Foutmelding in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Formulieren oplossen: 'Er is iets misgegaan'

Als je een foutmelding krijgt zoals 'Er is iets misgegaan. Laad opnieuw' of 'Kan bestand niet laden', waardoor je geen wijzigingen kunt aanbrengen in een document, presentatie of spreadsheet, kun je het probleem oplossen. Als je dringend toegang nodig hebt tot een bestand en je verder wilt werken, zijn er diverse tijdelijke oplossingen die je kunt proberen.

Andere veelvoorkomende foutmeldingen:

• Er is een fout opgetreden. Probeer deze pagina opnieuw te laden of kom over enkele minuten terug.
  • Er is een serverfout opgetreden. Klik in de browser op Opnieuw laden.

Basisstappen voor probleemoplossing

Wacht 5 minuten en laad de pagina opnieuw

Soms krijg je een foutmelding maar wordt de fout vanzelf opgelost. Wacht 5 minuten en laad de pagina opnieuw.

Zorg voor een betere internetverbinding

Als je een slechte internetverbinding hebt, kun je een locatie opzoeken waar het internet betrouwbaarder is. Als dat mogelijk is, kun je ook een bekabelde verbinding gebruiken.

Update verouderde software of apparaatfirmware

Als je een oudere computer of browser gebruikt, voldoet deze misschien niet aan de systeemvereisten voor Documenten, Presentaties of Spreadsheets. Je kunt ook proberen hetzelfde bestand op een ander apparaat te openen. Als je hetzelfde document op een andere computer wel kunt openen, heeft het probleem misschien te maken met je apparaat. Je kunt je browser updaten naar de nieuwste versie.

Je browser slaat de geopende tabbladen en vensters op. Als je de browser opnieuw start, worden deze automatisch weer geopend. Incognitovensters worden niet opnieuw geopend als Chrome opnieuw wordt gestart.

Probeer een andere browser

Als je regelmatig foutmeldingen krijgt terwijl je je vaste browser gebruikt, probeer je een andere browser.

Deel de bewerkingsrechten met een ander account

Je kunt de bewerkingsrechten voor je bestand delen met een ander account en het bestand via dat account bewerken. Je kunt het bestand in Google Drive delen zonder het te openen.

Geavanceerde probleemoplossing

Wis het cachegeheugen en de cookies

Browsers slaan soms gegevens van pagina's op om ze snel te kunnen laden. Het kan dan gebeuren dat er een foutpagina wordt opgeslagen. Deze krijg je daarna steeds te zien, wat tot een foutmelding leidt. Je kunt dit probleem oplossen door het cachegeheugen en de cookies te wissen.

Tip: Als je Safari, Firefox of Microsoft Edge gebruikt, kun je het cachegeheugen en de cookies ook daarin wissen.

Zet de extensies uit

Sommige extensies in je browser kunnen de werking van Documenten, Presentaties of Spreadsheets verstoren. Probeer het bestand te openen in een incognitovenster en log in met je Google-account. Daarna kun je alle extensies in Chrome uitzetten.

Tip: Als je Safari, Firefox of Microsoft Edge gebruikt, kun je ook daarin de extensies uitzetten.

Zet de offline modus aan (alleen in de Chrome-browser)

Als je Chrome gebruikt en de Chrome-extensie Google Offline Documenten installeert, kun je de offline modus aanzetten en de internetverbinding uitzetten. Je kunt dan de laatst geopende documenten op je computer opslaan zonder internetverbinding. Het probleem kan misschien worden opgelost door de offline modus aan of uit te zetten.

1. Open Google Drive op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen Instellingen en dan Instellingen.
  3. Zet Offline toegang aan.
  4. Als je offline wilt werken, open je Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.

Wis gehoste app-gegevens (alleen in de Chrome-browser)

Gehoste app-gegevens zijn gegevens van de apps die je via de Chrome Web Store hebt toegevoegd aan Chrome. Je kunt de gehoste app-gegevens wissen om het probleem op te lossen.

1. Open Google Chrome op je computer.
  2. Klik bovenaan op Chromeen dan Browsegegevens wissen.
  3. Klik op Geavanceerd.
  4. Selecteer Gehoste app-gegevens
  5. Klik op Gegevens wissen.

Importeer de gegevens van het bestand via een nieuwe spreadsheet (alleen in Google Spreadsheets)

Als het probleem optreedt in Google Spreadsheets en je het niet kunt oplossen door in Drive een kopie van het bestand te maken, kun je de functie IMPORTRANGE gebruiken om de gegevens in een nieuwe spreadsheet te importeren, zodat deze niet verloren gaan. Als je IMPORTRANGE() wilt gebruiken, moet je de URL en de naam van het tabblad van het oorspronkelijke bestand kennen.

Belangrijk: Bij het gebruik van IMPORTRANGE() worden formules uit de oorspronkelijke spreadsheet niet in de nieuwe spreadsheet geïmporteerd.

Stappen om door te gaan met werken

Maak een kopie van het bestand in Drive

Als de foutmelding in Presentaties, Spreadsheets of Documenten verhindert dat je wijzigingen in je bestand kunt aanbrengen, kun je een kopie van het bestand maken en deze in Google Drive openen. Daarna kun je het gekopieerde bestand verder bewerken.

1. Open Google Drive op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand.
  3. Klik op Een kopie maken.

Tip: Het kan een paar seconden duren voordat je het gekopieerde bestand op dezelfde locatie ziet als het oorspronkelijke bestand.

Download het bestand en upload het daarna weer

Als de foutmelding verhindert dat je het huidige bestand kunt bewerken, kun je ook proberen het bestand vanuit Google Drive naar je computer te downloaden en het daarna weer naar Google Drive te uploaden. Er wordt dan een nieuw bestand gemaakt met dezelfde inhoud.

Het bestand downloaden

1. Open Google Drive op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand.
  3. Klik op Downloaden.

Het bestand uploaden

1. Open Google Drive op je computer.
  2. Klik op Nieuw.
  3. Klik op Bestand uploaden.
  4. Upload het bestand.

Belangrijk: Als je het bestand downloadt, gaan bepaalde functies in het bestand (zoals de revisiegeschiedenis) misschien verloren.

Download het bestand vanuit Drive en werk lokaal

Je kunt het bestand ook downloaden naar je computer en aangebrachte wijzigingen opslaan in Google Drive. Als de ondersteunde software is geïnstalleerd, kun je het gedownloade bestand op je computer openen en eraan blijven werken. Wanneer de foutmelding niet meer wordt getoond, kun je het gedownloade bestand weer uploaden naar Google Drive of de wijzigingen via kopiëren en plakken verwerken in het oorspronkelijke bestand.

Belangrijk: Als je het bestand downloadt en lokaal gaat werken, gaan bepaalde functies (zoals de revisiegeschiedenis) misschien verloren.

Een probleem melden of de community om hulp vragen

Als er nog steeds fouten optreden wanneer je een bestand opnieuw laadt, kun je het probleem melden of hulp vragen.

• Als je nog vragen hebt, kun je deze stellen in de Help-community voor Editors van Google Documenten.
  • Als je een probleem wilt melden, open je het betreffende bestand in Documenten, Spreadsheets of Presentaties en klik je bovenaan op Help en dan Help ons verbeteren.