Få ut mer av Google Earth

Om du har en fråga eller vill spara tid när du använder Google Earth kan du kolla in dessa tips och mindre kända verktyg.

Viktigt! Dessa tips gäller endast Google Earth på webben och mobilen. De gäller inte Google Earth Pro.

Använda Earth i flera webbläsare

Från och med mars 2020 kan du använda Earth i olika webbläsare. Programmet fungerar med Chrome, Firefox, Opera och Edge. Stöd för ytterligare andra kommer senare.

Systemkrav för Google Earth

• Google Chrome 67, Firefox 63, Edge 79 eller Safari 11.
  • Tänk på att aktivera maskinvaruacceleration.
Så här aktiverar du maskinvaruacceleration i Google Chrome:
  1. Klicka på Mer Mer följt av Inställningar högst upp till höger.
  2. Klicka på Avancerat längst ned på sidan.
  3. Slå på Använd maskinvaruacceleration när det är tillgängligt under System.
  4. Starta om Chrome-webbläsaren och Google Earth.

Prova de senaste funktionerna i Google Earth

Aktivera 3D-bilder

Använd 2D- eller 3D-ikonen längst ner till vänster för att växla lägen. Så här växlar du mellan 3D- och 2D-byggnader:

1. Öppna Google Earth på datorn.
  2. Klicka på Visa följt av Lager längst upp till vänster.
  3. Under Ytterligare lager aktiverar eller inaktiverar du 3D-byggnader
    • När reglaget är blått är 3D-byggnader aktiverade.

Tips!  Om 2D-läget är aktiverat kan du se nyare bilder i vissa regioner. Aktivera 2D-läget om du vill se de allra senaste bilderna. 2D-läget kan också göra att appen fungerar bättre överlag.

Fler användbara Earth-funktioner

Aktivera animerade moln
Du kan visa molntäcket de senaste 24 timmarna i en upprepad animation. Molndata uppdateras när ny data är tillgänglig, vanligtvis varje timme.
  1. Öppna Google Earth på datorn.
  2. Klicka på Visa följt av Lager längst upp till vänster.
  3. Under Ytterligare lager kan du aktivera eller inaktivera Animerade moln.
    • När reglaget är blått är animerade moln aktiverade.
Tips!Google Earth visar stationära moln som standard. Animerade moln tonar bort och försvinner sedan när du zoomar in.

Ändra inställningar för mörkt läge

1. Öppna Google Earth på datorn.
  2. Klicka på Verktyg följt av Inställningar Settings till vänster.
  3. Under Apptema väljer du Mörkt tema eller Ljust tema.
Ändra flyghastighet
  1. Öppna Google Earth på datorn.
  2. Klicka på Verktyg följt av Inställningar Settings till vänster.
  3. Dra reglaget Hastighet för flyganimation under Animationer för att ändra hastigheten.
Läs in kartbilder snabbare
  1. Öppna Google Earth på datorn.
  2. Klicka på Verktyg följt av Inställningar Settings till vänster.
  3. Scrolla till avsnittet Allmänt.
  4. Välj en storlek under Storlek på cacheminne.

Tips! För att det ska gå snabbare att läsa in bilder kan du öka cachestorleken eller inaktivera 3D-bilder. Ibland läses Google Earth-bilder inte in helt, vilket kan göra att bilden verkar oskarp. Kontrollera att inläsningsindikatorn längst ned till höger visar 100 %.

Ändra hur longitud och latitud visas

1. Öppna Google Earth på datorn.
  2. Klicka på Verktyg följt av Inställningar Settings till vänster.
  3. Välj format på latitud eller longitud under Format och enheter.

Ändra måttenheter

1. Öppna Google Earth på datorn.
  2. Klicka på Verktyg följt av Inställningar Settings till vänster.
  3. Välj Måttenheter under Format och enheter.