrachten, vragen en toetsopdrachten, en het werk dat je hebt ingeleverd.
  • De pagina Mensen: Hier staan je docenten voor de lesgroep en een lijst met je klasgenoten. Afhankelijk van hoe de school Classroom heeft ingesteld, kun je je docent en klasgenoten e-mailen vanaf de pagina Mensen.

Leerlingtaken in Classroom uitvoeren met een schermlezer

Deelnemen aan een lesgroep

Je kunt op twee manieren deelnemen aan een lesgroep: door een lesgroepcode in te voeren die je docent heeft gedeeld of door de uitnodiging van een docent voor een lesgroep te accepteren op de Classroom-homepage.

Ga als volgt te werk om deel te nemen met een lesgroepcode van je docent:

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt. Als je al bent ingelogd en moet schakelen tussen accounts, ga je op de pagina Lesgroepen in de banner naar de knop Google-account en druk je op Enter.Vervolgens selecteer je het juiste account of voeg je je account toe.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen in de Classroom-banner naar de knop Deelnemen aan lesgroep. Druk op Enter om het tekstvak Lesgroepcode te openen.
  4. Voer in het tekstvak Lesgroepcode de lesgroepcode in en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates.

Ga als volgt te werk om de uitnodiging van een docent voor een lesgroep te accepteren zonder een code in te voeren:

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt. Als je al bent ingelogd en moet schakelen tussen accounts, ga je op de pagina Lesgroepen in de banner naar de knop Google-account en druk je op Enter. Vervolgens selecteer je het juiste account of voeg je je account toe.
  3. Je bevindt je nu op de pagina Lesgroepen. Hier staan alle lesgroepen waaraan je deelneemt of waarvoor je bent uitgenodigd.
  4. Ga naar de knop Deelnemen aan lesgroep voor de lesgroep waaraan je wilt deelnemen en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates.

Ga naar Deelnemen aan een lesgroep voor meer instructies.

Deelnemen aan de videovergadering van een lesgroep

Als je docent Meet heeft ingeschakeld voor de lesgroep, kun je rechtstreeks vanuit Classroom deelnemen aan een videovergadering. Je kunt op verschillende manieren deelnemen aan een videovergadering. Nadat je in Classroom op de link van een vergadering hebt geklikt, wordt Google Meet geopend in een nieuw browsertabblad.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met je schoolaccount.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar de lesgroep en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op de pagina Updates.
  4. Kies in de lesgroep een van de volgende paginatabbladen in het menu:
    • Ga op de pagina Updates naar de Meet-link en druk op Enter.
      Tip: De link is de optie na de knop Account en vóór de knop voor het gedeelte Over.
    • Ga op de pagina Schoolwerk naar de Meet-link en druk op Enter.
      Tip: De Meet-link staat na de link Jouw werk.
    • Ga op de pagina Updates of de pagina Schoolwerk, in een post die je docent heeft gedeeld voor de videovergadering van de lesgroep, naar de link voor de videovergadering en druk op Enter.
  5. Ga in Meet naar de knop Nu deelnemen en druk op Enter.
    Opmerking: Als het niet lukt om deel te nemen aan de vergadering, controleer je of je bent ingelogd bij Meet met je Classroom-account. Als je al bent ingelogd bij Meet en wilt overschakelen naar een ander account, ga je naar de link Account wijzigen. Druk op Enter en selecteer het juiste account of voeg je account toe. Leerlingen kunnen pas deelnemen aan een videovergadering als de docent deze is gestart.

Als je de vergadering wilt verlaten, ga je naar de knop Gesprek verlaten en druk je op Enter.

Ga naar Deelnemen aan een videovergadering in het onderwijs voor meer informatie.

Controleren of er toekomstig werk is

Op de pagina Jouw werk kun je controleren of er toekomstig werk is. Toekomstig werk is gemarkeerd als Opgegeven. Ontbrekend werk is gemarkeerd als Ontbrekend.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen op de lesgroepkaart naar de link Jouw werk en druk op Enter
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op de pagina Jouw werk.
  4. (Optioneel) Als je je werk wilt filteren, ga je naar het menu Werkitems filteren en selecteer je Opgegeven, Teruggegeven met cijfer of Ontbrekend.
  5. (Optioneel) Ga voor meer informatie over een opdracht of vraag naar het item en druk op Enter
    Als je naar een opdracht of vraag wilt gaan, klik je bij een uitgevouwen item op de knop Details weergeven.
Tip: Kies een optie om binnen een lesgroep naar de pagina Jouw werk te gaan:
  • Ga op de pagina Schoolwerk naar de link Je werk bekijken en druk op Enter
  • Ga op de pagina Updates naar de link Al het werk bekijken en druk op Enter.

Ga naar Je werk voor een lesgroep bekijken voor meer instructies.

Een opdracht of vraag maken

Je kunt een opdracht of vraag openen via de pagina Schoolwerk. De items zijn standaard samengevouwen. Als je schoolwerk filtert op onderwerp, worden de items voor het onderwerp uitgevouwen.

Ga naar Een toetsopdracht inleveren voor meer informatie over toetsopdrachten.

Een opdracht of vraag openen

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar de lesgroep en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates
  4. Ga in het tabmenu van de lesgroep naar Schoolwerk en druk op Enter.
    Je bevindt je nu op de pagina Schoolwerk.
  5. (Optioneel) Als je het schoolwerk wilt filteren op onderwerp, ga je naar het tabitem Alle onderwerpen en klik je op een onderwerp in de lijst om het te selecteren. Nu staan alleen de items voor het geselecteerde onderwerp op de pagina Schoolwerk
    Tip: Als je wilt teruggaan naar de volledige weergave van de pagina Schoolwerk, klik je op het tabitem Alle onderwerpen.
  6. Ga naar een opdracht of vraag en kies een optie:
    • Als je een opdracht of vraag vanuit de uitgevouwen weergave wilt openen, druk je bij de opdracht of vraag op Enter. Je opent hiermee de details van de opdracht of vraag.
    • Als je een opdracht of vraag vanuit de samengevouwen weergave wilt openen, druk je bij de opdracht op Enter en dan selecteer Instructies bekijken.

Een opdracht inleveren

1. Neem in de opdrachtdetails eventuele instructies door die de docent heeft toegevoegd.
    Als je niet zeker weet hoe je de opdrachtdetails moet openen, ga je hierboven naar Een opdracht of vraag openen.
  2. (Optioneel) Als de docent een bijlage heeft toegevoegd met je naam in de titel, zoals een werkblad, is dat jouw persoonlijke exemplaar om in te werken. Volg deze stappen:
    1. Ga naar de bijlage met je naam in de titel en druk op Enter om de bijlage te openen. Je persoonlijke exemplaar van de bijlage wordt geopend in een nieuw tabblad.
      Opmerking: De bijlage bevat ook de knop Verwijderen. Als je op Verwijderen klikt, moet je op Een kopie maken klikken om een nieuw exemplaar te krijgen om in te werken.
    2. Maak de opdracht in je eigen exemplaar van de opdracht.
    3. Ga in je eigen exemplaar van de opdracht naar de knop Inleveren en druk op Enter. Of ga terug naar de opdrachtdetails en klik op Inleveren.
  3. (Optioneel) Als je bijlagen wilt toevoegen aan de opdracht, ga je in de opdrachtdetails naar het menu-item Toevoegen of maken en druk je op Enter. Voeg je bestanden toe of maak ze en klik op Inleveren.
    Ga naar Een opdracht inleveren voor meer instructies voor het toevoegen van bijlagen.
  4. (Optioneel) Als je geen werk hoeft bij te voegen, ga je in de opdrachtdetails naar de knop Markeren als klaar en druk je op Enter

Ga naar Een opdracht inleveren voor meer instructies.

Een vraag inleveren

Je docent kan een korte openvraag of een meerkeuzevraag opgeven. Bij korte openvragen voer je je antwoord in. Bij meerkeuzevragen selecteer je een antwoord. Afhankelijk van wat de docent heeft ingesteld voor de vraag kun je wellicht een overzicht openen van de antwoorden van je klasgenoten.
  1. Neem in de vraagdetails eventuele instructies door die de docent heeft toegevoegd.
    Als je niet zeker weet hoe je de vraagdetails moet openen, ga je hierboven naar Een opdracht of vraag openen.
  2. (Optioneel) Als je een korte openvraag wilt beantwoorden, ga je in de vraagdetails naar het tekstvak Typ je antwoord. Voer je antwoord in en klik op de knop Inleveren.
  3. (Optioneel) Als je een meerkeuzevraag wilt beantwoorden, ga je in de vraagdetails naar het keuzerondje voor je antwoord. Druk op Enter en klik op de knop Inleveren.
    Tip: Zorg dat je hebt gehoord dat de optie is geselecteerd.

Ga naar Een vraag beantwoorden voor meer instructies.

Communiceren met je docent of lesgroep

Je kunt privéreacties naar je docent sturen vanuit een opdracht of vraag. Als je school e-mailen vanuit Classroom toestaat, kun je je docent of klasgenoten e-mailen vanaf de pagina Mensen.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar een lesgroep en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op de pagina Updates.
  4. (Optioneel) Als je je docent een e-mail wilt sturen, ga je naar het paginatabblad Mensen en druk je op Enter
    Je bevindt je nu op de pagina Mensen.
    1. Ga naar de link met het e-mailadres van je docent en druk op Enter. Er wordt een nieuw browsertabblad geopend met je e-mail. Het e-mailadres van je docent is al ingevuld.
      Opmerking : Als er geen e-maillinks op de pagina Mensen staan, kun je geen e-mails sturen vanuit deze lesgroep.
    2. Voer in het tekstvak Onderwerp een onderwerp in voor de e-mail.
    3. Voer in het tekstvak Berichttekst je bericht in.
    4. Ga naar de knop Verzenden en druk op Enter
      Het bericht wordt verstuurd en het Gmail-tabblad wordt gesloten.
      Opmerking: Je kunt geen e-mails ontvangen in Classroom. Als je school e-mails toestaat en je deze wilt lezen, klik je op de knop Google-apps in de Classroom-banner en selecteer je Gmail.
  5. (Optioneel) Ga als volgt te werk om je docent een privéreactie te sturen:
    1. Ga naar de opdracht of vraag waarover je een vraag wilt stellen en open de opdracht- of vraagdetails.
      Als je niet zeker weet hoe je een opdracht of vraag moet openen, ga je hierboven naar Een opdracht of vraag openen.
    2. Ga in de opdracht- of vraagdetails naar het tekstvak Privéreactie toevoegen.
    3. Voer je reactie in, ga naar de knop Posten en druk op Enter.
Ga naar Posten op de pagina Updates voor meer manieren om met je lesgroep te communiceren.

Je cijfers controleren

Je kunt je cijfers voor teruggegeven werk controleren op de pagina Jouw werk. Je kunt ook je totaalcijfer voor de lesgroep controleren als je docent dit heeft gedeeld.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen op een lesgroepkaart naar de link 'Jouw werk' openen voor de lesgroep en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op de pagina Jouw werk.
  4. (Optioneel) Als je je totaalcijfer wilt bekijken, ga je op de pagina Jouw werk naar de knop voor het totaalcijfer.
    Tip: Als je docent je totaalcijfer heeft gedeeld, hoor je deze optie na Google-account en vóór het menu Werkitems filteren.
  5. Als je je cijfers voor teruggegeven werk wilt controleren, ga je naar het menu Werkitems filteren en selecteer je Teruggegeven met cijfer
    De pagina Jouw werk wordt gefilterd zodat er alleen het teruggegeven werk op staat.
  6. Ga naar een item in de lijst. Je hoort de titel van het item en je cijfer.
    Tip: Vouw het item uit en klik op Details weergeven om naar de opdracht- of vraagdetails te gaan.
Ga naar Je totaalcijfer bekijken voor meer instructies.

Een toets maken in de vergrendelde modus

Als je een toets moet maken op een Chromebook die door je school wordt beheerd, staat de toets mogelijk in de vergrendelde modus. Docenten gebruiken de vergrendelde modus zodat leerlingen tijdens een toets geen andere browsertabbladen kunnen openen. In een toets in vergrendelde modus werken de volgende toegankelijkheidsfuncties als normaal:
  • ChromeVox (tekst-naar-spraak)
  • Modus voor hoog contrast
  • Volledig scherm vergroten
  • Gedockt vergrootglas
Als je een toegankelijkheidsfunctie niet kunt vinden, kun je de sneltoets van de functie gebruiken. Meer informatie over sneltoetsen voor toegankelijkheid.
Ga naar de Help voor toegankelijkheid op Chromebooks voor meer informatie over het inschakelen van de toegankelijkheidsfuncties op je Chromebook.

Toegankelijkheid aanzetten voor oefensets in Google Classroom

1. Ga naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep en dan Schoolwerk.
  3. Open de oefenset die je wilt gebruiken.
  4. Als je door de pagina wilt navigeren, houd je Zoeken ingedrukt en druk je op de pijl-rechts .
  5. Stop bij de knop Toegankelijkheid aanzetten. Linksboven vind je een lege cursor in een rechthoek.
  6. Activeer de knop Toegankelijkheid aanzetten.

Gerelateerde bronnen

Chrome-extensies

Je kunt de volgende aanbevolen Chrome-extensies van onze partners gebruiken.

• Snap&Read: Een tekstlezer (TTS) die vocabulaire vereenvoudigt, tekst vertaalt, ontoegankelijke tekst voorleest (OCR) en bronnen vastlegt en citeert.
  • Co:Writer: Een citeertool met woordvoorspelling die je helpt de juiste grammatica en spelling te gebruiken.
  • EquatIO: Een tool waarmee je wiskundige formules kunt maken door te typen, schrijven of spreken.
  • Read&Write for Google Chrome: Een gepersonaliseerde tool die documenten, webpagina's en veelgebruikte bestandstypen in Google Drive (zoals Google-documenten, pdf's en ePub-bestanden) toegankelijker maakt.

Video's en artikelen