Betygsätta och skicka tillbaka hemuppgifter

Obs! Detta gäller endast hemuppgifter som betygsatts med Google Uppgifter.

Du och dina lärarassistenter kan sätta betyg med hjälp av betygsverktyget Uppgifter. Alla som sätter betyg behöver ett Google Workspace for Education-konto.

När du skickar tillbaka en hemuppgift blir eleven ägare till filen igen. Eleven kan se sin feedback och sina betyg.

Betygsätta en uppgift

Byta betygsskala

Standardbetygsskalan är 100. Du kan ändra det till vilket heltal som helst som är större än 0. Du kan ändra värdet när som helst, men ändringen påverkar bara uppgifter som inte skickats tillbaka. Återlämnade uppgifter behåller sin betygsskala.

Du kan lämna tillbaka en uppgift utan betyg. Lärplattformen kan dock inte skilja på uppgifter utan betyg och uppgifter som inte har lämnats in.

Lägga till ett betyg

1. Öppna lärplattformen.
  2. Klicka på hemuppgiften följt av Öppna i Uppgifter.
  3. Klicka på elevens inlämnade arbete följt av Betygsättning .
  4. Ange betyget under Betyg. Betyget sparas som utkast.
  5. Om du vill sätta betyg på en annan uppgift trycker du på nedåtpilen  bredvid elevens namn och väljer en annan elev.

Synkronisera ett betyg med lärplattformen

När du skickar tillbaka uppgiftsfilerna till eleverna synkroniserar Uppgifter din feedback och dina betyg automatiskt med lärplattformen. Betygen visas i lärplattformens betygsbok.

Lämna tillbaka en uppgift

När du lämnar tillbaka en uppgift blir eleven ägare till filen igen. Eleven kan se dina kommentarer och förslag.

En kopia av den återlämnade uppgiften sparas på din Google Drive. Du har en kopia av den betygsatta uppgiften ifall en elev invänder mot betyget eller om den behövs av ackrediteringsskäl eller som bevis vid plagiat. Även om eleven ändrar eller tar bort den ursprungliga uppgiften har du din kopia av den i säkert förvar.

Eleven får ett e-postmeddelande om att uppgiften har betygsatts. I e-postmeddelandet finns en länk till den betygsatta uppgiften i Uppgifter. Eleven kan se betyget, kommentarer i marginalen och övergripande feedback.

Efter att eleven har fått sin betygsatta uppgift kan han eller hon besvara enskilda kommentarer i marginalen eller ändra filen och skicka den igen. Eleven kan starta diskussioner eller stänga kommentarerna. Lärarens ursprungliga kommentarer sparas i lärarens kopia av den inlämnade uppgiften.

Återlämna uppgifter från betygsverktyget

Du kan lämna tillbaka hemuppgifter till en eller flera elever i betygsverktyget.

Återlämna en hemuppgift till en elev

Välj ett alternativ:

• Klicka på Skicka tillbaka följt av Skicka tillbaka igen för att bekräfta.
  • Klicka på nedåtpilen bredvid Skicka tillbakaföljt av Skicka tillbaka denna inlämning följt av Skicka tillbaka igen för att bekräfta.

Återlämna en hemuppgift till flera elever

1. Klicka på nedåtpilen bredvid Skicka tillbaka.
  2. Markera kryssrutan Returnera flera inlämningar i menyn som öppnas.
  3. Granska dina val i fönstret Returnera flera inlämningar.
  4. (Valfritt) Om du vill välja bort elever kan du avmarkera kryssrutorna bredvid deras namn.
  5. (Valfritt) Så här lämnar du tillbaka flera hemuppgifter samtidigt:
    1. Klicka på nedåtpilen  bredvid den första kryssrutan för att utöka alternativen.
    2. Välj Markera alla, Avmarkera alla eller Välj endast betygsutkast.
  6. Klicka på Skicka tillbaka.

Lämna tillbaka från Uppgifter

Du kan lämna tillbaka en hemuppgift till en enskild elev, flera elever eller alla elever i klassen.
  1. Öppna lärplattformen.
  2. Öppna den hemuppgift du vill lämna tillbaka följt av klicka på Öppna i Uppgifter.
  3. Välj något av följande:
    1. Återlämna till en elev – Markera kryssrutan vid elevens namn.
    2. Återlämna till flera elever – Markera kryssrutorna vid elevernas namn.
    3. Återlämna till alla elever – Markera kryssrutan Inlämnat ovanför elevernas namn.
  4. Klicka på Skicka tillbaka.

Meddela eleverna att klassuppgifter har lämnats tillbaka

När du lämnar tillbaka en uppgift skickas ett e-postmeddelande automatiskt till eleven i Uppgifter. I e-postmeddelandet finns en länk till hemuppgiftssidan där eleverna kan se de inskickade filerna, övergripande kommentarer på uppgiften och betyget.