De aarde verkennen op uw computer

Bekijk gebergten, heuvels, herkenningspunten en onderwaterlandschappen met de 3D-viewer. U kunt in- en uitzoomen, en de weergave kantelen of draaien om rond te kijken.

Het gezichtspunt aanpassen

Met de muis kunt u uw perspectief aanpassen en verschillende terreinen verkennen.

• In elke gewenste richting kijken: Klik met de linkermuisknop en houd de knop ingedrukt. Sleep de cursor vervolgens totdat u de gewenste weergave heeft gevonden.
  • Terug naar de standaardweergave: Klik op de kaart en druk op r.

In- en uitzoomen

U kunt in- en uitzoomen om meer of minder van een bepaald gebied op de kaart te zien. Gebruik hiervoor het scrolwiel op de muis.

• Inzoomen: beweeg de muisaanwijzer over de wereldbol en dubbelklik met de linkermuisknop totdat u bent ingezoomd naar de gewenste weergave.
  • Uitzoomen: dubbelklik met de rechtermuisknop totdat u bent uitgezoomd naar de gewenste weergave.

Kantelen om heuvels en gebergten weer te geven

Wanneer u Google Earth voor het eerst gebruikt, ziet u een platte weergave van de wereldbol. U kunt de bol in elke richting kantelen.

Mac

• Houd de scrolknop ingedrukt. Beweeg de muis vervolgens naar voren of naar achteren.
  • Druk op Shift en scrol naar voren of naar achteren om de wereldbol omhoog of omlaag te kantelen.

Windows en Linux

Druk op Shift en klik met de linkermuisknop. Sleep de cursor vervolgens in elke gewenste richting.

De terreinhoogte aanpassen

1. Open Google Earth.
  2. Windows: klik op Hulpmiddelen Volgende Opties Volgende 3D-weergave. Mac: klik op Google Earth Volgende Voorkeuren Volgende 3D-weergave.
  3. Geef onder Terrein een getal tussen 0,01 en 3 op voor Hoogtevergroting. Als u 1,5 opgeeft, levert dit een natuurlijke hoogte op.
  4. Klik op Toepassen.

De oceaan verkennen

Bekijk zeebodems, diepe oceaangeulen en andere onderwaterlandschappen.
Als u de oppervlakte van de oceaan wilt verbergen of weergeven, klikt u op Weergave Volgende Wateroppervlak. U kunt de waterspiegel van boven of van onderen bekijken.

De weergave naar het noorden laten wijzen

Klik in de rechterbovenhoek op de pijl-omhoog op het kompas. Het kompas en de wereldbol keren terug naar een weergave op het noorden.

De navigatieknoppen gebruiken

De navigatieknoppen bevinden zich in de rechterbovenhoek van de kaart en vervagen wanneer u ze niet gebruikt.

• Als u de navigatieknoppen wilt weergeven, plaatst u de muisaanwijzer in de rechterbovenhoek van de kaart.
  • Als u de navigatieknoppen niet ziet, klikt u in het menu bovenaan op Weergave Volgende Navigatie weergeven Volgende Automatisch.

Het kompas weergeven of verbergen: klik in het menu bovenaan op Weergave Volgende Navigatie weergeven.

Over de wereldbol bewegen

1. Open Google Earth.
  2. Plaats de muisaanwijzer op een richtingspijl op het kompas.
  3. Houd de linkermuisknop ingedrukt. Laat de knop los wanneer u bent aangekomen bij het deel van de wereld dat u wilt zien.

Een standaardstartlocatie instellen

U kunt de locatie instellen die wordt gebruikt telkens wanneer u Google Earth start:

1. Open Google Earth.
  2. Ga naar de locatie die u als startlocatie wilt instellen.
  3. Draai, kantel en zoom in totdat u de gewenste weergave heeft.
  4. Klik in het menu bovenaan op Weergave Volgende Dit instellen als mijn startlocatie.