Dela mappar i Google Drive

Vill du ha avancerade Google Workspace-funktioner för företaget?

Prova Google Workspace i dag!

Det här går att göra med mappar som du delat med andra:

• Kan organisera, lägga till och redigera: Andra kan öppna, redigera, ta bort eller flytta alla filer i mappen om de är inloggade på ett Google-konto. Andra kan också lägga till filer i mappen.
  • Får enbart öppna: Andra kan se mappen och öppna alla filer i den.

Mer om mappdelning:

• När du delar eller ändrar behörigheten för en mapp uppdateras filerna och undermapparna i den med de nya delningsinställningarna. Filer som läggs till i en mapp vid ett senare tillfälle ärver behörigheter från mappen utöver behörigheter som läggs till direkt i filerna.
  • Om du delar eller slutar dela mappar med många filer eller undermappar kan det ta tid innan alla behörigheter ändras. Om du ändrar många redigerings- eller visningsbehörigheter samtidigt kan det ta tid innan du ser ändringarna.

Tips! Om du vill ge nya användare med skrivbehörighet åtkomst till mappen använder du delningsadressen för en fil som är djupkapslad inuti mappen.

• Lagringsutrymmet räknas för personen som laddade upp filen, inte mappens ägare.
  • När du hanterar stora mappstrukturer kan underordnade och överordnade mappbehörigheter skilja sig åt. Du kan åsidosätta ärvda behörigheter för underordnade mappar så att de skiljer sig från den överordnade mappen. Du kan även ta bort överordnade behörigheter från en underordnad mapp.

Välj vem du vill dela med

Dela med specifika personer
  1. Öppna Google Drive.
  2. Klicka på mappen som du vill dela.
  3. Välj Dela Add approver .
  4. Ange den e-postadress eller Google-grupp som du vill dela med. Om du använder ett jobb- eller skolkonto kan du dela med föreslagna mottagare.
    • Tips! Om du vill inaktivera föreslagna mottagare kan du gå till Drive-inställningarna Inställningar. Avmarkera Visa föreslagna mottagare i delningsdialogrutan.
  5. Bestäm vilken roll personer ska ha i mappen genom att välja Läsbehörig, Kommentator eller Redigerare.
  6. Om du använder ett kvalificerat jobb- eller skolkonto klickar du på Lägg till utgångsdatum för att lägga till ett utgångsdatum.
    • Tips! Sista giltighetsdatum för mappar finns för rollerna Läsbehörig och KommentatorMin enhet.
  7. Välj att avisera personer.
    • Om du vill informera personer om att du har delat ett objekt med dem markerar du rutan bredvid Avisera personer. Om du aviserar andra inkluderas samtliga e-postadresser du anger i e-postmeddelandet. Om du inte vill informera dem avmarkerar du rutan.
  8. Välj Skicka eller Dela.

Tips! När du uppdaterar behörigheter för en fil som du delar från Min enhet och personen du delar med inte har behörigheter kan du uppdatera behörigheterna för:

• mappen som innehåller filen
  • enbart själva filen.
Dela med en grupp specifika personer

Dela med en Google-grupp

I Google Drive kan du dela mappar med Google Grupper i stället för specifika personer. Du har följande alternativ:

• Lägg till en medlem i en grupp: Personen får åtkomst till filer och mappar som gruppen har.
  • Ta bort en medlem från en grupp: Personen förlorar åtkomst till filer och mappar som gruppen har.

Så här delar du en mapp med din Google-grupp:

1. Skapa en Google-grupp.
  2. Lägg till medlemmar i gruppen.
  3. Dela mappen med gruppen.

Tips! Innan en mapp visas i mappen Delas med mig måste du öppna den från en inbjudan eller länk.

Dela med ett chattrum

Om du vill dela mappar med ett chattrum i Google Drive kan du lägga till mappen du vill dela direkt i chattrummet eller dela en länk till Google Drive-mappen.

Så här delar du en mapp med ett chattrum i Google Chat:

1. Öppna Google Chat på datorn.
  2. Välj det chattrum som du vill dela mappen med.
  3. Klicka på menyn Integration följt av Drive nere till vänster.
  4. Välj mappen du vill dela med ett chattrum.
  5. Klicka på Infoga.

Så här delar du en mapp från en länk i Google Drive:

1. Öppna Google Drive på datorn.
  2. Högerklicka på mappen som du vill dela med ett chattrum.
  3. Klicka på Hämta länk följt av Kopiera länk följt av Klar.
  4. Öppna Google Chat.
  5. Välj det chattrum som du vill dela mappen med.
  6. Klistra in länken som du kopierade i meddelandefältet.

Tips!

• När du skickar en mapp till ett chattrum visas en uppmaning om att bevilja åtkomst.
    • Om du ger åtkomst till chattrummet får personer som går med i rummet senare också åtkomst till de delade mapparna.
  • När personer lämnar ett chattrum förlorar de åtkomsten till mapparna i chattrummet om de inte har delningsåtkomst:
    • Som enskild person
    • Som medlem i en annan grupp
  • Om du vill bevilja mappåtkomst måste du ha redigeringsåtkomst för den mapp du vill dela.
Tillåt allmän åtkomst till mappen

Du kan bestämma om mappen ska vara tillgänglig för allmänheten eller begränsad enbart till de personer som har åtkomst. Om du tillåter åtkomst för alla med länken begränsar inte mappen vem som får åtkomst till den.

1. Öppna Google Drive på datorn.
  2. Klicka på mappen som du vill dela.
  3. Klicka på Dela Add approver .
  4. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil under Allmän åtkomst.
  5. Välj vilka som ska få åtkomst till mappen.
    • Tips! Om du använder ditt Google-konto för jobbet eller skolan kan du välja att endast dela filer och mappar med en viss målgrupp, till exempel din avdelning. När du håller muspekaren över gruppnamnet visas en beskrivning av respektive målgrupp.
  6. Bestäm vilken roll personer ska ha i mappen genom att välja Läsbehörig, Kommentator eller Redigerare.

Ändra delningsbehörigheter för delade mappar

Redigera, kommentera eller öppna delade filer

När du delar en mapp uppdateras filerna och undermapparna i den med de nya delningsinställningarna. Beroende på hur du delade mappen har personerna som du delade med tillgång till filerna i den:

• Redigerare: Andra personer kan öppna, redigera, ta bort eller flytta alla filer i mappen. Andra personer kan också lägga till filer i mappen.
  • Kommentator: Andra personer kan kommentera och föreslå filer i mappen, men de kan inte ändra eller dela objekt i mappen.
  • Läsbehörig: Andra personer kan se mappen och de kan öppna alla filer i den.

När du har delat mappen kan du ändra hur filerna i den delas.

Lägg till sista giltighetsdatum
Gör någon annan till ägare av en mapp

När du överför ägandet av en mapp behåller filerna i den sin ursprungliga ägare. Så här ändrar du ägarna till fler än en mapp:

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Välj den mapp som du vill byta ägare på.
    • Om du vill välja flera mappar håller du Skift nedtryckt och klickar på mapparna som du vill ha.
  3. Längst upp till höger klickar du på Dela Add approver .
  4. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil till höger om personens namn.
  5. Klicka på Överför äganderätten.
  6. Klicka på Ja.

När du gör någon annan till ägare av en mapp kan du redigera mappen om inte den nya ägaren beslutar att ändra din åtkomst.

Filer som tagits bort från delade mappar

När någon tar bort en fil från en delad mapp har bara ägaren tillgång till den.

Så här får du tillbaka en borttagen fil från en delad mapp:

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Högst upp klickar du på Sök på Drive.
  3. Skriv in namnet på filen.
  4. Högerklicka på filen.
  5. Klicka på Lägg till på Min enhet Lägg till på min enhet.