Duo is geüpgraded naar Meet, dé app voor videogesprekken en vergaderingen. Meer informatie

Je Google Duo-gesprekken en -vergaderingen blijven privé met versleuteling

Google Duo is geüpgradet en bevat nu functionaliteit voor zowel videogesprekken als vergaderingen. Je kunt op de volgende manieren in Duo communiceren:
  • Videobellen via 1-op-1 en groepsgesprekken: De klassieke end-to-end versleutelde Duo-functie waarbij je een nummer of groep rechtstreeks belt.
  • Vergaderingen: Hiermee kun je een Google Meet-vergadering met cloudversleuteling maken of eraan deelnemen met een link als je er klaar voor bent. Meet-vergaderingen vinden plaats in de Duo-app.

Er zitten verschillen tussen de beschikbare functies en versleutelmethoden van videogesprekken en vergaderingen.

Meer informatie over de upgrade

Duo gebruikt end-to-end versleuteling voor 1-op-1 en groepsvideogesprekken, en cloudversleuteling voor vergaderingen die worden gevoerd of gemaakt in Duo, zodat je gesprekken privé blijven.
  • Alleen de mensen in een gesprek of vergadering weten wat er wordt gezegd of getoond.
  • Google kan audio of video van je gesprek of vergadering niet bekijken, horen of opslaan.
Google Duo gebruikt meerdere versleutelingsmethoden om ervoor te zorgen dat je gegevens worden beveiligd.
  • Voor 1-op-1 en groepsvideogesprekken: er wordt end-to-end versleuteling gebruikt om gegevens te maskeren met een code waartoe alleen jij en de andere bellers toegang hebben.
  • Voor Meet-vergaderingen in de Duo-app: er wordt cloudversleuteling in plaats van end-to-end versleuteling gebruikt om je vergaderingsgegevens tijdens de overdracht en opgeslagen gegevens in de datacenters van Google te versleutelen.
Tip: Organisaties die een extra beveiligingslaag willen toevoegen, kunnen ook versleuteling aan de clientzijde gebruiken om volledige controle over hun versleutelingssleutels te hebben. Meer informatie over versleuteling aan de clientzijde
End-to-end versleuteling is een standaard beveiligingsmethode waarmee communicatiegegevens worden beschermd. Deze functie is ingebouwd in elk 1-op-1 en groepsvideogesprek in Duo, dus je hoeft de functie niet zelf aan te zetten. Je kunt de functie ook niet uitzetten.
Verschillen tussen end-to-end versleuteling en cloudversleuteling
End-to-end versleuteling voor 1-op-1- en groepsvideogesprekken:
  • is een standaard beveiligingsmethode waarmee communicatiegegevens worden beschermd,
  • staat standaard aan en kan niet worden uitgezet,
  • laat alleen mensen in een gesprek weten wat er wordt gezegd of getoond,
  • staat niet toe dat Google de audio en video van je gesprek bekijkt, hoort of opslaat, en
  • maskeert de gespreksgegevens met een code die je alleen kunt decoderen met een sleutel.

Voor cloudversleuteling voor vergaderingen geldt het volgende:

• Vergaderingsgegevens in de Duo-app worden standaard versleuteld tijdens de overdracht tussen de client en Google-datacenters voor videovergaderingen in Google Duo of Google Meet.
  • Als een deelnemer aan de vergadering opnamen aanzet, worden die standaard opgeslagen in Google Drive en versleuteld.
  • De versleuteling van vergaderingen voldoet aan:
    • beveiligingsnormen van de Internet Engineering Task Force voor Datagram Transport Layer Security (DTLS), en
    • Secure Real-time Transport Protocol (SRTP).

Meer informatie over versleuteling van gesprekken en vergaderingen in Google Duo

Hoe we je gegevens beschermen in één-op-één gesprekken

Gedeelde geheime sleutels blijven op het apparaat van de beller staan

Je apparaat ontsleutelt de audio en video van je gesprek via een gedeelde geheime sleutel. Deze sleutel wordt gemaakt op jouw apparaat en op het apparaat van degene met wie je belt. De sleutel wordt verwijderd nadat het gesprek is beëindigd. Deze wordt niet met een server gedeeld.

Wat je nodig hebt voor een gedeelde sleutel

Elk apparaat heeft het volgende nodig om de gedeelde sleutel te berekenen:

• Een privésleutel, die alleen op jouw apparaat wordt opgeslagen
  • Een openbare sleutel, die op de servers van Duo wordt opgeslagen

De eerste keer dat je Duo instelt, maakt je apparaat meerdere combinaties van privé- en openbare sleutels. Op die manier ben je klaar voor verschillende gesprekken met end-to-end-versleuteling.

Hoe gedeelde geheime sleutels worden gemaakt

• De apparaten wisselen de openbare sleutels uit, maar onthullen de privésleutels niet.
  • Vervolgens gebruikt elk apparaat de privésleutel en de openbare sleutel van het andere apparaat om de gedeelde geheime sleutel te berekenen. Hiervoor wordt een wiskundig proces gebruikt dat cryptografie heet.

Je gesprek kan niet worden gedecodeerd door Google-servers

Als je iemand belt via Duo, gaan de audio en video van je gesprek meestal rechtstreeks van jouw apparaat naar het apparaat van de ontvanger. Deze verbinding wordt peer-to-peer genoemd. Het gesprek gaat niet via een Google-server.

Soms is er echter geen peer-to-peer-verbinding beschikbaar, bijvoorbeeld als dit wordt geblokkeerd door een netwerkinstelling. In dat geval worden de audio en video van een gesprek via een relayserver van Google doorgeschakeld tussen jouw apparaat en het apparaat van degene die je hebt gebeld. Je gesprek kan niet worden gedecodeerd door de server, omdat deze de gedeelde geheime sleutel niet heeft.

Hoe we je gegevens in groepsgesprekken beschermen

Groepsgesprekken blijven privé op de server

Groepsgesprekken hebben ook end-to-end-versleuteling. We willen ervoor zorgen dat groepsgesprekken van hoge kwaliteit zijn. Daarom gaan ze via een Google-server.

Deze server stuurt de gespreksaudio en -video van iedereen door naar anderen in de groep. De server gebruikt informatie over je gesprek om gesprekken door te sturen, zoals het apparaat waarvan de video afkomstig is. De server heeft geen toegang tot de end-to-end-sleutels en kan de media niet ontsleutelen.

Groepsgesprekken maken gebruik van meerdere sleutels

De apparaten van alle groepsleden maken automatisch gebruik van de volgende sleutels om deel te nemen aan een gesprek dat via een server plaatsvindt:

• Een afzendersleutel om de audio en video van het gesprek te versleutelen. Wanneer iemand een groepsgesprek start, wordt deze sleutel door elk apparaat met de andere apparaten uitgewisseld.
  • Een sleutel van de client naar de server om informatie over het gesprek te versleutelen. Deze sleutel wordt door elk apparaat met de server uitgewisseld.

Wat de sleutels doen

De sleutels doen het volgende:

• De audio en video van je gesprek versleutelen, zodat alleen andere mensen binnen de groep dit kunnen horen en zien.
  • De audio, video en informatie van andere mensen in het groepsgesprek decoderen.

Sleutels kunnen tijdens groepsgesprekken veranderen

In de volgende gevallen worden door alle apparaten nieuwe afzendersleutels uitgewisseld:

• Iemand verlaat een groep.
  • Iemand die nog geen deel uitmaakte van de groep, wordt er tijdens een gesprek aan toegevoegd.

Als een persoon in de groep niet meteen deelneemt aan het groepsgesprek, kan zijn of haar apparaat nog steeds de afzendersleutel van de rest gebruiken. Op die manier kan die persoon op elk moment aan het gesprek deelnemen als het gesprek al gaande is.

Als het groepsgesprek wordt beëindigd, worden de sleutels verwijderd.