Skapa eller redigera betygsättningsperioder

Obs! Den här artikeln riktar sig till lärare.

Ange betygsättningsperioder för att planera, organisera och analysera hemuppgifter och betyg bättre. Dessa perioder kan matcha skolans eller distriktets betygsstruktur, till exempel kvartal eller terminer. När du har konfigurerat uppgifterna ordnas de automatiskt i betygsättningsperioder utifrån förfallodatumet (eller publiceringsdatumet om inget slutdatum har angetts).

Betygsättningsperioder finns för

• Google Workspace for Education Plus-utgåvor, tidigare kallat G Suite Enterprise for Education
  • Teaching and Learning Upgrade-utgåvor.

Det är enbart en skoladministratör som kan välja utgåva.

Ange betygsättningsperioder

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Inställningar .
  3. Klicka på Lägg till betygsättningsperiod under Betyg.
  4. För varje period anger du
    • Namn
    • Startdatum och slutdatum
      • Tips!
        • Start- och slutdatum för betygsättningsperioder kan inte överlappa varandra.
        • Namn på betygsättningsperioder måste vara unika.
  5. Om du vill lägga till ytterligare en betygsättningsperiod klickar du på Lägg till betygsättningsperiod.
  6. Om du vill lägga till befintliga hemuppgifter i betygsättningsperioden aktiverar du Tillämpa på befintliga hemuppgifter.
    • För hemuppgifter med slutdatum: Slutdatumet avgör betygsättningsperioden.
    • För hemuppgifter som du har publicerat under en betygsperiod: Betygsperioden har angetts.
    • För hemuppgifter med publiceringsdatum och slutdatum som infaller utanför betygsättningsperioden: Ange betygsättningsperioderna individuellt eftersom betygsättningsperioder inte ställs in automatiskt.
  7. Klicka på Spara när du vill spara ändringarna.

Tips!

• Om du byter namn på en betygsättningsperiod behöver du inte uppdatera några flödesobjekt.
  • Samordna dina betygsättningsperioder med skolans betygsättningsperioder.

Kopiera betygsättningsperioder till flera klasser

Viktigt! När du kopierar betygsättningsperioder till andra klasser ersätts de befintliga.

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Klicka på klassen följt av Inställningar .
  3. Klicka på Välj klasser under Betygsättningsperioder bredvid Kopiera till andra klasser.
  4. Välj i vilka klasser du vill lägga till betygsättningsperioderna.
  5. Klicka på Välj.

Tips!

• För att undvika problem med kopierade betygsättningsperioder bör du jämföra betygsättningsperioderna med hemuppgifterna:
    • Slutdatum
    • Schemalagda datum
    • Publiceringsdatum
  • Om datumen inte är kompatibla uppdaterar du betygsättningsperioderna.
    • Granska dina hemuppgifter.
    • Ta bort alla raderade eller gamla betygsperioder.
    • Inkludera de nya betygsättningsperioderna i klassinställningarna.
    • Lägg till de nya betygsättningsperioderna till relevanta hemuppgifter.

Visa betygsättningsperioder i betygsboken

1. Öppna classroom.google.com på datorn.
  2. Öppna betygsboken genom att välja ett alternativ:
    • Klicka på Öppna betygsbok på ett klasskort.
    • Klicka på Betyg högst upp i en klass.
  3. Så här visar du genomsnitt för betygsättningsperioden för en klass:
    1. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil uppe till vänster.
    2. Klicka på Visa genomsnitt för betygsättningsperiod.
      • Tips! Det här alternativet är endast tillgängligt om beräkning av slutbetyg har aktiverats för klassen.
  4. Valfritt: Så här ändrar du betygsättningsperioden:
    1. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil uppe till vänster.
    2. Välj en betygsättningsperiod.

Tips!

• Ange ett slutdatum för hemuppgiften inom den valda betygsperioden innan du exporterar betyg för att undvika följande:
    • Fel vid betygsexport
    • Inkonsekvenser mellan betygsboken i Classroom och betygsboken i SIS
  • Det är bara lärare som kan se betyg efter betygsättningsperiod. Eleverna kan bara se sitt slutbetyg i en klass.