Problemen met Classroom oplossen (voor docenten)

Dit artikel is bedoeld voor docenten. Leerlingen kijken hier.

Hier zie je hoe je eventuele problemen in Classroom kunt oplossen.

Alles openen  |  Alles sluiten

Inloggen

Ik kan niet inloggen bij Classroom

Afhankelijk van je situatie log je in bij Classroom met een van de volgende gebruikersaccounttypen:

• Schoolaccount (Google Workspace for Education-account): Dit wordt ingesteld door een erkende school. Het lijkt op jij@jeschool.edu.
  • Persoonlijk Google-account: Dit stel je zelf in. Meestal gebruik je een persoonlijk Google-account buiten de schoolomgeving, zoals wanneer je thuisonderwijs geeft. Het lijkt op jij@example.com.
  • Google Workspace-account: Dit wordt ingesteld door de beheerder van je organisatie. Het lijkt op jij@jebedrijf.com.

Als je problemen hebt met inloggen bij Classroom, kun je een van de volgende foutmeldingen zien:

Foutmelding Betekenis Wat je kunt doen
Je kunt Classroom niet gebruiken met dit account. Je hebt geprobeerd in te loggen met een ander Google Workspace-account.
  • Log uit en log opnieuw in met je Google Workspace for Education-account of persoonlijke Google-account.
  • In de mobiele app wordt je gevraagd een ander account toe te voegen. Log in met je Google Workspace for Education-account of je persoonlijke Google-account.
Je beheerder heeft Classroom niet geactiveerd. Je beheerder heeft Classroom niet aangezet voor je Google Workspace for Education-account. Neem contact op met de beheerder van je school om Classroom aan te zetten. Zie Gebruikerstoegang tot Classroom beheren voor meer informatie.

Zie Hoe log ik in bij Classroom? voor meer informatie.

Ik ben ingelogd als leerling, maar ik ben een docent met een Google Workspace for Education-account
Neem contact op met je beheerder en vraag deze je rol in Classroom te wijzigen. Zie De rol van een gebruiker wijzigen van leerling in docent voor meer informatie.

Lesgroepen

Ik kan geen lesgroepen maken
Als je een Google Workspace for Education-account hebt maar geen lesgroepen kunt toevoegen, moet je Google Workspace-beheerder mogelijk verifiëren dat je een docent bent. Vraag de beheerder om hulp. Beheerders bekijken Docenten verifiëren en rechten instellen voor instructies.
Als je een persoonlijk Google-account gebruikt, kun je maar een beperkt aantal lesgroepen maken. Meer informatie over Classroom-limieten.
Hoe verwijder of archiveer ik een lesgroep of zet ik deze terug uit het archief?
Zie Een lesgroep archiveren of verwijderen voor meer informatie.
Hoe verwijder ik een leerling?

Importeren van klassenlijsten naar het LIS instellen

Je kunt het importeren van klassenlijsten naar het LIS instellen in Classroom. Zie Veelgestelde vragen over het importeren van klassenlijsten naar het LIS voor meer informatie.

Uitnodigingen

Ik kan geen leerlingen of docenten uitnodigen voor mijn lesgroep
Als je problemen hebt bij het uitnodigen van leerlingen of mededocenten voor je lesgroep, zie je wellicht een van deze foutmeldingen:
Foutmelding Betekenis Wat je kunt doen
Kan geen gebruikers uit dit domein uitnodigen. Je probeert een gebruiker uit te nodigen uit een domein dat hiervoor geen rechten heeft gekregen van de beheerder. Neem contact op met je beheerder en vraag deze de instellingen voor lidmaatschap van de lesgroep te updaten.
Je kunt niet nog meer lesgroepleden uitnodigen. Je hebt het maximum aantal uitnodigingen voor vandaag bereikt. Probeer morgen nieuwe leden uit te nodigen voor de lesgroep.
Kan groepsleden niet weergeven. Je probeert een groep in Google Groepen uit te nodigen waar je geen toegang toe hebt. Neem contact op met de groepseigenaar en vraag deze je rechten te wijzigen, zodat je groepsleden en hun e-mailadres kunt zien. Meer informatie

Zie Leerlingen uitnodigen voor een lesgroep of Docenten uitnodigen voor een lesgroep voor meer informatie over uitnodigingen en limieten.

Ik kan geen groepen leerlingen of docenten uitnodigen voor mijn lesgroep
Docenten die Google Groepen gebruiken, kunnen een groep leerlingen of een groep mededocenten uitnodigen voor een lesgroep.
Ga als volgt te werk om leerlingen of andere docenten uit te nodigen via Google Groepen:
  • Je hoeft niet de eigenaar van de groep te zijn, maar je moet wel lid zijn.
  • Je moet rechten hebben om groepsleden en hun e-mailadres te kunnen bekijken.
Als je de foutmelding 'Kan groepsleden niet weergeven' ziet als je een uitnodiging stuurt, neem je contact op met de groepseigenaar en vraag je deze je rechten te wijzigen, zodat je groepsleden en hun e-mailadres kunt zien. Meer informatie
Mijn leerlingen hebben problemen met de lesgroepcode
Als de lesgroepcode niet werkt, kun je deze resetten en de nieuwe code aan je leerlingen geven. Meer informatie over de lesgroepcode resetten.

Opdrachten

Kan ik een verwijderde opdracht herstellen?
Verwijderde opdrachten kunnen niet worden hersteld. Je hebt misschien wel toegang tot bijlagen die je leerlingen hebben ingeleverd via de Classroom-map in Google Drive.
De knop Inleveren werkt niet voor leerlingen
Als je Classroom gebruikt met een persoonlijk Google-account en je leerlingen melden dat de knop Inleveren niet werkt, is je Google Drive misschien vol.
Als leerlingen hun werk inleveren, wordt dit opgeslagen in de lesgroepmap in Drive. Als je geen Drive-opslag meer hebt, kunnen leerlingen hun werk niet inleveren. Ze zien dan een foutmelding als ze op Inleveren klikken.
Probeer deze stappen:
  1. Ga naar Drive-opslag om je Google Drive-opslag te controleren.
  2. Maak ruimte vrij in Google Drive, Gmail en Google Foto's.
    Zie Google Drive-opslagruimte vrijmaken en meer opslagruimte kopen voor instructies.
  3. Vraag de leerlingen hun werk opnieuw in te leveren.

Wil je meer Drive-opslag?

Ik kan geen kopie maken van een bijlage voor leerlingen
Als de bijlageoptie Een kopie maken voor elke leerling niet werkt, probeer je deze oplossingen:

Wil je meer Drive-opslag?

Ik kan geen opdracht inleveren
Doe het volgende als je een opdracht probeert in te leveren en de foutmelding 'Kan bestand niet bijvoegen' ziet:
  • Voeg de video bij in de updates en plak de link in de opdracht.
  • Open de map Schoolwerk, upload je bestand naar de Drive van de lesgroep en deel het bestand met de groep van de lesgroep.
  • Upload hetzelfde bestand opnieuw als afzonderlijk exemplaar en voeg het bestand toe aan de lesgroep.
Hoe kan ik een probleem melden of een functieverzoek indienen?

Computer

Klik linksonder in Classroom op Help and thenFeedback verzenden.

Android

1. Tik op Menu and thenHelp.

2. Tik op Feedback verzenden.
  3. Schrijf je feedback en tik op Verzenden .

iOS

1. Tik op Menu and thenFeedback naar Google verzenden.

2. Schrijf je feedback en tik op Verzenden .

E-mail

Ik kan geen e-mails verzenden of ontvangen
Als jij en je leerlingen een Google Workspace for Education-account hebben en geen e-mails kunnen sturen of ontvangen, heeft de beheerder Gmail misschien uitgezet. Neem contact op met je Google Workspace-beheerder.
Ik kan geen ouders/verzorgers uitnodigen of e-mailen
Doe het volgende als je een Google Workspace for Education-account hebt en de opties voor ouders/verzorgers niet ziet in Classroom:
  • Open Classroom in een webbrowser (niet via de mobiele app).
  • Vraag je beheerder te verifiëren dat je docent bent.
  • Vraag de beheerder je toestemming te geven e-mailoverzichten voor ouders/verzorgers te beheren.

Opmerking: Als je Classroom gebruikt met een persoonlijk Google-account, kun je geen e-mails voor ouders/verzorgers sturen of beheren.

Videovergaderingen met lesgroepen

Ik kan geen videovergadering maken of eraan deelnemen in Meet
Als Google Meet niet beschikbaar is of als je problemen ervaart, zoals slechte videokwaliteit, problemen met deelnemen aan een vergadering of andere prestatieproblemen, kijk je op het Google Workspace-statusdashboard of er een probleem is met de Meet-service.
Als er bij de Google Meet-status op het Google Workspace-statusdashboard een geel of rood icoon staat, betekent dit dat Meet mogelijk niet goed werkt of niet beschikbaar is. Zie Problemen met Google Meet oplossen en Bekende problemen met Google Meet voor tijdelijke oplossingen.
De video-opnamen van mijn lesgroep worden opgeslagen in de Drive van een leerling
Als de opname van de videovergadering van een lesgroep wordt opgeslagen in de Google Drive van een leerling, heeft de leerling wellicht op de vergaderingslink geklikt voordat de docent erop klikte. De opname wordt opgeslagen in de Drive van de eerste persoon die op de link van een vergadering klikt, zelfs als deze niet deelneemt aan de vergadering of de vergadering start.
We raden docenten aan de beheerder te vragen het volgende te doen:

Als de beheerder wel toestaat dat leerlingen vergaderingen maken en je dit probleem ervaart, kun je het volgende doen:

• Klik op de link van de vergadering en open deze voordat je de link deelt met de leerlingen.
  • Verberg de Meet-link bovenaan de pagina Updates totdat je zelf op de link hebt geklikt. Zie Een Meet-link weergeven of verbergen voor instructies.
  • Deel de link pas in een post nadat je zelf op de link hebt geklikt of de vergadering bent gestart. Zie Een Meet-link toevoegen aan een mededeling voor instructies.
  • Als je denkt dat een leerling eerst op de link heeft geklikt, reset je de link.

Google Drive

Kan ik mijn Drive-rechten voor lesgroepen wijzigen?
We raden je af de rechten voor de Google Drive-map van een lesgroep handmatig te wijzigen. Als je de Drive-rechten voor de lesgroep wijzigt, kun je het volgende misschien niet meer:
  • Opdrachten maken
  • Opdrachten teruggeven
  • Het eigendom van de lesgroep overzetten
Als je een van deze problemen ervaart, vraag je je Google Workspace-beheerder in het Drive-controlelogboek te controleren of de rechten zijn gewijzigd.
Hoe weet ik of de Drive-opslag van mijn lesgroep vol is?
Ga naar Drive-opslag om de Drive-opslag van je lesgroep te controleren. Zorg dat je bent ingelogd met het account dat je gebruikt voor Classroom.
Als je Classroom gebruikt met een persoonlijk Google-account en je opslag bijna vol is, kun je Drive-opslag vrijmaken en meer opslag kopen.
Zie Je Google Drive-map openen voor instructies om je Drive-map te openen in Classroom.
Hoe krijg ik meer Drive-opslag?
Als je Classroom gebruikt met een persoonlijk Google-account:

Heb je meer hulp nodig?

Ga naar de Help-community van Google Classroom voor antwoorden op meer vragen en om in contact te komen met andere docenten.