Dela mappar i Google Drive

Vill du få ut mer av Google Drive på jobbet eller i skolan? Registrera dig för en kostnadsfri provperiod på G Suite.

Det här går att göra med mappar som du delat med andra:

• Kan organisera, lägga till och redigera: Andra kan öppna, redigera, ta bort eller flytta alla filer i mappen om de är inloggade på ett Google-konto. Andra kan också lägga till filer i mappen.
  • Får enbart öppna: Andra kan se mappen och öppna alla filer i den.

Mer om mappdelning:

• Om du delar eller slutar dela mappar med många filer eller undermappar kan det ta tid innan alla behörigheter ändras. Om du ändrar många redigerings- eller visningsbehörigheter samtidigt kan det ta tid innan du ser ändringarna.

Tips! Om du vill ge nya användare med skrivbehörighet åtkomst till mappen använder du delningsadressen för en fil som är djupkapslad inuti mappen.

• Lagringsutrymmet räknas för personen som laddade upp filen, inte mappens ägare.
  • När du hanterar stora mappstrukturer kan underordnade och överordnade mappbehörigheter skilja sig åt. Du kan åsidosätta ärvda behörigheter för underordnade mappar så att de skiljer sig från den överordnade mappen. Du kan även ta bort överordnade behörigheter från en underordnad mapp.

Välj vem du vill dela med

Vissa personer

På samma sätt som med filer kan du välja att dela enbart med vissa personer.

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Klicka på mappen som du vill dela.
  3. Klicka på Dela Add approver .
  4. Under Personer anger du e-postadressen eller Google-gruppen som du vill dela med.
  5. Välj hur en person kan använda mappen genom att klicka på nedåtpilen Nedåtpil.
  6. Klicka på Skicka. Ett e-postmeddelande skickas till dem du har delat med.
Alla som har en länk till mappen

Du kan ge andra en länk till mappen så att du inte behöver lägga till e-postadresser när du delar mappen.

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Klicka på mappen som du vill dela.
  3. Klicka på Dela Add approver .
  4. Längst upp till höger klickar du på Hämta delbar länk.
  5. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil intill Alla med länken.
  6. Välj om personer kan redigera eller öppna.
  7. Kopiera och klistra in länken i ett e-postmeddelande eller någon annanstans där du vill dela den.
En grupp specifika personer

Dela med en Google-grupp

Du kan dela filer och mappar med Google-grupper i stället för enskilda personer. När du lägger till eller tar bort medlemmar från gruppen får eller förlorar de åtkomst till filer och mappar som gruppen kan se eller använda.

1. Skapa en Google-grupp.
  2. Lägg till medlemmar i gruppen.
  3. Dela filen eller mappen med gruppen.

Obs! Gruppmedlemmar måste öppna filen eller mappen från en inbjudan eller länk innan den visas i Delas med mig.

Ändra delningsbehörigheter för delade mappar

Redigera, kommentera eller öppna delade filer

När du delar en mapp uppdateras delningsinställningarna för filerna i den. Beroende på hur du delade mappen har personerna som du delade med tillgång till filerna i den:

• Kan organisera, lägga till och redigera: Andra kan öppna, redigera, ta bort eller flytta alla filer i mappen. Andra kan också lägga till filer i mappen.
  • Får enbart öppna: Andra kan se mappen och de kan öppna alla filer i den.

När du har delat mappen kan du ändra hur filerna i den delas.

Gör någon annan till ägare av en mapp

När du överför ägandet av en mapp behåller filerna i den sin ursprungliga ägare. Så här ändrar du ägarna till fler än en mapp:

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Välj den mapp som du vill byta ägare på.
    • Om du vill välja flera mappar håller du Skift nedtryckt och klickar på mapparna som du vill ha.
  3. Längst upp till höger klickar du på Dela Add approver .
  4. Klicka på Avancerat.
  5. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil till höger om personens namn.
  6. Klicka på Är ägare.
  7. Klicka på Spara ändringar.

När du gör någon annan till ägare av en mapp kan du redigera mappen om inte den nya ägaren beslutar att ändra din åtkomst.

Filer som tagits bort från delade mappar

När någon tar bort en fil från en delad mapp har bara ägaren tillgång till den.

Så här får du tillbaka en borttagen fil från en delad mapp:

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Högst upp klickar du på Sök på Drive.
  3. Skriv in namnet på filen.
  4. Högerklicka på filen.
  5. Klicka på Lägg till på Min enhet Lägg till på min enhet.