De här anvisningarna gäller äldre versioner av Google Earth. Få hjälp med nya Google Earth.

Så samlas bilder in

Du kan se en stor samling bilder i Google Earth, däribland satellitbilder, flygfoton, 3D-bilder och Street View-bilder. Bilderna samlas in från leverantörer och plattformar över tid. Bilderna är inte i realtid, så du ser inga direktsända förändringar.

När bilder samlas in

• På vissa bilder anges ett enda insamlingsdatum, som uppges av bildleverantören.
  • Om en bild är en mosaik av flera satellitbilder eller flygfoton som tagits under flera dagar eller månader visas ett datumintervall med ett startdatum och ett slutdatum som talar om mellan vilka datum bilderna samlades in.
  • Om lite eller ingen datuminformation tillhandahålls av dataleverantören visas ett start- och slutdatum som vi kan vara rimligt säkra på att bilden togs mellan.

Exempel:

• ”Sommaren 1995” kan bli startdatum:1995-06-01 och slutdatum:1995-09-30
  • ”1943” kan bli startdatum:1943-01-01 och slutdatum:1943-12-31

Obs! För bilder med ett datumintervall visar Bilddatum det äldsta datumet i det möjliga intervallet, så det datumet är aldrig senare än bildens faktiska insamlingsdatum.

Om du vill ha mer information om när en bild samlades in bör du kontakta den leverantör som tillhandahöll den ursprungliga datamängden. Bildleverantörer visas i upphovsrättsdatumen. Google kan inte tillhandahålla mer information om bilder man äger än den som visas i Google Earth och Maps.

Varför bilddatum ändras

• Bilder närmare marken består ofta av en bild. Datumet som visas i dessa fall bör vara samma oavsett vart du flyttar markören.
  • Flygfoton består ofta av en mosaik av flera bilder. Datumet kan ändras när du flyttar markören på kartan.
  • Inget datum visas när det inte finns någon datuminformation tillgänglig för bilden eller när markören befinner sig på gränsen mellan två bilder.

Mer om bildtyper och deras insamlingsdatum

Satellitbilder och flygfoton

Satellitbilderna och flygfotona i Google Earth tas av kameror på satelliter och flygplan som samlar in varje bild på ett specifikt datum och vid en specifik tidpunkt. Dessa bilder kan användas som en enda bild i Google Earth med det specifika insamlingsdatumet, men ibland kan följande hända:

• Bilderna kombineras i en mosaik med bilder som tagits under flera dagar eller månader. Dessa bilder visas som en enda bild utan skarvar och datumet kan ändras när du flyttar markören på kartan.
  • Det finns begränsad information om bildinsamlingen och datumet som visas reflekterar startdatumet i ett datumintervall under vilket bilden troligen samlades in.
  • När lagret 3D-byggnader är på hämtas de detaljerade terräng- och byggnadsbilderna från flygfoton som samlas in under flera datum, så Google Earth visar inget insamlingsdatum.
  • Informationen om insamlingsdatumet har gått förlorad eller är felaktig på grund av mänskliga fel eller andra problem.
Street View-bilder

Du kan även utforska Street View-bilder i Google Earth. När du tittar på en Street View-panoramabild kan du se månaden och året som ett panorama samlades in längst ner på skärmen.

3D-bilder

Google Earth visar inget insamlingsdatum för 3D-bilder, eftersom flygfoton samlas in under flera datum. Det gör det möjligt att visa detaljerade terräng- och byggnadsbilder.

Historiska bilder

När du tittar på historiska bilder innebär datumet på tidsreglaget att bilderna som visas samlades in på eller innan datumet i fråga.

• Om databasen innehåller två överlappande bilder av en plats som samlades in samma dag visas bara en av dem i Google Earth.
  • Ibland avviker datumen som visas på tidsreglaget och i statusfältet med en dag på grund av skillnader i tidszonen mellan datumet/tidpunkten då bilden samlades in och tidszonen som datorn befinner sig i.
  • Som standard använder Google Earth värddatorns tidsinställningar, men detta kan ändras till UTC eller någon annan tidszon med hjälp av Alternativ för datum och tid Alternativ.