Een opdracht maken

Dit artikel is voor docenten.

Als je een opdracht maakt, kun je deze meteen posten, opslaan als concept of inplannen om op een latere datum te posten. Nadat leerlingen hun werk hebben gemaakt en ingeleverd, kun je het beoordelen en teruggeven aan de leerlingen.

Alles openen | Alles sluiten

Opdrachten maken en posten

Een opdracht maken
In lesgroepen die na 17 april 2019 zijn gemaakt, verschijnen posts die op de pagina Schoolwerk worden geplaatst bovenaan.

Als je een opdracht maakt, kun je het volgende doen:

Een opdracht maken

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep and then Schoolwerk.
  3. Klik bovenaan op Maken and then Opdracht.
  4. Voer de titel en eventuele instructies in.

Je kunt de opdracht blijven bewerken en aanpassen. Als je er klaar voor bent, kijk je hieronder om de opdracht te posten, in te plannen of op te slaan.

Aanvullende lesgroepen selecteren

Opdrachten die je in meerdere lesgroepen post, bereiken alle leerlingen in die lesgroepen.

1. Maak een opdracht (meer informatie hierboven).
  2. Klik onder Voor op de pijl-omlaag Pijl-omlaag and then selecteer de lesgroep(en) waarin je wilt posten.

Afzonderlijke leerlingen selecteren

Je kunt afzonderlijke leerlingen selecteren, tenzij je meerdere lesgroepen selecteert. Je kunt niet meer dan 100 leerlingen tegelijk selecteren.

1. Maak een opdracht (meer informatie hierboven).
  2. Klik naast Alle leerlingen op de pijl-omlaag Pijl-omlaag and then tik nogmaals op Alle leerlingen om de selectie van alle leerlingen ongedaan te maken.
  3. Klik op de naam van een leerling om deze te selecteren.

Een beoordelingscategorie toevoegen

Met beoordelingscategorieën kun je opdrachten ordenen. Met beoordelingscategorieën zien jij en je leerlingen de categorie waar een opdracht bij hoort, zoals Huiswerk of Werkstukken. Docenten zien de categorieën ook op de pagina Beoordelingen.

1. Maak een opdracht (meer informatie hierboven).
  2. Klik onder Beoordelingscategorie op de pijl-omlaag Pijl-omlaag and then selecteer een categorie uit het menu.

Ga naar Een beoordelingscategorie toevoegen aan posts of Beoordelingen instellen voor meer informatie.

Een beoordelingsperiode toevoegen

Als je opdrachten en beoordelingen wilt ordenen volgens de beoordelingsstructuur van je school, maak je beoordelingsperioden zoals kwartalen of semesters.

1. Maak een opdracht (meer informatie hierboven).
  2. Klik onder Beoordelingsperiode op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  3. Selecteer een beoordelingsperiode in het menu.

Tip: Voordat je een beoordelingsperiode toevoegt aan een opdracht, maak je eerst een beoordelingsperiode voor de lesgroep. Meer informatie over hoe je beoordelingsperioden maakt of bewerkt

De puntwaarde wijzigen

Je kunt de puntwaarde van een opdracht wijzigen of ervoor kiezen de opdracht geen punt te geven. Standaard is de puntwaarde ingesteld op 100 punten.

1. Maak een opdracht (meer informatie hierboven).
  2. Klik onder Punten op de waarde.
  3. Voer een nieuwe puntwaarde in of selecteer Geen beoordeling.

Een inleverdatum of -tijd toevoegen

Standaard heeft een opdracht geen inleverdatum. Ga als volgt te werk om een inleverdatum in te stellen:

1. Maak een opdracht (meer informatie hierboven).
  2. Klik onder Inleveren op op de pijl-omlaag .
  3. Klik naast Geen inleverdatum op de pijl-omlaag .
  4. Klik op een datum in de agenda.
  5. (Optioneel) Als je een inlevertijd wilt instellen, klik je op Tijd and then voer een tijd in en kies AM of PM.
    Opmerking: Zodra de inleverdatum en -tijd zijn bereikt, wordt werk gemarkeerd als Ontbreekt of Te laat ingeleverd. Als je bijvoorbeeld wilt dat werk dat om 09:00 uur wordt ingeleverd nog op tijd is, stel je de tijd in op 09:01 uur. Raadpleeg Opdrachten van leerlingen bekijken voor instructies om de status van werk te bekijken.

Een onderwerp toevoegen

1. Maak een opdracht (meer informatie hierboven).
  2. Klik onder Onderwerp op de pijl-omlaag .
  3. Kies een optie:
    • Als je een onderwerp wilt maken, klik je op Onderwerp maken en voer je een onderwerpnaam in.
    • Klik op een onderwerp in de lijst om het te selecteren.

Opmerking: Je kunt slechts één onderwerp toevoegen aan een opdracht.

Meer informatie over hoe je onderwerpen toevoegt aan de pagina Schoolwerk

Bijlagen toevoegen

1. Maak een opdracht.
  2. Kies in de opdracht een van de volgende opties, onder Bijvoegen:
  3. Als je de melding ziet dat je geen toestemming hebt om een bestand bij te voegen, klik je op Kopiëren. Classroom maakt dan een kopie van het bestand om bij de opdracht te voegen en slaat deze op in de Drive-map van de lesgroep.
  4. Klik naast de bijlage op de pijl-omlaag Pijl-omlaag en kies wat leerlingen met de bijlage kunnen doen:
    • Leerlingen kunnen het bestand bekijken: Alle leerlingen kunnen het bestand lezen, maar niet bewerken.
    • Leerlingen kunnen het bestand bewerken: Alle leerlingen delen hetzelfde bestand en kunnen het bewerken.
    • Een exemplaar maken voor elke leerling: Elke leerling krijgt een eigen exemplaar van het bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties met de naam van de leerling toegevoegd aan de documenttitel. Jij en de leerling kunnen het document bewerken. Als leerlingen de opdracht inleveren, kunnen ze het document pas weer bewerken nadat je de opdracht hebt teruggegeven.

Opmerking: Deze optie is alleen beschikbaar voordat je een opdracht post.

5. (Optioneel) Als je een bijlage wilt verwijderen, klik je naast de bijlage op Verwijderen .

Add-ons gebruiken

Ga naar Add-ons gebruiken in Classroom voor instructies.

Een rubriek toevoegen

Ga naar Een rubriek maken of hergebruiken voor een opdracht voor instructies.

Originaliteitsrapporten aanzetten

Ga naar Originaliteitsrapporten aanzetten voor instructies.

Een opdracht posten, inplannen of als concept opslaan

Je kunt een opdracht meteen posten of inplannen om deze later te posten. Als je de opdracht nog niet wilt posten, kun je deze opslaan als concept. Als je ingeplande en conceptopdrachten wilt zien, klik je op Schoolwerk.

Een opdracht posten

1. Volg de stappen hierboven om een opdracht te maken.
  2. Klik op Opdracht plaatsen om de opdracht meteen te posten.

Een opdracht inplannen om later te posten

Ingeplande opdrachten worden soms iets later (maximaal 5 minuten) dan de geplande tijd gepost.

1. Volg de stappen hierboven om een opdracht te maken en lesgroepen te selecteren.
    • Als je dezelfde opdracht wilt inplannen voor meerdere lesgroepen, selecteer je alle lesgroepen waaraan je de opdracht wilt toevoegen.
  2. Klik naast Opdracht plaatsen op de pijl-omlaag and then Plannen.
  3. Klik naast de datum op de pijl-omlaag en selecteer een publicatiedatum en -tijd voor elke lesgroep.
    • Wanneer je een tijd invoert, gaat Classroom ervan uit dat je pm (tussen 12:00 en 0:00) bedoelt, tenzij je am (tussen 0:00 en 12:00) specificeert.
  4. Alleen voor meerdere lesgroepen:
    • (Optioneel) Selecteer een inleverdatum en een onderwerp voor elke lesgroep.
    • (Optioneel) Als je de geselecteerde tijd en datum voor de eerste lesgroep wilt kopiëren naar alle volgende lesgroepen, klik je op Instellingen kopiëren naar alle lesgroepen.
  5. Klik op Plannen. De opdracht wordt automatisch gepost op de geplande datum en tijd.

Nadat je meerdere opdrachten tegelijk hebt gepland, kun je opdrachten later bewerken door in elke lesgroep te klikken en ze afzonderlijk te wijzigen.

Een opdracht opslaan als concept

1. Volg de stappen hierboven om een opdracht te maken.
  2. Klik naast Opdracht plaatsen op de pijl-omlaag Pijl-omlaag and then Concept opslaan.

Je kunt conceptopdrachten openen en bewerken via de pagina Schoolwerk.

Opdrachten beheren

Een opdracht bewerken

Als je een opdracht bewerkt, geldt dit alleen voor de lesgroep waarin je de opdracht bewerkt. Als een opdracht in meerdere lesgroepen staat, moet je deze in elke lesgroep bewerken.

Opmerking: Als je de naam van een opdracht wijzigt, wordt de naam van de Drive-map van de opdracht niet geüpdatet. Je moet de naam van de map wijzigen in Drive.

Een geposte opdracht bewerken

1. Klik op de pagina Schoolwerk, naast de opdracht, op Meer and then Bewerken.
  2. Breng wijzigingen aan en klik op Opslaan.

Een geplande opdracht bewerken

1. Klik op de pagina Schoolwerk, naast de opdracht, op Meer and then Bewerken.
  2. Breng wijzigingen aan en klik op Plannen.

Een conceptopdracht bewerken

1. Klik op de pagina Schoolwerk, naast de conceptopdracht, op Meer and then Bewerken.
  2. Klik op de opdracht en breng wijzigingen aan.

Wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

3. Kies een optie:
    • Plaats de opdracht direct (meer informatie hierboven).
    • Plan in dat de opdracht op een specifieke datum en tijd wordt gepost (meer informatie hierboven).
    • Als je wilt dat de opdracht een concept blijft en wilt terugkeren naar de pagina Schoolwerk, klik je bovenaan op Sluiten .
Een lesgroepreactie toevoegen aan de opdracht
  1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op een lesgroep.
  3. Klik op Schoolwerk and then de opdracht and then Instructies bekijken.
  4. Klik op Lesgroepreactie toevoegen and then voer je reactie in and then klik op Posten.
Een opdracht opnieuw gebruiken
Raadpleeg Een post opnieuw gebruiken om een opdracht opnieuw te gebruiken.
Een opdracht verwijderen

Je kunt een opdracht alleen verwijderen vanaf de pagina Schoolwerk.

Als je een opdracht verwijdert, worden alle beoordelingen en opmerkingen bij de opdracht ook verwijderd. Bijlagen of bestanden die jij of de leerlingen hebben gemaakt, zijn nog wel beschikbaar in Drive.

Waarschuwing! Nadat een opdracht is verwijderd, kan dit niet ongedaan worden gemaakt.
  1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep and then Schoolwerk.
  3. Klik naast de opdracht op Meer and then Verwijderen and then Verwijderen om te bevestigen.