De här anvisningarna gäller äldre versioner av Google Earth. Få hjälp med nya Google Earth.

Hitta och använd platskoordinater

Hitta longituden och latituden för vilken plats som helst på jorden. Longitud och latitud finns i Google Earth för datorn.

Hitta koordinater för en plats

1. Öppna Google Earth.
  2. När du flyttar muspekaren över olika platser visas koordinaterna längst ned till höger.

Om musen inte hålls över kartan visas platskoordinaterna för mittpunkten på kartan.

Välj hur koordinater visas

Ändra hur koordinaterna visas baserat på personliga inställningar eller behov. Du kan välja ett av dessa format:

• Decimalgrader: som 37.7°, -122.2°
  • Grader, minuter, sekunder: som 37°25'19.07"N, 122°05'06.24"W
  • Grader, decimalminuter: som 32° 18.385' N 122° 36.875' W
  • Universal Transverse Mercator: som 10 S 055974, 4282182
Windows och Linux
  1. Öppna Google Earth.
  2. Längst upp klickar du på Verktyg följt av Alternativ.
  3. Klicka på 3D-visning. Under Visa lat/long väljer du ett visningsformat.
  4. Klicka på OK. Koordinaterna visas längst ned till höger.
Mac
  1. Öppna Google Earth.
  2. Längst upp klickar du på Google Earth följt av Inställningar.
  3. Klicka på 3D-visning. Under Visa lat/long väljer du ett visningsformat.
  4. Klicka på OK. Koordinaterna visas längst ned till höger.

Söka med hjälp av koordinater

Om du redan känner till koordinaterna för en plats kan du använda dem för att söka efter den platsen:

1. Öppna Google Earth.
  2. Ange koordinaterna med ett av följande format i sökrutan i panelen till vänster:
    • Decimalgrader: som 37.7°, -122.2°
    • Grader, minuter, sekunder: som 37°25'19.07"N, 122°05'06.24"W
  3. Google Earth zoomar in på den platsen och koordinaterna visas längst ned till höger.

Aktivera koordinatrutnät

Om du vill visa en exakt plats kan du använda koordinaterna i kartrutnätet:

• Klicka på Visa följt av Rutnät i den övre menyraden.
  • Ctrl + n (Windows) eller ⌘ + L (Mac).

Rutnätslinjerna markeras med ungefärliga koordinater. Exakta longitud- och latitudangivelser finns längst ned till höger.