Skapa eller återanvänd bedömningskriterier för en hemuppgift

Den här artikeln riktar sig till lärare.

I Uppgifter kan du skapa, återanvända, visa, betygsätta och dela bedömningskriterier för enskilda hemuppgifter. Du kan använda bedömningskriterier med eller utan poängsättning när du ger feedback. Om du använder bedömningskriterier med poäng kan eleverna se sina poäng när du skickar tillbaka deras arbeten.

Om du vill dela bedömningskriterier med lärare utanför klassen använder du export. Du hittar anvisningar i Dela bedömningskriterier med export och import nedan.

Lägga till eller visa bedömningskriterier

Översikt över bedömningskriterier

Bilden visar ett exempel på ett färdigt bedömningskriterium med beskrivningar av delarna.
Bedömningskriterium med beskrivningar
Tal Namn Beskrivning Exempel
1 Namn på kriterium Namnet på ett kriterium som du bedömer Inledning
2 Beskrivning av kriterium En kort beskrivning av vad kriteriet fokuserar på Uppsatsens inledande stycke
3 Nivåtitel Namnet på en viss prestationsnivå – under ett kriterium. Ett ord, en fras, en bokstav eller ett tal. Utmärkt
4 Nivåbeskrivning En beskrivning av förväntningar på eller egenskaper som kännetecknar en viss prestationsnivå – under ett kriterium Använder flera inledande strategier för att engagera läsaren och presentera ämnet. Har en lämplig ton. Innehåller en tydligt formulerad och utvecklad tes.
5 Poäng för bedömningskriterium Totalt antal poäng som kan ges för bedömningskriteriet 100
6 Poäng för kriterium Totalt antal poäng som kan ges för kriteriet 20
7 Nivåpoäng Antal poäng som kan ges för en viss kriterienivå 5

Skapa ett bedömningskriterium

Du kan skapa upp till 50 kriterier per bedömningskriterium och upp till 10 prestationsnivåer per kriterium. Hemuppgiften måste ha en titel innan du kan skapa ett bedömningskriterium.

Obs! Länka ditt G Suite for Education-konto till Uppgifter LTI innan du börjar. Besök Skapa klassuppgifter med Uppgifter LTI om du vill veta mer.

1. Öppna din lärplattform (LMS).
  2. Klicka på kursen.
  3. Skapa en hemuppgift.
    Mer information finns i Skapa en hemuppgift.
  4. Bredvid Inget bedömningskriterium klickar du på Lägg till bedömningskriterium följt avSkapa bedömningskriterium.
  5. Ställ reglaget bredvid Använd resultat i läge Av om du vill inaktivera poängsättningen.
  6. (Valfritt) Om du har aktiverat resultat kan du välja om kriterierna ska visas i stigande eller fallande ordning bredvid Sortera ordningen för poängnivåerna efter:.
    Obs! Du kan ange nivåer i valfri ordning. Nivåerna sorteras automatiskt efter värde för bedömningskriterierna.
  7. Ange det första kriteriet under Kriterium. Exempelvis Grammatik, Samarbete eller Referensangivelser.
  8. (Valfritt) Du kan lägga till en beskrivning av kriteriet genom att klicka på Mer följt avLägg till beskrivning av kriterium följt av ange beskrivningen.
  9. Under Poäng anger du hur många poäng som tilldelas per prestationsnivå.
    Obs! Totalsumman för bedömningskriteriet uppdateras automatiskt när du lägger till poäng.
  10. Ange prestationsnivå under Nivå. Exempelvis Utmärkt, Behärskar fullständigt eller Nivå B.
  11. Under Beskrivning anger du vad som krävs för en viss nivå.
  12. Om du vill lägga till ytterligare en prestationsnivå för kriteriet klickar du på Lägg till nivå  och upprepar steg 8–9.
  13. Så här lägger du till ett kriterium:
    • Lägg till ett tomt kriterium genom att klicka på Lägg till ett kriterium nere till vänster och upprepa steg 6–11.
    • Kopiera ett kriterium genom att klicka på Dubblettkriterium nere till höger och upprepa steg 6–11.
  14. Om du vill byta ordning på kriterierna klickar du på Mer  i rutan för kriterium följt av välj Flytta upp kriterium eller Flytta ned kriterium.
  15. Spara bedömningskriteriet genom att klicka på Spara nere till höger.

Återanvända ett bedömningskriterium

Du kan återanvända bedömningskriterier som du tidigare skapat. Du kan förhandsgranska bedömningskriteriet som du vill återanvända och sedan redigera det i den nya hemuppgiften. Det ursprungliga bedömningskriteriet påverkas inte. Den nya hemuppgiften måste ha en titel om du ska kunna återanvända ett bedömningskriterium.

Obs! Länka ditt G Suite for Education-konto till Uppgifter LTI innan du börjar. Besök Skapa klassuppgifter med Uppgifter LTI om du vill veta mer.

1. Öppna din lärplattform (LMS).
  2. Klicka på kursen.
  3. Skapa en hemuppgift.
    Mer information finns i Skapa en uppgift.
  4. Bredvid Inget bedömningskriterium klickar du på Lägg till följt av Återanvänd bedömningskriterium.
  5. Klicka på ett namn under Välj bedömningskriterium.
    Obs! Om du vill välja ett bedömningskriterium från en annan klass klickar du på Ned bredvid klassens namn följt av välj klassen.
  6. (Valfritt) Om du vill återanvända bedömningskriteriet klickar du på Välj.
  7. (Valfritt) Om du vill visa eller redigera bedömningskriteriet klickar du på Förhandsgranska följt av välj ett alternativ:
    • Om du vill återanvända bedömningskriteriet klickar du på Välj.
    • Om du vill redigera bedömningskriteriet klickar du på Välj och redigera följt av gör dina ändringar följt av klicka på Spara.
    • Klicka på Tillbaka eller Nästa för att förhandsgranska andra tillgängliga bedömningskriterier i klassen.

Visa bedömningskriterierna för en hemuppgift

1. Öppna din lärplattform (LMS).
  2. Klicka på kursen.
  3. Klicka på hemuppgiften följt av Öppna i Uppgifter följt av bedömningskriteriet.
  4. Utöka eller komprimera alla kriterier genom att klicka på Utöka kriterier  eller Komprimera kriterier .
    Du kan utöka eller komprimera enskilda kriterier genom att klicka på nedåtpilen  eller uppåtpilen .
    Utöka eller komprimera kriterier

Dela bedömningskriterier med export och import

Lärare kan dela bedömningskriterier med hjälp av export och import. Läraren som har bedömningskriteriet exporterar det och läraren som vill ha bedömningskriteriet importerar det.
  • När du exporterar ett bedömningskriterium sparas det i ett kalkylark i Google Drive, i en mapp med namnet Exporterade bedömningskriterier. Om du delar mappen Exporterade bedömningskriterier med en annan lärare kan han eller hon importera bedömningskriteriet till sin hemuppgift.
  • När du har importerat ett delat bedömningskriterium kan du redigera det i din hemuppgift. Det ursprungliga bedömningskriteriet påverkas inte. Redigera inte kalkylarket med delade bedömningskriterier i Drive-mappen.
Obs! Exporterade bedömningskriterier sparas som Google-kalkylark i en mapp med namnet Exporterade bedömningskriterier i Google Drive. Redigera inte kalkylarket och ändra inte filformatet. Om du gör det importeras inte filen som den ska. Du kan bara importera delade bedömningskriterier som skapats och exporterats i Uppgifter.

Dela bedömningskriterier via export

1. Öppna din lärplattform (LMS).
  2. Klicka på kursen.
  3. Klicka på hemuppgiften med bedömningskriteriet du vill dela följt av klicka på Öppna i Uppgifter.
  4. Klicka på bedömningskriteriet under Bedömningskriterium.
  5. Klicka på Mer uppe till höger följt av Exportera till Kalkylark.
  6. Klicka på Stäng  för att återgå till startsidan för Uppgifter.
  7. Klicka på Startprogrammet för appar  följt av välj Drive .
  8. Klicka på mappen Uppgifter i Drive följt av välj ett alternativ:
    • Om du vill dela ett bedömningskriterium klickar du på mappen Exporterade bedömningskriterier följt av högerklickar på bedömningskriteriet du vill dela.
    • Om du vill dela hela Exporterade bedömningskriterier-mappen högerklickar du på Exporterade bedömningskriterier-mappen.
  9. I menyn som visas när du högerklickar väljer du Dela följt av anger namnet på eller e-postadressen till de lärare du vill dela med.
  10. Klicka på Skicka.

Importera ett delat bedömningskriterium

1. Öppna lärplattformen.
  2. Klicka på kursen.
  3. Skapa hemuppgiften du vill importera bedömningskriteriet till följt av klicka på Öppna i Uppgifter.
  4. Bredvid Inget bedömningskriterium klickar du på Lägg till bedömningskriterium följt av Importera från Kalkylark.
  5. Klicka på bedömningskriteriet som du vill importera följt av klicka på Lägg till.
  6. (Valfritt) Redigera det importerade bedömningskriteriet i Uppgifter.
    Obs! Redigera inte kalkylarket för delade bedömningskriterier i Drive-mappen.
  7. Klicka på Spara uppe till höger.

Redigera eller radera bedömningskriterier

Redigera bedömningskriterierna för en hemuppgift

Det går inte att redigera ett bedömningskriterium när du har börjat använda det i betygssättningen.

1. Öppna din lärplattform (LMS).
  2. Klicka på kursen.
  3. Klicka på hemuppgiften följt av Öppna i Uppgifter följt av bedömningskriteriet.
  4. Klicka på Mer  uppe till höger följt av Redigera.
    Obs! Det här alternativet är inte tillgängligt om du har börjat använda bedömningskriteriet i betygssättningen.
  5. Gör ändringarna följt av klicka på Spara.

Radera bedömningskriterierna för en hemuppgift

Obs! Du kan inte radera ett bedömningskriterium när du har börjat använda det vid betygsättning.

1. Öppna din lärplattform (LMS).
  2. Klicka på kursen.
  3. Klicka på hemuppgiften följt av Öppna i Uppgifter följt av bedömningskriteriet.
  4. Klicka på Mer  uppe till höger följt av Radera.
  5. Klicka på Radera för att bekräfta.

Relaterad artikel