Etäisyyksien ja pinta-alojen mittaaminen Google Earthissa

Earthissa voit tarkistaa etäisyyksiä ja arvioida eri kohteiden kokoja viivojen ja muotojen avulla.

Mitattavat kohteet

Google Earthin ja Earth Pron tietokoneversioissa voit mitata pituutta maanpinnalla viivan tai polun avulla.

Earth Prossa voit myös mitata

• ympärysmittoja ympyröiden avulla
  • muita alueita polygonien avulla
  • 3D-rakennuksia.

Mittaaminen

1. Avaa Google Earth.
  2. Siirry johonkin paikkaan maapallolla.
  3. Valitse valikkopalkista Työkalut > Viivain. Näkyviin tulee ruutu.
  4. Valitse Viivain-ruudun vasemmasta alakulmasta Hiirellä navigointi -valintaruutu.
  5. Klikkaa mittauksessa käytettävän työkalun välilehteä:
    • Google Earthissa voit mitata seuraavilla työkaluilla:
      • viiva: kahden pisteen välinen etäisyys kartalla
      • polku: useiden pisteiden välinen etäisyys maanpinnalla
    • Google Earth Prossa voit mitata myös seuraavilla työkaluilla:
      • polygoni: geometrisen muodon etäisyys tai pinta-ala maanpinnalla
      • ympyrä: ympyrän ympärysmitta maanpinnalla
      • 3D-polku: rakennuksen ja eri paikkojen välinen etäisyys maanpinnalla
      • 3D-polygoni: 3D-rakennusten korkeus, leveys ja pinta-ala.
  6. Klikkaa mittauksen lähtöpistettä kartalla.
  7. Klikkaa päätepistettä.
  8. Mittausta esittävä viiva tai muoto tulee näkyviin maapallolle. Mittaustulokset näkyvät Viivain-ruudussa.

Mittaustuloksen tallentaminen

Mittaamisen jälkeen voit tallentaa mittaustuloksen seuraavasti:

1. Valitse Viivain-ruudussa Tallenna.
  2. Kirjoita Nimi-kenttään mittaustuloksen nimi.
  3. Valitse oikeasta alakulmasta OK. Google Earth lisää mittaustuloksesi vasemmanpuoleisen paneelin Paikat-kohtaan.

Lisätietojen lisääminen mittaustulokseen

1. Valitse Viivain-ruudussa Tallenna.
  2. Voit vaihtaa Nimi-kentässä olevan oletusnimen.
  3. Klikkaa eri välilehtiä ja kirjoita haluamillesi välilehdille lisätietoja, kuten kuvaus tai korkeus. Voit myös muuttaa väriä ja tyyliä.
  4. Valitse oikeasta alakulmasta OK. Google Earth lisää mittaustuloksesi vasemmanpuoleisen paneelin Paikat-kohtaan.

Aiempien mittaustulosten tarkasteleminen

Voit tarkastella aiempia mittaustuloksia seuraavasti:

1. Avaa Google Earth.
  2. Näet luettelon aiemmista mittaustuloksista vasemmalla puolella olevan paneelin Paikat-kohdassa.
  3. Valitse tarkasteltavan mittaustuloksen valintaruutu.
  4. Kaksoisklikkaa mittaustuloksen nimeä. Earth siirtyy mittaustulokseen ja näyttää muodon kartalla.
  5. Voit tarkastella mittaustuloksen lisätietoja viemällä osoittimen muodon päälle ja klikkaamalla hiiren kakkospainiketta.
  6. Valitse Ominaisuudet. Mittaustulosruutu avautuu.