Deze instructies hebben betrekking op oudere versies van Google Earth. Klik hier voor hulp voor de nieuwe versie van Google Earth.

De aarde verkennen op je computer

Bestudeer gebergten, heuvels, herkenningspunten en onderwaterlandschappen met de 3D-viewer. U kunt in- en uitzoomen, en de weergave kantelen of draaien om rond te kijken.

Het gezichtspunt aanpassen

Met de muis kunt u uw perspectief aanpassen en verschillende terreinen verkennen.

• In elke gewenste richting kijken: Klik met de linkermuisknop en houd de knop ingedrukt. Sleep de cursor vervolgens totdat je de gewenste weergave hebt gevonden.
  • Terug naar de standaardweergave: Klik op de kaart en druk op r.

In- en uitzoomen

Je kunt in- en uitzoomen om meer of minder van een bepaald gebied op de kaart te checken. Gebruik het scrollwiel van de muis of het touchpad van de muis om in en uit te zoomen.

Kantelen om heuvels en gebergten weer te geven

Als je Google Earth voor het eerst gebruikt, vind je een platte weergave van de wereldbol. Je kunt de bol in elke richting kantelen.

Mac

• Houd de scrolknop ingedrukt. Beweeg de muis vervolgens naar voren of naar achteren.
  • Druk op Shift en scrol naar voren of naar achteren om de wereldbol omhoog of omlaag te kantelen.

Windows en Linux

Druk op Shift en klik met de linkermuisknop. Sleep de cursor vervolgens in elke gewenste richting.

De terreinhoogte aanpassen

1. Open Google Earth.
  2. Op Windows: Klik op Extra Volgende Opties Volgende 3D-weergave. Op Mac: Klik op Google Earth Volgende Voorkeuren Volgende 3D-weergave.
  3. Geef onder Terrein een getal tussen 0,01 en 3 op voor Hoogtevergroting. Als u 1,5 opgeeft, levert dit een natuurlijke hoogte op.
  4. Klik op Toepassen.

De oceaan verkennen

Ontdek zeebodems, diepe oceaangeulen en andere onderwaterlandschappen.
Het oppervlak van oceanen weergeven of verbergen: Klik op Weergave Volgende Waterspiegel. Je kunt de waterspiegel van boven of van onderen weergeven.

De weergave naar het noorden laten wijzen

Klik in de rechterbovenhoek op de pijl-omhoog op het kompas. Het kompas en de wereldbol keren terug naar een weergave op het noorden.

De navigatieknoppen gebruiken

De navigatieknoppen bevinden zich in de rechterbovenhoek van de kaart en vervagen wanneer u ze niet gebruikt.

• Als u de navigatieknoppen wilt weergeven, plaatst u de muisaanwijzer in de rechterbovenhoek van de kaart.
  • Als je de navigatieknoppen niet kunt vinden, klik je in het menu bovenaan op Weergave Volgende Navigatie tonen Volgende Automatisch.

Het kompas tonen of verbergen: Klik in het menu bovenaan op Weergeven Volgende Navigatie tonen.

Over de wereldbol bewegen

1. Open Google Earth.
  2. Plaats de muisaanwijzer op een richtingspijl op het kompas.
  3. Houd de linkermuisknop ingedrukt. Laat de knop los wanneer je bent aangekomen bij het deel van de wereld dat je wilt verkennen.

Een standaardstartlocatie instellen

U kunt de locatie instellen die wordt gebruikt telkens wanneer u Google Earth start:

1. Open Google Earth.
  2. Ga naar de locatie die u als startlocatie wilt instellen.
  3. Draai, kantel en zoom in totdat u de gewenste weergave heeft.
  4. Klik in het menu bovenaan op Weergave Volgende Dit instellen als mijn startlocatie.