De här anvisningarna gäller äldre versioner av Google Earth. Få hjälp med nya Google Earth.

Utforska jorden på din dator

Titta på berg, kullar, landmärken och undervattenslandskap med 3D-visning. Du kan zooma in och ut, luta eller rotera vyn för att se dig omkring.

Byta synvinkel

Använd en mus om du vill byta perspektiv och utforska andra terränger.

• Titta åt valfritt håll: Vänsterklicka och håll ned knappen. Dra sedan markören tills du ser den vy du vill ha.
  • Återgå till standardvyn: Klicka på kartan och tryck på r.

Zooma in och ut

Du kan zooma in och ut för att se mer eller mindre av kartområdet. Använd scrollningshjulet på musen eller musens styrplatta för att zooma in eller ut.

Luta för att se kullar och berg

När du startar Google Earth ser du jorden rakt framifrån. Du kan luta kartan åt valfritt håll.

Mac

• Tryck och håll ned rullningsknappen. För sedan musen framåt eller bakåt.
  • Tryck på Skift och scrolla framåt eller bakåt för att vrida uppåt eller nedåt.

Windows och Linux

Tryck på Skift + vänsterklick. Dra sedan åt valfritt håll.

Justera höjdökning

1. Öppna Google Earth.
  2. I Windows: Klicka på Verktyg Nästa Alternativ Nästa 3D-vy. På Mac: Klicka på Google Earth Nästa Inställningar Nästa 3D-vy.
  3. Ange ett tak mellan 0,01 och 3 för Höjdökning under Terräng. 1,5 visar en naturlig ökning.
  4. Klicka på Använd.

Utforska havet

Se havsbotten, djuphavsgravar och annan undervattensterräng.
Visa eller dölja havsytan: Klicka på Visa Nästa Vattenyta. Du kan titta från ovansidan eller undersidan av vattenytan.

Peka vyn norrut

Klicka på uppåtpilen på kompassen längst upp till höger. Kompassen och globen återgår till att peka norrut.

Använda navigeringskontrollerna

Navigeringskontrollerna sitter i det övre högra hörnet på kartan och tonas ut när du inte använder dem.

• Visa navigeringskontrollerna genom att föra musen över höger hörn av kartan.
  • Om du inte hittar navigeringskontrollerna kan du i menyn längst upp klicka på Visa Nästa Visa navigering Nästa Automatiskt.

Visa eller dölja kompassen: Klicka på menyn längst upp på Visa Nästa Visa navigering.

Flytta runt på globen

1. Öppna Google Earth.
  2. Peka mot en riktningspil på kompassen.
  3. Vänsterklicka och håll ned knappen. Släpp sedan upp knappen när du har nått den del av världen du vill upptäcka.

Ange en standardstartplats

Du kan ändra var du börjar varje gång du startar Google Earth.

1. Öppna Google Earth.
  2. Gå till platsen du vill ställa in som startplats.
  3. Rotera, luta och zooma tills du har den vy du vill ha.
  4. Klicka på Visa Nästa Gör detta till min startplats på menyn längst upp.