Del mapper i Google Disk

Vil du ha avanserte Google Workspace-funksjoner for bedriften din?

Prøv Google Workspace i dag

Dette kan andre gjøre med mapper når du har delt dem:

• Organisere/tilføye/endre: Hvis de er logget på en Google-konto, kan de åpne, redigere, slette eller flytte filer i mappen. De kan også legge til filer i mappen.
  • Kan bare se: De kan se mappen, og de kan åpne alle filene i mappen.

Mer om deling av mapper:

• Når du deler eller endrer tillatelsene for en mappe, endres også delingsinnstillingene for de tilhørende filene og undermappene. Filer som blir lagt til i mappen senere, får de samme tillatelsene som gjelder for den overordnede mappen – i tillegg til eventuelle tillatelser du legger til direkte i filene.
  • Hvis du deler eller slutter å dele mapper med mange filer eller undermapper, kan det ta tid før alle tillatelsene endres. Hvis du endrer redigerings- eller lesetilgangen til mange brukere eller elementer samtidig, kan det ta tid før du ser endringene.

Tips: I mellomtiden kan du gi nye samarbeidere tilgang til mappen ved å dele nettadressen til en fil som ligger langt nede i mappestrukturen.

• Filen bruker av lagringskvoten til den som lastet den opp – ikke eieren av mappen.
  • Når du administrerer store mappestrukturer, kan tillatelsene for underordnede og overordnede mapper være forskjellige. Du kan overstyre tillatelsene for underordnede mapper slik at de er forskjellige fra den overordnede mappen. Du kan også fjerne overordnede tillatelser fra underordnede mapper.

Velg hvem du vil dele med

Del med bestemte personer
  1. Gå til Google Disk.
  2. Klikk på mappen du vil dele.
  3. Velg Del Legg til godkjenner.
  4. Skriv inn e-postadressen eller Google-gruppen du vil dele med. Hvis du bruker en jobb- eller skolekonto, kan du dele den med foreslåtte mottakere.
    • Tips: For å slå av foreslåtte mottakere, gå til Innstillinger Innstillinger i Disk. Fjern avmerkingen for «Vis foreslåtte mottakere i dialogboksen for deling».
  5. Velg Lesetilgang, Kommentartilgang eller Redigeringstilgang for å bestemme hvilken rolle folk skal ha.
  6. Hvis du bruker en kvalifisert jobb- eller skolekonto, klikker du på Legg til en utløpsdato for å legge til en utløpsdato.
    • Tips: Utløpsdatoer for mapper er tilgjengelig for rollene Lesetilgang og Kommentartilgang i Min disk.
  7. Velg å varsle folk.
    • Hvis du vil varsle folk om at du har delt et element med dem, merker du av for «Send varsler». Hvis du velger å sende varsler, tas alle e-postadressene du oppgir, med i e-posten. Hvis du ikke vil varsle folk, fjerner du avmerkingen.
  8. Velg Send eller Del.

Tips: Når du oppdaterer tillatelsene for en fil du deler fra Min disk, og personen du deler med, ikke har tillatelser, kan du oppdatere tillatelsene for

• mappen som inneholder filen
  • bare selve filen
Del med en gruppe med bestemte personer

Del med Google-grupper

I Google Disk kan du dele mapper med Google Grupper i stedet for bestemte personer. Du kan gjøre dette:

• Legg til medlemmer i en gruppe: Personer du legger til, får tilgang til filene og mappene i gruppen.
  • fjerner et medlem fra en gruppe: Personen mister tilgangen til filene og mappene i gruppen.

Slik deler du mapper med Google-gruppen din:

1. Opprett en Google-gruppe.
  2. Legg til medlemmer i gruppen din.
  3. Del mappen med gruppen.

Tips: Før nye mapper vises i «Delt med meg»-mappen, må du åpne den nye mappen via en invitasjon eller link.

Del i chatrom

Med Google Disk kan du dele mapper direkte i chatrom ved å legge dem til der, eller ved å dele linker til Google Disk-mappene.

Slik deler du mapper i chatrom i Google Chat:

1. Gå til Google Chat på en datamaskin.
  2. Velg chatrommet du vil dele mappen i.
  3. Nederst til venstre klikker du på integreringsmenyen  og så Disk .
  4. Velg mappen du vil dele i chatrommet.
  5. Klikk på Sett inn.

Slik deler du mapper via linker i Google Disk:

1. Gå til Google Disk på en datamaskin.
  2. Høyreklikk på mappen du vil dele i chatrommet.
  3. Klikk på Hent linken og så Kopier linken og så Ferdig.
  4. Gå til Google Chat.
  5. Velg chatrommet du vil dele mappen i.
  6. Lim inn linken du kopierte, i meldingsfeltet.

Tips:

• Når du sender mapper i chatrom, bes du om å gi tilgang.
    • Hvis du gir tilgang til det aktuelle chatrommet, får personer som blir med i rommet senere, også tilgang til de delte mappene.
  • Når noen forlater et chatrom, mister de tilgangen til mappene i det aktuelle chatrommet, med mindre de har delingstilgang:
    • Som enkeltperson
    • Som medlem av en annen gruppe
  • For å gi tilgang til mapper du vil dele, må du ha redigeringstilgang til den aktuelle mappen.
Gi generell tilgang til mappen

Du kan bestemme om mappen din skal være generelt tilgjengelig eller begrenset til personene med tilgang. Hvis du gir tilgang til alle som har linken, er det ingen begrensninger på hvem som har tilgang til mappen.

1. Gå til Google Disk på en datamaskin.
  2. Klikk på mappen du vil dele.
  3. Klikk på Del Legg til godkjenner.
  4. Under «Generell tilgang» klikker du på nedoverpilen Nedoverpil.
  5. Velg hvem som skal ha tilgang til mappen.
    • Tips: Hvis du bruker Google-kontoen på jobb eller skole, kan du velge bare å dele filer og mapper med en bestemt gruppe, for eksempel avdelingen din. Når du holder markøren over gruppenavnet, kan du se en beskrivelse av hver målgruppe.
  6. Velg Lesetilgang, Kommentartilgang eller Redigeringstilgang for å bestemme hvilken rolle folk skal ha.

Endre delingstillatelser for delte mapper

Rediger, kommenter eller se delte filer

Når du deler mapper, oppdateres delingsinnstillingene for filene og undermappene. Avhengig av hvordan du delte mappen, får personene du delte med, tilgang til filene den inneholder:

• Redigeringstilgang: Folk kan åpne, redigere, slette og flytte filer i mappen. De kan også legge til filer i mappen.
  • Kommentartilgang: Folk kan legge inn kommentarer og forslag for filer i mappen, men de kan ikke endre elementer i mappen eller dele dem med andre.
  • Lesetilgang: Folk kan se mappen, og de kan åpne alle filene i mappen.

Når du har delt mappen, kan du endre hvordan filene den inneholder, blir delt.

Legg til en utløpsdato
Gjør en annen person til eier av en mappe

Når du overfører eierskapet til en mappe, beholder filene inne i mappen sin opprinnelige eier. Slik bytter du eier for flere mapper:

1. Gå til drive.google.com på en datamaskin.
  2. Velg mappen du vil endre eiere for.
    • For å velge flere mapper, hold Shift-tasten nede og klikk på mappene du ønsker.
  3. Øverst til høyre klikker du på Del Legg til godkjenner.
  4. Klikk på nedoverpilen Nedoverpil til høyre for personens navn.
  5. Klikk på Overfør eierskap.
  6. Klikk på Ja.

Når du har gjort noen andre til eier av en mappe, kan du redigere mappen helt til den nye eieren bestemmer seg for å endre tilgangen din.

Filer som slettes fra delte mapper

Når noen sletter filer fra delte mapper, er det bare eieren som har tilgang til dem.

Slik henter du tilbake slettede filer fra delte mapper:

1. Gå til drive.google.com på en datamaskin.
  2. Klikk på Søk i Disk øverst.
  3. Skriv inn navnet på filen.
  4. Høyreklikk på filen.
  5. Klikk på Legg til i Min disk Legg til i Min disk.