Deze instructies hebben betrekking op oudere versies van Google Earth. Klik hier voor hulp voor de nieuwe versie van Google Earth.

Coördinaten van locaties zoeken en gebruiken

Vind de longitude en latitude van elke locatie op de wereldbol. Weergave van de longitude en latitude is beschikbaar in Google Earth voor computers.

Coördinaten van een locatie zoeken

1. Open Google Earth.
  2. Terwijl u uw muis over verschillende locaties beweegt, worden er rechtsonder coördinaten weergegeven.

Als je muisaanwijzer niet op de kaart staat, worden de coördinaten van het midden van de kaart getoond.

Kiezen hoe coördinaten worden getoond

Je kunt de manier waarop coördinaten worden getoond, aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren of behoeften. U kunt de volgende notaties kiezen:

• Decimale graden: bijvoorbeeld 37,7°, -122,2°
  • Graden, minuten, seconden: bijvoorbeeld 37°25'19.07"N, 122°05'06.24"W
  • Graden, decimale minuten: bijvoorbeeld 32° 18.385' N 122° 36.875' W
  • Universal Transverse Mercator: bijvoorbeeld 10 S 055974, 4282182
Windows en Linux
  1. Open Google Earth.
  2. Klik bovenaan op Extra en dan Opties.
  3. Klik op 3D-weergave. Kies daarna een weergavenotatie onder Latitude/longitude tonen.
  4. Klik op OK. De coördinaten staan rechtsonder.
Mac
  1. Open Google Earth.
  2. Klik bovenaan op Google Earth en dan Voorkeuren.
  3. Klik op 3D-weergave. Kies daarna een weergavenotatie onder Latitude/longitude tonen.
  4. Klik op OK. De coördinaten staan rechtsonder.

Zoeken met coördinaten

Als je de coördinaten van een locatie al weet, kun je daarmee zoeken naar die locatie:

1. Open Google Earth.
  2. Voer in het zoekvak in het linkerdeelvenster de coördinaten in met een van de volgende notaties:
    • Decimale graden: bijvoorbeeld 37,7°, -122,2°
    • Graden, minuten, seconden: bijvoorbeeld 37°25'19.07"N, 122°05'06.24"W
  3. Google Earth zoomt in op de betreffende locatie. De coördinaten staan rechtsonder.

Het raster met coördinaten aanzetten

Als je een exacte locatie wilt vinden, kun je de coördinaten op het raster op de kaart gebruiken:

• Klik in de menubalk bovenaan op Weergave en dan Raster.
  • Ctrl + n (Windows) of ⌘+ L (Mac).

De rasterlijnen zijn gemarkeerd met algemene coördinaten. De exacte longitude en latitude staan rechtsonder.