Lesgroepinstellingen configureren

Dit artikel is bedoeld voor Google Workspace-beheerders.

Gebruikers in je domein kunnen altijd deelnemen aan een lesgroep in je domein. Je kunt ook bepalen of gebruikers uit andere domeinen kunnen deelnemen aan lesgroepen in jouw domein. Je kunt bijvoorbeeld lesgroepen openstellen voor leerlingen en docenten uit andere domeinen. Je kunt ook bepalen of jouw gebruikers kunnen deelnemen aan lesgroepen buiten je domein.

Lidmaatschap van lesgroepen instellen

Bepalen wie kan deelnemen aan jouw lesgroepen als leerling
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Klik op de homepage van de Beheerdersconsole op Appsand thenGoogle Workspaceand thenOpdrachten.
  3. Klik op Instellingen voor lesgroepenand thenLidmaatschap van lesgroepen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Kies een optie onder Wie kan deelnemen aan lesgroepen in uw domein als leerling:
    • Alleen gebruikers in uw domein: Alleen gebruikers in je domein kunnen deelnemen aan lesgroepen als leerling.
    • Gebruikers in domeinen op de toelatingslijst: Gebruikers in domeinen die op de toelatingslijst staan, kunnen deelnemen aan lesgroepen in je domein als leerling. Google Workspace-beheerders uit deze domeinen moeten jouw domein ook toevoegen aan hun toelatingslijst.
    • Alle Google Workspace-gebruikers: Alle gebruikers met een Google Workspace-account kunnen deelnemen aan lesgroepen in je domein.
    • Alle gebruikers: (standaard) Alle gebruikers met een Google Workspace-account of een persoonlijk Google-account kunnen deelnemen aan lesgroepen in je domein.
  6. Klik op Opslaan. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geconfigureerd, kun je mogelijk de instellingen van de bovenliggende organisatie-eenheid Overnemen of Overschrijven.
Bepalen wie kan deelnemen aan jouw lesgroepen als docent
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Klik op de homepage van de Beheerdersconsole op Appsand thenGoogle Workspaceand thenOpdrachten.
  3. Klik op Instellingen voor lesgroepenand thenLidmaatschap van lesgroepen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Kies een optie onder Wie kan deelnemen aan lesgroepen in uw domein als docent:
    • Alleen gebruikers in uw domein: Alleen gebruikers in je domein kunnen deelnemen aan lesgroepen als docent.
    • Gebruikers in domeinen op de toelatingslijst: (standaard) Gebruikers in domeinen die op de toelatingslijst staan, kunnen deelnemen aan lesgroepen in je domein als docent.
  6. Klik op Opslaan. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geconfigureerd, kun je mogelijk de instellingen van de bovenliggende organisatie-eenheid Overnemen of Overschrijven.
Bepalen aan welke lesgroepen je gebruikers kunnen deelnemen
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Klik op de homepage van de Beheerdersconsole op Appsand thenGoogle Workspaceand thenOpdrachten.
  3. Klik op Instellingen voor lesgroepenand thenLidmaatschap van lesgroepen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Kies een optie onder Aan welke lesgroepen kunnen gebruikers in uw domein deelnemen:
    • Alleen lesgroepen in uw domein: Gebruikers kunnen alleen deelnemen aan lesgroepen in je domein.
    • Lesgroepen in domeinen op de toelatingslijst: (standaard) Gebruikers kunnen deelnemen aan lesgroepen in domeinen die op de toelatingslijst staan.
    • Alle Google Workspace-lesgroepen: Gebruikers kunnen deelnemen aan alle lesgroepen in elk Google Workspace-domein.
  6. Klik op Opslaan. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geconfigureerd, kun je mogelijk de instellingen van de bovenliggende organisatie-eenheid Overnemen of Overschrijven.

Een toelatingslijst gebruiken voor vertrouwde domeinen

Als je een domein op een toelatingslijst zet, kunnen je gebruikers deelnemen aan lesgroepen in dat domein en kunnen gebruikers uit dat domein deelnemen aan lesgroepen in jouw domein. Je kunt maximaal vijftig domeinen op de toelatingslijst zetten. Subdomeinen en domeinaliassen worden niet meegenomen als je een domein op de toelatingslijst zet. Je kunt alleen Google Workspace-domeinen op de toelatingslijst zetten.

Ga als volgt te werk om een domein toe te voegen aan of te verwijderen van de toelatingslijst:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Appsand thenGoogle Workspaceand thenOpdrachten.
  3. Klik op Instellingen voor lesgroepen.
  4. Kies een optie naast Domeinen op de toelatingslijst:
    • Als je een domein wilt toevoegen, klik je op Configureren of Bewerkenand thenNieuwe toevoegen. Voer het volledige domeinadres in en klik op Domein op de toelatingslijst zetten.
    • Als je een domein wilt verwijderen, klik je op Bewerken. Plaats de muisaanwijzer op de naam van het domein en klik op Verwijderenand thenVerwijderen van de toelatingslijst.

Opmerking: Het kan 24 uur duren voordat de wijzigingen van kracht worden.

De Google Workspace-beheerders van beide domeinen moeten wijzigingen aanbrengen in de Google Beheerdersconsole voordat de toelatingslijst juist werkt met Opdrachten. Daarna moeten ze de Google Drive-instellingen configureren zodat bestanden kunnen worden gedeeld tussen de domeinen. Meer informatie over werken met externe Google Workspace-domeinen.

Volgende stap: Bestanden delen in Drive instellen

Als je toestaat dat gebruikers in externe domeinen kunnen deelnemen aan lesgroepen in jouw domein, moet je de Google Drive-instellingen zo configureren dat bestanden mogen worden gedeeld buiten je organisatie. Deze instellingen zijn nodig om opdrachten te kunnen inleveren en teruggeven.

Zie Het delen van Drive-bestanden instellen voor Opdrachten