Gebruikershandleiding van Google Earth voor Android (<3.0)

In deze gebruikershandleiding wordt Google Earth voor Android beschreven.

Welkom bij Google Earth voor Android! Met deze applicatie wordt uw Android een venster op de wereld waarmee u de hele planeet tot in detail kunt bekijken. U kunt ook aanvullende inhoud weergeven.

Systeemvereisten

Ondersteunde apparaten Alle Android-apparaten die zijn gefabriceerd in 2010 of later of met Android OS 2.1 of hoger
Ondersteunde schermresoluties Apparaten moeten een scherm met een normale of hoge dichtheid hebben (een resolutie van 320 x 480 pixels of hoger). Meer informatie over schermresoluties.
SD-geheugenkaart Minimaal 211 MB
Apparaatgeheugen Minimaal 35 MB vrij systeemgeheugen
Apparaten waarop 3D-gebouwen worden ondersteund Apparaat moet beschikken over dual-core processoren (bijvoorbeeld Motorola Xoom, Motorola Atrix 4G) voor de weergave van 3D-gebouwen in de lijst met lagen

Als u Google Earth niet kunt vinden in Android Market en u wel aan alle systeemvereisten voldoet, kunt u deze link (https://market.android.com/details?id=com.google.earth) naar uw telefoon verzenden en op uw mobiele apparaat op de link tikken. Vervolgens wordt de pagina voor Google Earth in de Android Market-app geopend.

Google Earth voor Android werkt beter via een wifi-verbinding dan via een 3G- of andere netwerkverbinding.

Navigeren

In de 3D-viewer van de aarde kunt u op verschillende manieren navigeren:

Rondkijken

Zorg ervoor dat het pictogram Rondkijken is geselecteerd in de linkerbenedenhoek van het scherm. Als dit pictogram is geselecteerd, wordt de balk onder het oog groen weergegeven.

Zet één vinger op het scherm en verschuif deze om vanaf dat punt 360 graden in het rond te kijken.

Als de balk onder het oog niet groen is, is het pictogram Rondkijken niet ingeschakeld. Raak het aan om Rondkijken in te schakelen.
Schuiven

Zorg ervoor dat het pictogram Rondkijken
in de linkerbenedenhoek van het scherm is uitgeschakeld. Hiermee wordt automatisch de modus Schuiven geopend.

Plaats één vinger op het scherm en sleep deze in de gewenste richting. U kunt de weergave ook 'gooien' door uw vinger snel over het scherm te bewegen.

Als de balk onder het pictogram Rondkijken groen is, raakt u het pictogram aan om de modus Rondkijken uit te schakelen en de modus Schuiven te openen.
Inzoomen
Plaats twee vingers tegelijk op het scherm en spreid ze of dubbeltik op het scherm.
Uitzoomen Plaats twee vingers tegelijk op het scherm en beweeg ze naar elkaar toe (knijpbeweging).
Kantelen
Zorg er eerst voor dat de modus 'Rondkijken' is ingeschakeld door het pictogram Rondkijken aan te raken. Een balk onder het oog wordt groen weergegeven om aan te geven dat de modus is ingeschakeld.

Als u omhoog wilt kantelen, raakt u het scherm aan en sleept u naar beneden.
Als u omlaag wilt kantelen, raakt u het scherm aan en sleept u naar boven.
Mijn locatie

Klik op de knop Menu en selecteer vervolgens Mijn locatie. Google Earth navigeert naar uw locatie en markeert uw exacte locatie met een blauwe stip.
Menuselectie sluiten
Nadat u de gewenste opties heeft geselecteerd in het menu, kunt u met de knop 'Terug' terugkeren naar de Google Earth-viewer.
Weergave met het noorden boven herstellen
Klik op het kompas in de rechterbovenhoek van het scherm om de weergave met het noorden boven te herstellen.

Voor meer informatie over de nauwkeurigheid van 'Mijn locatie' gaat u naar dit gerelateerde artikel in het Helpcentrum van Google Maps voor mobiel.

De weergave kantelen

Wanneer u Google Earth voor Android voor het eerst start, wordt de aarde standaard recht van boven weergegeven. U kunt de weergave kantelen als u een gebied onder een andere hoek wilt bekijken. U kunt de volledige 360 graden kantelen, waardoor u de horizon kunt bekijken.

Als u het scherm wilt kantelen, raakt u het pictogram Rondkijken aan en controleert u of het is ingeschakeld. Raak het scherm aan en schuif uw vinger omlaag om omhoog te kantelen. Raak het scherm aan en schuif uw vinger omhoog om omlaag te kantelen.

Zoeken naar plaatsen of bedrijven

Zoeken
Kompaspictogram
U kunt naar locaties zoeken door de knop Menu aan te raken en het pictogram Zoeken te kiezen.

Als u naar een plaats of bedrijf wilt zoeken, geeft u uw zoektermen op (bijvoorbeeld 'pizza in Amersfoort', 'Geraardsbergen, België', 'Noordeinde 64, Den Haag' of 'Brazilië').

Als er meerdere resultaten zijn, wordt er voor elk daarvan een pictogram weergegeven in Google Earth voor Android. Raak het betreffende pictogram aan om naar de gewenste locatie te navigeren.
Zoekresultaten wissen
Druk op Menu en selecteer Zoekresultaten wissen. Raak 'Geschiedenis wissen' aan.

Eerdere zoekopdrachten worden nu niet meer als suggestie weergegeven in het zoekvak en alle huidige zoekresultaten worden gewist.

Tip: als u ergens naartoe vliegt nadat u een zoekresultaat heeft aangeraakt, kunt u de beweging stoppen door het scherm aan te raken.

Inhoud weergeven

U kunt uitgebreide geografische inhoud in uw huidige weergave bekijken, waaronder Plaatsen, Bedrijven, Panoramio (foto's), Wikipedia, Grenzen en labels en Terrein.

Druk in Google Earth op de knop Menu om de optie 'Lagen' weer te geven.

Selecteer Lagen via de knop Menu. U kunt een laag selecteren of de selectie ongedaan maken door het selectievakje rechts van de naam van de laag aan te raken.

Zodra u deze inhoud heeft ingeschakeld, kunt u de bijbehorende pictogrammen in het hoofdvenster aanraken voor meer informatie. Het aantal pictogrammen dat voor een gebied wordt weergegeven, kan per zoomniveau verschillen.

Wanneer u de weergave van terrein heeft ingeschakeld, kunt u heuvelachtig of bergachtig terrein in 3D bekijken.

Opties voor cachegeheugen, zoekgeschiedenis en meeteenheden

Instellingen

Via het menu 'Instellingen' heeft u toegang tot de volgende opties:
Gegevenscache wissen Wanneer u de optie 'Gegevenscache wissen' aanraakt, wordt uw cachegeheugen gewist.

Google Earth slaat kleine hoeveelheden beelden en gegevens die u heeft bekeken op, zodat deze informatie sneller kan worden weergegeven wanneer u opnieuw naar deze gebieden navigeert.

U kunt zo nodig geheugenruimte besparen door het cachegeheugen te wissen.
Afstandseenheid instellen U kunt schakelen tussen mijl/voet en kilometer/meter door in het menu op de pijl-omlaag te drukken.