Nämä ohjeet koskevat Google Earthin aiempia versioita. Tutustu uuden Google Earthin ohjeisiin.

Kuvien kerääminen

Voit nähdä suuren kuvakokoelman Google Earthissa, mukaan lukien satelliitti-, ilma-, 3D- ja Street View ‑kuvia. Kuvat kerätään ajan myötä toimittajilta ja alustoilta. Kuvat eivät ole reaaliaikaisia, joten et näe todellisia muutoksia.

Milloin kuvia kerätään?

• Joillekin kuville kerrotaan yksi hankintapäivä, joka on kuvan toimittajan määrittämä.
  • Jos kuva on useista satelliitti- ja ilmakuvista muodostettu mosaiikki, jonka kuvat on otettu useiden päivien tai kuukausien aikana, kuvien keräysajankohdaksi ilmoitetaan alkamis- ja päättymispäivän välinen ajanjakso.
  • Jos datan toimittaja kertoo vain vähän tai ei lainkaan päivämäärätietoja, ajanjakson alkamis- ja päättymispäivinä näytetään päivämäärät, joiden välillä kuva on melko varmasti otettu.

Esimerkkejä:

• "Kesä 1995" saatetaan näyttää seuraavasti: alkamispäivä 1.6.1995 ja päättymispäivä 30.9.1995.
  • "1943" saatetaan näyttää seuraavasti: alkamispäivä 1.1.1943 ja päättymispäivä 31.12.1943.

Huom. Kaikille tietyn ajanjakson kuville näytetään päivämääränä vanhin mahdollinen päivä, jotta päivämäärä ei ole koskaan uudempi kuin kuvan todellinen keräyspäivä.

Jos etsit lisätietoja siitä, milloin kuva on kerätty, ota yhteyttä datajoukon alkuperäiseen toimittajaan. Kuvien toimittajat näytetään tekijänoikeuspäivämäärien yhteydessä. Google ei voi antaa enempää tietoja omistamistaan kuvista kuin mitä näytetään Google Earthissa ja Mapsissa.

Miksi kuvan päivämäärät vaihtuvat?

• Läheltä maanpintaa otetut kuvat muodostuvat yleensä yhdestä kuvasta. Näissä tapauksissa näytettävän päivämäärän tulisi pysyä samana riippumatta siitä, mihin liikutat kohdistinta.
  • Ilmakuvat ovat yleensä useista kuvista muodostettu mosaiikki. Päivämäärä voi vaihtua, kun liikutat kohdistinta kartalla.
  • Päivämäärää ei näytetä lainkaan, jos kuvasta ei ole päivämäärädataa tai jos kohdistin on kahden kuvan rajalla.

Lisätietoja kuvatyypeistä ja niiden keräyspäivistä

Satelliitti- ja ilmakuvat

Google Earthin satelliitti- ja ilmakuvat otetaan satelliiteissa ja lentokoneissa olevilla kameroilla, jotka keräävät kunkin kuvan tiettynä päivänä ja kellonaikana.Näitä kuvia voidaan käyttää Google Earthissa yhtenä kuva, jolla on tietty keräyspäivä, mutta joskus niitä käytetään muillakin tavoin:

• Kuvat yhdistetään mosaiikiksi, jonka kuvat on otettu useiden päivien tai kuukausien aikana. Tällöin kyseiset kuvat näytetään yhtenä saumattomana kuvana, ja päivämäärä voi vaihtua, kun liikutat kohdistinta kartalla.
  • Kuvien keräämisestä on rajallisesti tietoa, ja näytettävä päivämäärä kertoo sen ajanjakson alkamispäivän, jona kuva todennäköisimmin on kerätty.
  • Kun 3D-rakennukset ‑taso on päällä, tarkat kuvat maastosta ja rakennuksista haetaan useiden päivien aikana kerätyistä ilmakuvista, joten Google Earth ei näytä keräyspäivää.
  • Keräyspäivätietoa ei ole tai se on epätarkka johtuen inhimillisestä virheestä tai muista ongelmista.
Street View ‑kuvat
Voit myös tutkia Street View ‑kuvia Google Earthissa. Kun katselet Street View ‑panoraamaa, näet näytön alareunassa panoraaman keräyskuukauden ja -vuoden.
3D-kuvat

Google Earthissa ei näytetä 3D-kuvien keräyspäiviä. Tämä johtuu siitä, että ilmakuvat kerätään useiden päivien aikana. Näin on mahdollista näyttää yksityiskohtaisia kuvia maastosta ja rakennuksista.

Historialliset kuvat

Kun katselet historiallisia kuvia, aikajanalla näkyvä päivämäärä kertoo, että kyseiset kuvat on otettu kyseisenä päivänä tai sitä aikaisemmin.

• Jos tietokannassa on kaksi kuvaa samasta paikasta samalta päivältä, vain toinen niistä näkyy Google Earthissa.
  • Joskus aikajanalla ja tilapalkissa näkyvät päivämäärät voivat erota toisistaan yhden päivän verran. Tämä johtuu kuvien keräyspäivän ja -ajan ja tietokoneen aikavyöhykkeen erosta.
  • Google Earth käyttää oletuksena isäntätietokoneen aikavyöhykettä, mutta tämä voidaan muuttaa UTC-vyöhykkeeksi tai miksi tahansa muuksi aikavyöhykkeeksi kohdasta Päivämäärä- ja aika-asetukset Options.