De här anvisningarna gäller äldre versioner av Google Earth. Få hjälp med nya Google Earth.

Mät avstånd och höjd

Använd linjer och former när du vill ta reda på avstånd och beräkna storleken på olika objekt i Earth.

I Google Earth Pro kan du mäta följande:

• Polygon: avståndet eller arean för en form på marken.
  • Cirkel: omkretsen av en cirkel på marken.
  • 3D-bana: avståndet mellan en byggnad och platser på marken.
  • 3D-polygon: höjd, bredd och area för 3D-byggnader.

Gör en mätning och spara den

1. Öppna Google Earth Pro.
  2. Navigera till en plats på globen.
  3. Klicka på Verktyg följt av Linjal på menyraden. Ett nytt fönster, Linjal, med tillgängliga alternativ öppnas.
  4. Längst ned till vänster väljer du Musnavigering.
  5. Klicka på fliken för det du vill mäta.
  6. Håll muspekaren över en punkt på kartan och klicka på en startpunkt för mätningen.
  7. Håll sedan muspekaren över en annan punkt och klicka på en slutpunkt.
  8. Mätningen visas nu i fönstret Linjal. Om du vill spara mätningen klickar du på Spara.
  9. Ange ett namn på mätningen i fältet Namn.
  10. Längst ned till höger klickar du på OK. Google Earth lägger till mätningen under Platser i panelen till vänster.

Lägg till fler detaljer när du sparar en mätning

Öppna fönstret Ny bana eller Redigera bana. Ändra fält som höjd, färg och format.

Öppna sparade mätningar

1. Öppna Google Earth Pro.
  2. På vänster sida, under Platser, ser du en lista över sparade mätningar. Markera mätningen du vill öppna.
  3. Dubbelklicka på mätningens namn. Mätningen visas på kartan i Earth.
  4. För att se mätinformation håller du muspekaren över formen och högerklickar. Klicka sedan på Egenskaper (Windows) eller Visa info (Mac). Fönstret Redigera bana öppnas.

Hitta en banas höjdprofil

Utforska lutning, höjd och avstånd längs en bana.

1. Öppna Google Earth Pro.
  2. Rita en bana eller öppna en befintlig.
  3. Klicka på Redigera följt av Visa höjdprofil.
  4. En höjdprofil öppnas i den nedre halvan av 3D-visningen. Om höjdmätningen är 0 ser du till att terränglagret är aktiverat.
    • Y-axeln i diagrammet visar höjden och X-axeln visar avståndet.
    • Om du vill se höjden och avståndet på olika platser längs en bana håller du muspekaren över banan.
    • Vänsterklicka och håll kvar musknappen om du vill se data för en viss del av banan. Flytta sedan muspekaren längs banan du vill visa.
    • Om du vill ändra måttenheter på en Windows-dator väljer du Verktyg följt av Alternativ. Under Måttenheter väljer du fot eller meter.
    • Om du vill ändra måttenheter på en Mac-dator väljer du Google Earth följt av Inställningar. Under Måttenheter väljer du fot eller meter.