Näytönlukuohjelman käyttäminen Classroomin kanssa tietokoneella (oppilaat)

Tämä artikkeli on tarkoitettu oppilaille.

Näkövammaiset oppilaat voivat käyttää Classroomia näytönlukuohjelman avulla tietokoneella ja mobiililaitteilla. Tässä artikkelissa käsitellään tietokoneen näytönlukuohjelmia, vaikka myös mobiililaitteiden näytönlukuohjelmia tuetaan.

Tämän artikkelin osioissa käsitellään näytönlukuohjelmille suositeltuja selaimia, navigointia Classroomissa, oppilaiden yleisten tehtävien suorittamista Classroomissa sekä aiheeseen liittyviä resursseja.

Voit siirtyä alla oleviin tehtäviin klikkaamalla haluamaasi vaihtoehtoa:

Suositellut selaimet ja näytönlukuohjelmat

Suosittelemme seuraavia näytönlukuohjelmia ja selaimia laitteesi mukaan:

• ChromeVox ChromeOS-laitteissa
  • NVDA tai JAWS Windows-laitteiden Firefox- tai Chrome-selaimessa
  • VoiceOver Mac-laitteiden Chrome-selaimessa.

Navigointi Classroomissa

Kun avaat Classroomin, olet Classroomin etusivulla, jota kutsutaan myös Ryhmät-sivuksi. Ryhmät-sivulla on kolme pääaluetta:

• Päänavigointialue – Täältä löydät ryhmäsi, kalenterisi sekä Classroom-ilmoitusten asetukset. Voit avata päänavigointialueen myös suoraan ryhmästä ja palata Ryhmät-sivulle.
  • Banneri – Täältä löydät yleiset asetukset ja säätimet, kuten Google-palkin, jonka avulla voit vaihtaa sovellusten ja käyttäjätilien välillä.
  • Ryhmäluettelo – Täältä löydät kaikki ryhmät, joihin olet liittynyt tai joihin opettaja on kutsunut sinut. Kullakin ryhmällä on ryhmän kortti, jossa on painikkeita ja linkkejä. Kun olet liittynyt ryhmään, ryhmän kortti sisältää Omat tehtäväsi ‑linkin, ryhmän Kansio-linkin sekä valikkopainikkeen, jonka vaihtoehtojen avulla voit siirtää ryhmän korttia tai perua osallistumisesi ryhmään.

Kussakin ryhmässä on kolme pääaluetta:

• Striimi-sivu – Julkaise viestejä ryhmässä ja seuraa opettajan ilmoituksia.
    Huom. Oppilaiden oikeudet julkaista viestejä Striimi-sivulla määräytyvät opettajan asetusten mukaan.
  • Tehtävät-sivu – Täältä löydät opettajaltasi saamasi tehtävät, kuten kotitehtävät, kysymykset ja kyselytehtävät. Voit myös katsoa lähettämiäsi tehtäviä.
  • Henkilöt-sivu – Täältä löydät ryhmän opettajat ja ryhmän muut jäsenet. Voit mahdollisesti lähettää sähköpostia opettajallesi ja muille ryhmäläisille Henkilöt-sivulta koulusi Classroom-määritysten mukaan.

Oppilaan tehtävien suorittaminen Classroomissa näytönlukuohjelmalla

Ryhmään liittyminen

Voit liittyä ryhmään kahdella tavalla. Voit kirjoittaa opettajasi jakaman ryhmän koodin tai hyväksyä opettajasi lähettämän kutsun Classroomin etusivulta.

Liittyminen opettajalta saamasi ryhmän koodin avulla:

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään oppilaitoksen tilillä. Jos olet jo kirjautuneena ja sinun täytyy vaihtaa tiliä, siirry Ryhmät-sivun bannerissa olevaan Google-tili-painikkeeseen ja paina Enter. Valitse sitten tili tai lisää se.
  3. Siirry Ryhmät-sivun Classroom-bannerin kautta Liity ryhmään ‑painikkeeseen ja avaa Ryhmän koodi ‑tekstikenttä painamalla Enter.
  4. Lisää ryhmän koodi Ryhmän koodi ‑tekstikenttään ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.

Opettajan ryhmäkutsun hyväksyminen kirjoittamatta koodia:

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään koulutililläsi. Jos olet jo kirjautuneena ja sinun täytyy vaihtaa tiliä, siirry Ryhmät-sivun bannerissa olevaan Google-tili-painikkeeseen ja paina Enter. Valitse sitten tili tai lisää se.
  3. Olet nyt Ryhmät-sivulla, josta näet kaikki ryhmät, joihin olet liittynyt tai joihin sinut on kutsuttu.
  4. Siirry sen ryhmän Liity ryhmään ‑painikkeeseen, johon haluat liittyä, ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.

Lisäohjeita on kohdassa Ryhmään liittyminen.

Ryhmän videokokoukseen liittyminen

Jos opettajasi ottaa Meetin käyttöön ryhmällesi, voit liittyä videokokoukseen suoraan Classroomista. Voit liittyä videokokoukseen eri tavoin. Kun olet klikannut kokouslinkkiä Classroomissa, Google Meet avautuu uudelle selaimen välilehdelle.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään koulutililläsi.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla haluamasi ryhmän kohdalle ja paina sitten Enter.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivulla.
  4. Ryhmässä valittavissa ovat seuraavat sivuvälilehtien valikkovaihtoehdot:
    • Siirry Striimi-sivun Meet-linkkiin ja paina Enter.
      Vinkki: Linkkivaihtoehto on vuorossa Tili-painikkeen jälkeen ennen Tiedot-osio-painiketta.
    • Siirry Tehtävät-sivun Meet-linkkiin ja paina Enter.
      Vinkki: Meet-linkki on vuorossa Omat tehtäväsi ‑linkin jälkeen.
    • Etsi Striimi-sivulta tai Tehtävät-sivulta opettajasi jakama ryhmän videokokousta koskeva viesti, siirry videokokouksen linkkiin ja paina Enter.
  5. Siirry Meetin Liity nyt ‑painikkeeseen ja paina Enter.
    Huom. Jos sinulla on vaikeuksia liittyä kokoukseen, varmista, että olet kirjautuneena Meetiin Classroom-tililläsi. Jos olet jo kirjautuneena Meetiin ja sinun täytyy vaihtaa tiliä, siirry Vaihda tiliä ‑linkkiin, paina Enter ja valitse tai lisää sitten tili. Oppilaat eivät voi liittyä videokokoukseen ennen kuin opettaja aloittaa sen.

Voit poistua kokouksesta siirtymällä Poistu puhelusta ‑painikkeeseen ja painamalla Enter.

Lisäohjeita on kohdassa Liittyminen videokokoukseen etäopetusta varten.

Tulevien tehtävien tarkistaminen

Voit tarkistaa tulevat tehtäväsi Omat tehtäväsi ‑sivulta. Tulevan tehtävän tilaksi on merkitty Annettu tehtäväksi. Puuttuvan tehtävän tilaksi on merkitty Puuttuu.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään koulutililläsi.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla olevassa ryhmän kortissa Omat tehtäväsi ‑linkkiin ja paina Enter
    Olet nyt ryhmässä Omat tehtäväsi ‑sivulla.
  4. (Valinnainen) Jos haluat suodattaa tehtäviä, siirry Suodata tehtävät ‑valikkoon ja valitse Annettu tehtäväksi, Palautettu ja arvosteltu tai Puuttuu
  5. (Valinnainen) Jos haluat katsoa tehtävää tai kysymystä tarkemmin, siirry kohteeseen ja paina Enter
    Voit siirtyä tehtävään tai kysymykseen klikkaamalla laajennetusta kohteesta Näytä tiedot ‑painiketta.
Vinkki: Voit siirtyä ryhmän Omat tehtäväsi ‑sivulle valitsemalla haluamasi vaihtoehdon:
  • Siirry Tehtävät-sivulla Näytä omat tehtäväni ‑linkkiin ja paina Enter
  • Siirry Striimi-sivulla Näytä kaikki tehtävät ‑linkkiin ja paina Enter.

Lisäohjeita on kohdassa Ryhmään liittyvien tehtävien katseleminen.

Tehtävän tai kysymyksen suorittaminen

Voit avata tehtävän tai kysymyksen Tehtävät-sivulla. Kohteet näytetään oletuksena tiivistetyssä näkymässä. Jos suodatat tehtävät aiheen mukaan, aiheeseen liittyvät kohteet näytetään laajennetussa näkymässä.

Lisätietoja kyselytehtävistä on kohdassa Kyselytehtävän palauttaminen.

Kotitehtävän tai kyselyn avaaminen

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään koulutililläsi.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla haluamasi ryhmän kohdalle ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.
  4. Siirry Ryhmä-välilehtivalikossa Tehtävät-kohtaan ja paina Enter.
    Olet nyt Tehtävät-sivulla.
  5. (Valinnainen) Jos haluat suodattaa tehtäväsi aiheen mukaan, siirry Kaikki aiheet ‑välilehtikohteeseen ja valitse aihe luettelosta klikkaamalla sitä. Vain valitun aiheen kohteet näkyvät nyt Tehtävät-sivulla.
    Vinkki: Palaa Tehtävät-sivun koko näkymään klikkaamalla Kaikki aiheet ‑välilehtikohdetta.
  6. Siirry kotitehtävään tai kysymykseen ja valitse haluamasi vaihtoehto:
    • Voit avata kotitehtävän tai kysymyksen laajennetusta näkymästä painamalla kotitehtävän tai kysymyksen kohdalla Enter. Olet nyt kotitehtävän tai kysymyksen tiedoissa.
    • Jos haluat avata kotitehtävän tai kysymyksen tiivistetystä näkymästä, valitse kotitehtävän kohdalta Enter ja sitten Näytä ohjeet.

Kotitehtävän palauttaminen

1. Tarkista kotitehtävän tiedoista opettajasi mahdollisesti lisäämät ohjeet.
    Jos et ole varma, miten kotitehtävän tiedot avataan, siirry yllä olevaan Kotitehtävän tai kyselyn avaaminen ‑kohtaan.
  2. (Valinnainen) Jos opettajasi on sisällyttänyt liitteen, kuten laskentataulukon, jossa on nimesi, kyseinen tiedosto on henkilökohtainen kopiosi tehtävän tekemistä varten. Tee näin:
    1. Siirry liitteeseen, jossa on nimesi, ja avaa se painamalla Enter. Henkilökohtainen kopiosi liitteestä avautuu uudella välilehdellä.
      Huom. Liitteessä on myös Poista-painike. Jos klikkaat Poista, muista klikata Luo kopio, jotta saat toisen kopion tehtävän tekemistä varten.
    2. Tee tehtävä henkilökohtaiseen kopioosi.
    3. Siirry tehtävän kopiossa Palauta-painikkeeseen ja paina Enter tai siirry takaisin tehtävän tietoihin ja klikkaaPalauta.
  3. (Valinnainen) Voit lisätä liitteitä tehtävään siirtymällä tehtävän tiedoissa Lisää tai luo ‑valikkokohteeseen ja painamalla Enter. Liitä tai luo tiedostot ja klikkaa Palauta.
    Lisäohjeita liitteiden lisäämisestä on kohdassa Tehtävän palauttaminen.
  4. (Valinnainen) Jos et halua liittää tehtäviä, siirry tehtävän tiedoissa Merkitse valmiiksi ‑painikkeeseen ja paina Enter

Lisäohjeita on kohdassa Tehtävän palauttaminen.

Kysymyksen palauttaminen

Opettajasi voi antaa sinulle lyhytvastaus- tai monivalintakysymyksen. Lyhytvastauskysymyksessä kirjoitetaan vastaus. Monivalintakysymyksissä valitaan oikea vaihtoehto. Sen mukaan, miten opettajasi on määrittänyt kysymyksen, voit ehkä avata yhteenvedon muiden ryhmäläisten vastauksista.
  1. Tarkista kysymyksen tiedoista opettajasi mahdollisesti lisäämät ohjeet.
    Jos et ole varma, miten kysymyksen tiedot avataan, siirry yllä olevaan Kotitehtävän tai kyselyn avaaminen ‑kohtaan.
  2. (Valinnainen) Kun haluat vastata lyhytvastauskysymykseen, siirry kysymyksen tiedoissa Kirjoita vastauksesi ‑tekstikenttään, lisää vastauksesi ja klikkaa sitten Palauta-painiketta.
  3. (Valinnainen) Kun haluat vastata monivalintakysymykseen, siirry kysymyksen tiedoissa vastauksesi valintanappiin, paina Enter ja klikkaa sitten Palauta-painiketta.
    Vinkki: Varmista, että kuulet, että vaihtoehtosi on valittu.

Lisäohjeita on kohdassa Kysymykseen vastaaminen.

Viestintä opettajan tai ryhmän kanssa

Voit lähettää opettajallesi yksityisiä kommentteja kotitehtävästä tai kysymyksestä. Jos koulusi sallii sähköpostit Classroomissa, voit lähettää sähköpostia opettajallesi tai muille ryhmäläisille Henkilöt-sivulta.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään koulutililläsi.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla haluamasi ryhmän kohdalle ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmän Striimi-sivulla.
  4. (Valinnainen) Kun haluat lähettää sähköpostia opettajallesi, siirry Henkilöt-sivuvälilehdelle ja paina Enter
    Olet nyt Henkilöt-sivulla.
    1. Siirry opettajasi sähköpostin linkkiin ja paina Enter. Sähköposti avautuu uudella selaimen välilehdellä, ja siihen on lisätty opettajasi sähköpostiosoite.
      Huom. Jos Henkilöt-sivulla ei ole sähköpostilinkkejä, ryhmässäsi ei sallita sähköposteja.
    2. Lisää Aihe-tekstikenttään sähköpostisi aihe.
    3. Lisää Viestin leipäteksti ‑tekstikenttään viestisi.
    4. Siirry Lähetä-painikkeeseen ja paina Enter
      Viesti lähetetään, ja Gmail-välilehti suljetaan.
      Huom. Et voi vastaanottaa sähköposteja Classroomissa. Voit lukea sähköpostisi, jos ne ovat sallittuja koulussasi, klikkaamalla Google-sovellukset-painiketta Classroom-bannerista ja valitsemalla Gmail.
  5. (Valinnainen) Näin voit lähettää opettajalle yksityisen kommentin:
    1. Siirry kotitehtävään tai kysymykseen, josta sinulla on kysyttävää, ja avaa kotitehtävän tai kysymyksen tiedot.
      Jos et ole varma, miten kotitehtävä tai kysymys avataan, siirry yllä olevaan Kotitehtävän tai kyselyn avaaminen ‑kohtaan.
    2. Siirry kotitehtävän tai kysymyksen tiedoissa Lisää yksityinen kommentti ‑tekstikenttään.
    3. Lisää kommentti, siirry sitten Lähetä-painikkeeseen ja paina Enter.
Lisätietoja muista tavoista, joiden avulla voit viestiä ryhmäsi kanssa, on kohdassa Julkaiseminen Striimi-sivulla.

Arvosanojen tarkistaminen

Voit tarkistaa palautettujen tehtävien arvosanat Omat tehtäväsi ‑sivulta. Saatat myös voida tarkistaa ryhmässä saamasi kokonaisarvosanan, jos opettajasi on jakanut sen.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään koulutililläsi.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla olevassa ryhmän kortissa ryhmän Avaa Omat tehtäväsi ‑linkkiin ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmässä Omat tehtäväsi ‑sivulla.
  4. (Valinnainen) Jos haluat tarkistaa kokonaisarvosanan, etsi Omat tehtäväsi ‑sivulta kokonaisarvosanan painike.
    Vinkki: Jos opettajasi jakaa kokonaisarvosanan sinulle, kuulet sen Google-tilin jälkeen, ennen Suodata tehtävät ‑valikkoa.
  5. Kun haluat tarkistaa palautettujen tehtävien arvosanat, siirry Suodata tehtävät ‑valikkoon ja valitse Palautettu ja arvosteltu
    Omat tehtäväsi ‑sivu on nyt suodatettu näyttämään vain palautetut tehtävät.
  6. Siirry luettelossa olevaan kohteeseen. Kuulet kohteen nimen ja arvosanasi.
    Vinkki: Kun haluat siirtyä kotitehtävän tai kysymyksen tietoihin, laajenna kohde ja klikkaa Näytä tiedot.
Lisäohjeita on Katso kokonaisarvosanasi ‑kohdassa.

Kyselyyn vastaaminen lukitustilassa

Jos vastaat kyselyyn koulusi hallinnoimalla Chromebookilla, kysely saattaa olla lukitustilassa. Opettajat käyttävät lukitustilaa, jotta oppilaat eivät voi avata muita selaimen välilehtiä kyselyn aikana. Seuraavien esteettömyysominaisuuksien pitäisi toimia lukitustilassa normaalisti:
  • ChromeVox (tekstistä puheeksi ‑ominaisuus)
  • Suuren kontrastin tila
  • Koko näytön suurennus
  • Kiinnitetty suurennus
Jos et löydä jotakin esteettömyysominaisuutta, käytä sen pikanäppäintä. Lue lisää esteettömyysominaisuuksien pikanäppäimistä.
Jos haluat tietää, miten Chromebookin esteettömyysominaisuudet saa käyttöön, tutustu Chromebookin esteettömyysominaisuuksien käyttöönotto ‑artikkeliin.

Tehtäväsettien saavutettavuusominaisuuksien käyttöönotto Google Classroomissa

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com.
  2. Klikkaa ryhmää ja sitten Tehtävät.
  3. Avaa tehtäväsetti, jota haluat käyttää.
  4. Liiku sivulla painamalla pitkään Haku-painiketta ja sitten oikeaa nuolta .
  5. Pysähdy Ota saavutettavuus käyttöön ‐painikkeen kohdalle. Vasemmassa yläkulmassa on tyhjä kohdistin suorakulmiossa.
  6. Aktivoi Ota saavutettavuus käyttöön ‐painike.

Lisätietoa

Chrome-laajennukset

Tutustu seuraaviin kumppaniemme tarjoamiin suositeltuihin Chrome-laajennuksiin.

• Snap&Read – Tekstinlukuohjelma, joka selkeyttää sanastoa, kääntää tekstejä ja lukee tekstiä ei-tekstimuotoisista lähteistä (OCR). Lisäksi se tunnistaa ja mainitsee lähteet.
  • Co:Writer – Sanelutyökalu, jonka sanojen ennakointi sisältää kieliopin ja oikeinkirjoituksen tunnistuksen.
  • EquatIO – Työkalu, jolla voi luoda matemaattisia lausekkeita näppäilemällä, kirjoittamalla tai puhumalla.
  • Read&Write for Google Chrome – Personoitu tukityökalu, jonka avulla voi parantaa Google Drivessa (mukaan lukien Google Docs, PDF ja ePub) olevien dokumenttien, verkkosivujen ja yleisten tiedostotyyppien esteettömyyttä.

Videot ja artikkelit