Mappen delen in Google Drive

Wil je geavanceerde Google Workspace-functies voor je bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Dit kunnen mensen doen met een map die je met ze hebt gedeeld:

• Mag bewerken: Als mensen zijn ingelogd op een Google-account, kunnen ze alle bestanden in de map openen, bewerken, verwijderen of verplaatsen. Ook kunnen ze bestanden aan de map toevoegen.
  • Mag alleen bekijken: Mensen kunnen de map zien en alle bestanden in de map openen.

Meer informatie over het delen van mappen:

• Als je een map deelt of de rechten ervan wijzigt, worden de bestanden en submappen in de map geüpdatet met de nieuwe instellingen voor delen. Bestanden die je later aan een map toevoegt, nemen de rechten van de map over naast de rechten die je rechtstreeks voor de bestanden hebt ingesteld.
  • Als je mappen met veel bestanden of submappen deelt (of het delen ervan ongedaan maakt), kan het even duren voordat alle rechten zijn gewijzigd. Ook als je veel bewerkings- of weergaverechten in één keer wijzigt, worden de wijzigingen pas na een tijdje zichtbaar.

Tip: Als je in de tussentijd nieuwe bijdragers toegang tot mappen wilt geven, kun je de URL voor delen gebruiken van een bestand dat diep in de mapstructuur staat.

• De bestandsgrootte telt mee voor de opslaglimiet van degene die het bestand heeft geüpload, niet van de eigenaar van de map.
  • Als je grote mapstructuren beheert, kunnen de rechten voor onderliggende en bovenliggende mappen verschillen. Je kunt overgenomen rechten van onderliggende mappen overschrijven zodat deze anders zijn die van dan de bovenliggende map. Je kunt de rechten van de bovenliggende map ook verwijderen vanuit een onderliggende map.

Kiezen met wie je wilt delen

Delen met specifieke mensen
  1. Ga naar Google Drive.
  2. Selecteer de map die je wilt delen.
  3. Selecteer Delen Add approver .
  4. Typ het e-mailadres of de Google-groep waarmee je de map wilt delen. Als je een werk- of schoolaccount gebruikt, kun je de map delen met voorgestelde ontvangers.
    • Tip: Als je geen voorgestelde ontvangers wilt krijgen, ga je naar de Drive-instellingen Instellingen. Haal het vinkje weg voor Voorgestelde ontvangers tonen in het dialoogvenster voor delen.
  5. Bepaal welke rol mensen in de map hebben door Kijker, Reageerder of Bewerker te kiezen.
  6. Als je een geschikt werk- of schoolaccount gebruikt, klik je op Vervaldatum toevoegen om een vervaldatum toe te voegen.
    • Tip: Vervaldatums voor mappen zijn beschikbaar voor de rollen Kijker en Reageerder in Mijn Drive.
  7. Kies of je mensen op de hoogte wilt brengen.
    • Als je mensen wilt laten weten dat je een item met ze hebt gedeeld, vink je het vakje aan naast Mensen op de hoogte brengen. Als je dit aanvinkt, wordt er een e-mail gestuurd naar alle e-mailadressen die je invoert. Haal het vinkje weg als je mensen niet op de hoogte wilt brengen.
  8. Selecteer Sturen of Delen.

Tip: Als je de rechten updatet voor een bestand dat je deelt vanuit Mijn Drive en de persoon met wie je het bestand deelt geen rechten heeft, kun je de rechten updaten voor:

• De map met het bestand
  • Alleen het bestand zelf
Delen met een groep specifieke mensen

Delen met een Google-groep

In Google Drive kun je mappen delen met Google-groepen in plaats van met specifieke mensen. Hierbij geldt het volgende:

• Als je een lid toevoegt aan een groep: De persoon krijgt toegang tot de bestanden en mappen van de groep.
  • Als je een lid verwijdert uit een groep: De persoon raakt de toegang kwijt tot de bestanden en mappen van de groep.

Zo deel je een map met een Google-groep:

1. Maak een Google-groep.
  2. Voeg leden toe aan de groep.
  3. Deel de map met de groep.

Tip: Voordat een map verschijnt in de map Gedeeld met mij, moet je de map openen via een uitnodiging of link.

Delen met een chatruimte

Als je in Google Drive mappen wilt delen met een chatruimte, kun je de map toevoegen aan de chatruimte om deze rechtstreeks te delen of een link naar de Google Drive-map delen.

Zo deel je een map met een chatruimte in Google Chat:

1. Ga op je computer naar Google Chat.
  2. Selecteer de chatruimte waarmee je de map wilt delen.
  3. Klik linksonder op Integratiemenu  en dan Drive .
  4. Selecteer de map die je wilt delen met de chatruimte.
  5. Klik op Invoegen.

Zo deel je een map via een link uit de Google Drive:

1. Ga op je computer naar Google Drive.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de map die je wilt delen met een chatruimte.
  3. Klik op Link ophalen en dan Link kopiëren en dan Klaar.
  4. Ga naar Google Chat.
  5. Selecteer de chatruimte waarmee je de map wilt delen.
  6. Plak de gekopieerde link in het berichtveld.

Tips:

• Als je een map naar een chatruimte stuurt, verschijnt een prompt om de chatruimte toegang te geven.
    • Als je de chatruimte toegang geeft, krijgen mensen die later lid worden van de chatruimte ook toegang tot de gedeelde mappen.
  • Als mensen een chatruimte verlaten, raken ze de toegang kwijt tot de mappen in die chatruimte als ze niet een van de volgende vormen van deeltoegang hebben:
    • Als individu
    • Als lid van een andere groep
  • Je moet bewerkingsrechten hebben voor de map die je wilt delen om mensen toegang te kunnen geven.
Algemene toegang tot de map toestaan

Je kunt bepalen of de map algemeen beschikbaar is of alleen voor mensen met toegang. Als je toegang geeft aan iedereen met de link, is er geen toegangsbeperking voor de map.

1. Ga op je computer naar Google Drive.
  2. Klik op de map die je wilt delen.
  3. Klik op Delen Add approver .
  4. Klik onder Algemene toegang op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  5. Kies wie toegang heeft tot de map.
    • Tip: Als je een Google-account voor werk of school gebruikt, kun je ervoor kiezen bestanden en mappen alleen te delen met een specifieke doelgroep, zoals je afdeling. Je kunt een beschrijving van een doelgroep zien door de cursor op de groepsnaam te plaatsen.
  6. Bepaal welke rol mensen in de map hebben door Kijker, Reageerder of Bewerker te kiezen.

Deelrechten van gedeelde mappen wijzigen

Gedeelde bestanden bekijken, bewerken of erop reageren

Als je een map deelt, worden de bestanden en submappen in de map geüpdatet met de nieuwe instellingen voor delen. Afhankelijk van hoe je de map hebt gedeeld, kunnen mensen de volgende toegangsrechten tot de bestanden in de map hebben:

• Bewerker: Mensen kunnen alle bestanden in de map openen, bewerken, verwijderen of verplaatsen. Ook kunnen ze bestanden aan de map toevoegen.
  • Reageerder: Mensen kunnen reageren of suggesties doen in bestanden in de map, maar kunnen geen items in de map wijzigen of delen met anderen.
  • Kijker: Mensen kunnen de map zien en alle bestanden in de map openen.

Nadat je de map hebt gedeeld, kun je wijzigen hoe de bestanden in de map worden gedeeld.

Een vervaldatum toevoegen
Iemand anders eigenaar van een map maken

Wanneer je het eigendom van een map overdraagt, blijven de bestanden in de map eigendom van de oorspronkelijke eigenaar. Zo kun je meerdere mappen een andere eigenaar geven:

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Selecteer de map die je een andere eigenaar wilt geven.
    • Als je meerdere mappen wilt selecteren, houd je Shift ingedrukt en klik je op de gewenste mappen.
  3. Klik rechtsboven op Delen Add approver .
  4. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag rechts van de naam van de persoon die je eigenaar wilt maken.
  5. Klik op Eigendom overdragen.
  6. Klik op Ja.

Nadat je iemand anders eigenaar van een map hebt gemaakt, kun je de map nog steeds bewerken, tot de nieuwe eigenaar besluit jouw toegangsrechten te wijzigen.

Verwijderde bestanden uit gedeelde mappen

Wanneer iemand een bestand uit een gedeelde map verwijdert, heeft alleen de eigenaar nog toegang tot het bestand.

Een verwijderd bestand uit een gedeelde map zoeken:

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Klik bovenaan op Zoeken in Drive.
  3. Typ de naam van het bestand.
  4. Klik met de rechtermuisknop op het bestand.
  5. Klik op Toevoegen aan Mijn Drive Toevoegen aan Mijn Drive.